Tum dunya ile beraber paralar da dijitalleşiyor ve dijital para birimleri giderek populerleşiyor. Oyle ki bazı dijital para birimleri, pek cok ulkenin resmi para biriminden bile daha değerli bir noktada. Bu dijital para birimlerinden biri de ETH olarak kısaltılan Ether. Ethereum madenciliği ile elde edilen ETH ile ilgili kullanıcıların aklında bazı soru işaretleri var.
Ethereum madenciliği ile elde edilen Ether, Bitcoin’den farklı bir blockchain yani blok zinciri uzerinden işlem goruyor. Bu blok zincirinin Ethash olarak isimlendirilen farklı bir algoritması var. Ethereum madenciliği yapmak isteyenlerin bilmesi gereken bazı onemli noktalar ve sahip olması gereken farklı donanımlar var. Sizin icin Ethereum madenciliği ile ilgili bilmeniz gerekenleri anlattık.
[h=2]Ethereum madenciliği nedir?[/h]
Ether, yani ETH dijital para birimi elde etmek icin kullanılan yontem Ethereum madenciliği olarak isimlendiriliyor. Ethereum blockchain uzerinden Ether elde etmek icin Ethash olarak isimlendirilen kendine ozgu algoritmaya uygun işlemler yapmalısınız.
Ethereum madenciliği yapmak icin Bitcoin’de olduğu ASIC, yani ozel devreler kullanmak zorunda değilsiniz. Standart bir Windows kullanıcısı bile kolayca Ethereum madenciliği yapabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta, Ethereum madenciliği yaparken oldukca yuksek GPU gucune ihtiyacınız olduğudur.
[h=2]Ethereum madenciliği icin gerekli donanımlar neler?[/h]
Ethereum madenciliği son derece yuksek dinamiklere sahip bir işlem olduğu icin yuksek GPU gucune ihtiyacınız olacak. 64 bit Windows 10 kullanıcılarının en az 4 GB belleğe sahip grafik kartı kullanması oneriliyor. Fakat bu bile yeterli olmayabilir.
AMD ekran kartları Ethereum madenciliğinde en cok tercih edilen markalardan. Yuksek fiyatlara sahip olan ama gerektiği kadar guclu olan AMD Radeon VII, AMD Radeon RX 580 modelleri, Ethash algoritmasıyla en iyi başa cıkan modellerden bazıları. Kullanılan tum donanımların suruculerinin guncel olduğundan emin olmalısınız.
Ethereum madenciliği icin en az Intel i3 CPU, en az 4 GB ram ve guclu bir SSD mutlaka gerekiyor. Birden fazla GPU gucune ihtiyac duyabileceğiniz icin tum bu donanımları birlikte tutacak bir kasa ve yuksek ısınmalarla bile başa cıkacak bir soğutma sistemine ihtiyacınız var. Guclu bir elektrik bağlantısı da olmazsa olmazlardan biri.
[h=2]Ethereum madenciliği nasıl yapılır?[/h] Adım #1: Buradan MyEtherWallet internet sitesini acın. Adım #2: Ana sayfadaki “New Wallet” butonuna tıklayın. Adım #3: Size uygun olan yontemi tercih ederek bir Ether cuzdanı oluşturun. Adım #4: Cuzdan bilgilerinizi guvenli bir şekilde yedekleyin. Adım #5: Buradan Claymore Dual Miner programını indirin. Adım #6: Sizden istenilen bilgileri eksiksiz olarak girin. Adım #7: Bilgisayarınıza yeni bir dosya inecek. Adım #8: Bu dosyayı ilk indirdiğiniz program dosyasının icine ekleyin. Adım #9: Klasorde bulunan start.bat dosyasında kendi cuzdan numaranızın yazılı olduğundan emin olun. Adım #10: İşlem tamam.
Bu ayarlamalardan sonra start.bat dosyasını her actığınız zaman bilgisayarınız Ethereum madenciliği yapmaya başlayacak ve elde ettiğiniz Etherler cuzdanınıza aktarılacak. Bir ether cuzdanı acmadan madencilik işlemi yapmaya başlayamazsınız.
Claymore Dual Miner programı ile bir Ethereum madencilik havuzuna girmiş olursunuz. Bir havuzda madencilik yapmanızın nedeni, farklı madencilerle ortak calışarak kazancınızı arttırmaktır. Program, cıkardığınız Etherler uzerinden %1, %2 gibi değişen oranlarda komisyon alabilir.
[h=2]Ethereum madenciliği kÂrlı mı?[/h]
Ethereum madenciliği ile elde edilen 1 Ether şu an icin ortalama 200 Amerikan Doları değerinde. Tum bu gerekli donanımları kurduktan ve madenciliğe başladıktan sonra 180 MH/sn guc ile yıllık 4,21 Ether elde edilebilir. Tabii net gelir kalemi bu değil.
Ethereum blockchain uzerinden 15 saniyede bir, bir blok uretiliyor ve madenciye blok başı ortalama 2 ETH odul veriliyor. Aynı anda iki blok uretilmesi halinde biri blok zincirine eklenir, eklenmeyen bloğa Uncle Block adı verilir ve madenci bu blok icin de ayrı bir odul alır.

Ethereum madencileri yıllık ortalama 1.212 dolar gelir elde ediyorlar. Kullanılan elektrik icin harcanan para, gerekli donanımlar icin yapılan harcama ve ekstre masrafları duşunduğunuz zaman ilk yıl buyuk bir gelir elde edemeyebilirsiniz. Fakat buna bir yatırım gozuyle bakarsanız sonraki yıllarda artan bir gelire sahip olabilirsiniz.
Yeni başlayanlar icin Ethereum madenciliği nedir, nasıl yapılır gibi soruları yanıtladık. Donanımlarınız ne kadar guclu olursa o kadar verimli şekilde Ethereum madenciliği yaparsınız. Unutmayın, her yatırımda olduğu gibi dijital para madenciliğinde de kÂr - zarar oranlarını iyi hesaplamalısınız.