Merhabalar, iyi forumlar herkese.
Cisco Packet Tracer üzerinde bir configuration yapacağız.
Yapacağımız bu alıştırmada bir adet router bir adet switch yapılandıracağız.
Router üzerinde bir adet interface no shut şeklinde çalışacak sonrasında bu router'a üç adet sub interface oluşturacağız.
Sonrasında ise switch üzerinde benzer bir işlem yapacağız. İki adet vlan oluşturacağız. Trunk port oluşturacağız.
Trunk port'u şu şekilde düşünebilirsiniz; Bir apartmanımız var, her katında birden fazla daire var, kapıdan giren kişiler gökyüzünü görmek için çatıya çıkmak zorunda. Hangi daire olursa olsun en üste gitmeli, burada hangi port olursa olsun devamında internete çıkmalı. Mantık aşağı yukarı bu şekilde işliyor.

Anlaşılır olması açısından olayı elimden geldiğince basit tutmaya çalışacağım. İnternet üzerinden yapacağınız araştırmalar ile anlamadığınız kısımları detaylı şekilde öğrenebilirsiniz.
Router içine giriyorum, CLI tabından configuration yapmaya başlıyoruz.
Önce router üzerindeki interfaceleri kontrol edelim.
sh ip int brief komutu ile kontrol ettiğimizde hiç bir IP adresinin yapılandırılmadığını görüyoruz.

İlk yapacağımz şey GigabitEthernet0/0/0 internfaceine girip up moda getireceğiz bunun için
Kod:
int g0/0/0
no shut

Böylece bu interface'i up etmiş olduk.
Peşinden bir sub interface oluşturacağız. Sub interface oluştururken 0-24 aralığı kadar sub interface oluşturabiliriz.
Ben .1 olarak isimlendiriyorum, sonrasında bunu encapsule etmemız gerekiyor.

https://www.cisco.com/c/m/en_us/tech...ion-dot1q.html
Ardından ecapsulation yapacağız. Bu encapsulatıon .1Q olarak yapılacak.
Peki bu ne anlama geliyor? Kısaca bahsedecek olursak eğer, bizim switch cihazımıza iki farklı vlan bağlıydı.
Tek interface üzerinden oluşturduğumuz sub interface ile bize farklı ağlar ile bağlantılı olan switch cihazımızın tüm yönlendirmeyi tek başına yapması için gereken ortamı sağlamaktadır.
Bunu yapmak için şöyle bir yol izleyeceğiz.

Bu şekilde bir yol izlenerek bu sub interface için gerekli işlemi yapıyoruz.
Şimdi bir IP adresi veriyoruz.
Benim vereceğim IP adresi 10.1.1.254, subnetmask'ı 255.255.255.0.
Kod:
ip address 10.1.1.254 255.255.255.0
do sh run
Birinci satır ile IP adresini ve subnetmask'ını verdikten sonra ikinci satır ile calışan yapılandırmayı görüntülüyorum.

Şimdi ikinci sub interface'i configure edeceğiz.
İlk sub interface'i configure ederken yaptığımızı yapacağım, sadece bu sefer küçük bir değişiklik olacak örneğin 1 değil 10 yapacağım, ve bu vlan native vlan olmayacak.

Resimdeki şekilde yapılandırmayı yapıyorum, ve şuanki configuration'u yeniden görüntülüyorum.

Şuanki yapılandırmamız bu şekilde çalışmaktadır.
vlan 20 olarak bir sub interface daha oluşturuyorum.
Bu vlan'ın IP adresi 10.1.20.254 subnetmask'ı 255.255.255.0 olacak.
Yapılandırmayı aşağıdaki komutlar ile yapıyorum.

do sh run komutu ile şuanki çalışma şeklini görüntülüyoruz.
Şimdi ekranın yukarısında kalıp şuan gözükmeyen bir fiziksel interface'imiz, altında 3 adet sub interface'imiz var.
Şimdi switch cihazını yapılandırmaya başlayalım.
Öncesinde interfaceleri görüntülemek istiyorum.
Karşımıza çıkan manzara şu şekilde:

vlan 1 i configure edeceğiz, bu sebeple
Kod:
S1#conf t
S1(config)#int vlan 1
S1(config-if)#no shut
Komutları ile interface i up moda alıyoruz.
Bir adet IP adresi belirliyoruz. Ben IP olarak 10.1.1.253 subnetmask olarak 255.255.255.0 veriyorum.

Çalışan yapılandırmayı görüntülediğimde karşıma çıkan çıktıda vlan 1 şu şekilde gözüküyor.
Kod:
Vlan1 10.1.1.253 YES manual up up
Şimdi emin olmak istiyorum bu sebeple router cihaza ping atacağım.

ping komutunun sonucu IOS işletim sisteminde bu şekilde gözükmektedir. Başarılı olduğu zaman !!! işareti ile belirtir.
Fakat henüz işlemimiz tamamlanmış değil.
Şimdi GigabitEthernet1/0/1 i native olarak yapılandırmamız gerekiyor.
Bunun için global configuration moduna giriyorum. g1/0/1 interface'ine giriyorum. İşlemlerimi ise şu şekilde yapıyorum.
switchport mode u trunk etmemiz lazım, fakat bunu direkt olarak yapamıyorum. Öncesinde mevcut olan bir dot1q encapsulation bekliyor.
Bu sebeple bunu öncelikli olarak yapıyoruz.

Resimde gördüğünüz üzere ben direk trunk mode olarak kullanamıyorum. Bunun için şimdi encapsulation yapmam gerekiyor.

Resimde görüldüğü şekilde (switchport ? dan sonrası için konuşuyorum) yapmamız gerekiyor.
En alttaki mesajı görüyorsunuz, interface kapanıp açıldı ve istediğimiz hale geldi.

Seçerek belirttiğim yerde interface'in durumunu görebilirsiniz.
Ayrıca şuan router makineye ping atabiliyor. Bu bizim için iyi bir şey.
Şimdi iki adet interface oluşturmamız gerekiyor, çünkü yapacak olduğumuz yapılandırmanın içerisinde bahsettiğimiz şekilde iki adet vlan olacak bir stick üzerinden internete çıkacaklar.
Bu sebeple sub interface oluşturuyoruz.
Şuan gireceğimiz komutlar şu şekilde:
Kod:
conf t
vlan 10
exit
vlan 20
exit
vlan'lar oluştu, şimdi bu vlanları bunların içerisine dahil edebilmemiz gerekiyor.
Bunun için GigabitEthernet1/0/2 ve GigabitEthernet1/0/3 interfacelerini kullanacağız.
Öncesinde g1/0/2'yi switchport mode access olarak ayarlamamız gerekiyor. access mode olarak ayarlama sebebimiz buna bir bilgisayar bağanacak olması. Ardından vlan 10'u bu interface'e yönlendiriyoruz.

Bu işlemi yaptıktan sonra sh run yapıp çalışan yapılandırmayı görüntülüyoruz.

Resimde görülüdüğü üzere g1/0/1 interface'i trunk mode olarak çalışıyor, g1/0/2 interface'i vlan 10 içerisine dahil access mode'da ve g1/0/3 vlan 20'de.
Bunu daha ayrıntılı da inceleyebiliriz. Şöyle ki;

En üstteki komut ile bunu görüntüleyebiliriz. g1/0/2 yada g1/0/3 ile ise diğerleri hakkında detaylı bir çıktı almamız mümkün.
Şimdi geldik son aşamalara, ilk 4 maddeyi tamamladık. Makinelerin artık birbirlerini pinglemesi lazım.
PC1 IP ayarlarında giriyorum. Default Gateway ve DNS'e router IP'sini veriyorum.
Sonrasında PC1'in kendisine 10.1.10.0'lı network'den bir IP vereceğiz. 10.1.10.1 olabilir mesla, subnetmask'ımız CIDR /24 olacak şekilde yani 255.255.255.0 olacak.

Sonrasında ipconfig ile kontrol ediyorum ve router makineyi pingleyebildiğimden emin oluyorum.

Şimdi diğer makineye PC2'ye geçelim. Gateway olarak 10.1.20.254 subnetmask olarak 255.255.255.0 alacak. Kendi IP'sini 10.1.20.2 DNS server IP'sini de router makinenin IP'si olarak belirtiyorum.
Şimdi ipconfig yapıp ping atabilirim.

Resimde görüldüğü üzere diğer makineyi artık pingleyebiliyoruz. Aynı şekilde diğer makineyi de pingleyebiliyorum.
Şimdi, buraya kadar geldiğimze göre bu alıştırma tamamlandı.
Swich CLI ekranına gelerek wr komutu ile yapılandırmayı kayıt ediyorum.
Kod:
copy running-config startup-config
Komutu ile de işlemi artık tamamlıyoruz.
Okuduğunuz için teşekkür eder iyi forumlar dilerim.
Cisco Packet Tracer üzerinde bir configuration yapacağız.
Yapacağımız bu alıştırmada bir adet router bir adet switch yapılandıracağız.
Router üzerinde bir adet interface no shut şeklinde çalışacak sonrasında bu router'a üç adet sub interface oluşturacağız.
Sonrasında ise switch üzerinde benzer bir işlem yapacağız. İki adet vlan oluşturacağız. Trunk port oluşturacağız.
Trunk port'u şu şekilde düşünebilirsiniz; Bir apartmanımız var, her katında birden fazla daire var, kapıdan giren kişiler gökyüzünü görmek için çatıya çıkmak zorunda. Hangi daire olursa olsun en üste gitmeli, burada hangi port olursa olsun devamında internete çıkmalı. Mantık aşağı yukarı bu şekilde işliyor.

Anlaşılır olması açısından olayı elimden geldiğince basit tutmaya çalışacağım. İnternet üzerinden yapacağınız araştırmalar ile anlamadığınız kısımları detaylı şekilde öğrenebilirsiniz.
Router içine giriyorum, CLI tabından configuration yapmaya başlıyoruz.
Önce router üzerindeki interfaceleri kontrol edelim.
sh ip int brief komutu ile kontrol ettiğimizde hiç bir IP adresinin yapılandırılmadığını görüyoruz.

İlk yapacağımz şey GigabitEthernet0/0/0 internfaceine girip up moda getireceğiz bunun için
Kod:
int g0/0/0
no shut

Böylece bu interface'i up etmiş olduk.
Peşinden bir sub interface oluşturacağız. Sub interface oluştururken 0-24 aralığı kadar sub interface oluşturabiliriz.
Ben .1 olarak isimlendiriyorum, sonrasında bunu encapsule etmemız gerekiyor.

https://www.cisco.com/c/m/en_us/tech...ion-dot1q.html
Ardından ecapsulation yapacağız. Bu encapsulatıon .1Q olarak yapılacak.
Peki bu ne anlama geliyor? Kısaca bahsedecek olursak eğer, bizim switch cihazımıza iki farklı vlan bağlıydı.
Tek interface üzerinden oluşturduğumuz sub interface ile bize farklı ağlar ile bağlantılı olan switch cihazımızın tüm yönlendirmeyi tek başına yapması için gereken ortamı sağlamaktadır.
Bunu yapmak için şöyle bir yol izleyeceğiz.

Bu şekilde bir yol izlenerek bu sub interface için gerekli işlemi yapıyoruz.
Şimdi bir IP adresi veriyoruz.
Benim vereceğim IP adresi 10.1.1.254, subnetmask'ı 255.255.255.0.
Kod:
ip address 10.1.1.254 255.255.255.0
do sh run
Birinci satır ile IP adresini ve subnetmask'ını verdikten sonra ikinci satır ile calışan yapılandırmayı görüntülüyorum.

Şimdi ikinci sub interface'i configure edeceğiz.
İlk sub interface'i configure ederken yaptığımızı yapacağım, sadece bu sefer küçük bir değişiklik olacak örneğin 1 değil 10 yapacağım, ve bu vlan native vlan olmayacak.

Resimdeki şekilde yapılandırmayı yapıyorum, ve şuanki configuration'u yeniden görüntülüyorum.

Şuanki yapılandırmamız bu şekilde çalışmaktadır.
vlan 20 olarak bir sub interface daha oluşturuyorum.
Bu vlan'ın IP adresi 10.1.20.254 subnetmask'ı 255.255.255.0 olacak.
Yapılandırmayı aşağıdaki komutlar ile yapıyorum.

do sh run komutu ile şuanki çalışma şeklini görüntülüyoruz.
Şimdi ekranın yukarısında kalıp şuan gözükmeyen bir fiziksel interface'imiz, altında 3 adet sub interface'imiz var.
Şimdi switch cihazını yapılandırmaya başlayalım.
Öncesinde interfaceleri görüntülemek istiyorum.
Karşımıza çıkan manzara şu şekilde:

vlan 1 i configure edeceğiz, bu sebeple
Kod:
S1#conf t
S1(config)#int vlan 1
S1(config-if)#no shut
Komutları ile interface i up moda alıyoruz.
Bir adet IP adresi belirliyoruz. Ben IP olarak 10.1.1.253 subnetmask olarak 255.255.255.0 veriyorum.

Çalışan yapılandırmayı görüntülediğimde karşıma çıkan çıktıda vlan 1 şu şekilde gözüküyor.
Kod:
Vlan1 10.1.1.253 YES manual up up
Şimdi emin olmak istiyorum bu sebeple router cihaza ping atacağım.

ping komutunun sonucu IOS işletim sisteminde bu şekilde gözükmektedir. Başarılı olduğu zaman !!! işareti ile belirtir.
Fakat henüz işlemimiz tamamlanmış değil.
Şimdi GigabitEthernet1/0/1 i native olarak yapılandırmamız gerekiyor.
Bunun için global configuration moduna giriyorum. g1/0/1 interface'ine giriyorum. İşlemlerimi ise şu şekilde yapıyorum.
switchport mode u trunk etmemiz lazım, fakat bunu direkt olarak yapamıyorum. Öncesinde mevcut olan bir dot1q encapsulation bekliyor.
Bu sebeple bunu öncelikli olarak yapıyoruz.

Resimde gördüğünüz üzere ben direk trunk mode olarak kullanamıyorum. Bunun için şimdi encapsulation yapmam gerekiyor.

Resimde görüldüğü şekilde (switchport ? dan sonrası için konuşuyorum) yapmamız gerekiyor.
En alttaki mesajı görüyorsunuz, interface kapanıp açıldı ve istediğimiz hale geldi.

Seçerek belirttiğim yerde interface'in durumunu görebilirsiniz.
Ayrıca şuan router makineye ping atabiliyor. Bu bizim için iyi bir şey.
Şimdi iki adet interface oluşturmamız gerekiyor, çünkü yapacak olduğumuz yapılandırmanın içerisinde bahsettiğimiz şekilde iki adet vlan olacak bir stick üzerinden internete çıkacaklar.
Bu sebeple sub interface oluşturuyoruz.
Şuan gireceğimiz komutlar şu şekilde:
Kod:
conf t
vlan 10
exit
vlan 20
exit
vlan'lar oluştu, şimdi bu vlanları bunların içerisine dahil edebilmemiz gerekiyor.
Bunun için GigabitEthernet1/0/2 ve GigabitEthernet1/0/3 interfacelerini kullanacağız.
Öncesinde g1/0/2'yi switchport mode access olarak ayarlamamız gerekiyor. access mode olarak ayarlama sebebimiz buna bir bilgisayar bağanacak olması. Ardından vlan 10'u bu interface'e yönlendiriyoruz.

Bu işlemi yaptıktan sonra sh run yapıp çalışan yapılandırmayı görüntülüyoruz.

Resimde görülüdüğü üzere g1/0/1 interface'i trunk mode olarak çalışıyor, g1/0/2 interface'i vlan 10 içerisine dahil access mode'da ve g1/0/3 vlan 20'de.
Bunu daha ayrıntılı da inceleyebiliriz. Şöyle ki;

En üstteki komut ile bunu görüntüleyebiliriz. g1/0/2 yada g1/0/3 ile ise diğerleri hakkında detaylı bir çıktı almamız mümkün.
Şimdi geldik son aşamalara, ilk 4 maddeyi tamamladık. Makinelerin artık birbirlerini pinglemesi lazım.
PC1 IP ayarlarında giriyorum. Default Gateway ve DNS'e router IP'sini veriyorum.
Sonrasında PC1'in kendisine 10.1.10.0'lı network'den bir IP vereceğiz. 10.1.10.1 olabilir mesla, subnetmask'ımız CIDR /24 olacak şekilde yani 255.255.255.0 olacak.

Sonrasında ipconfig ile kontrol ediyorum ve router makineyi pingleyebildiğimden emin oluyorum.

Şimdi diğer makineye PC2'ye geçelim. Gateway olarak 10.1.20.254 subnetmask olarak 255.255.255.0 alacak. Kendi IP'sini 10.1.20.2 DNS server IP'sini de router makinenin IP'si olarak belirtiyorum.
Şimdi ipconfig yapıp ping atabilirim.

Resimde görüldüğü üzere diğer makineyi artık pingleyebiliyoruz. Aynı şekilde diğer makineyi de pingleyebiliyorum.
Şimdi, buraya kadar geldiğimze göre bu alıştırma tamamlandı.
Swich CLI ekranına gelerek wr komutu ile yapılandırmayı kayıt ediyorum.
Kod:
copy running-config startup-config
Komutu ile de işlemi artık tamamlıyoruz.
Okuduğunuz için teşekkür eder iyi forumlar dilerim.