
Gectiğimiz aylarda kripto piyasasındaki macerasına başlayan Ethereum eRush (EER), dunyadaki ilk 'Proof of Live' konsensusu olarak biliniyor. Genel anlamda yazılım bilmeyen kişilerin bile kendi bilgisayarları uzerinden kolay bir kurulumla madenciliğe başlaması uzerine kurulu olan bu projede, madencilik yapan herkes yatırdıkları/kilitledikleri tutara bağlı olarak gunluk odulden pay alıyor.
Bu noktada kullanıcılar, ilk etapta kilitlenen miktarı 90 gun sonra cuzdan hesaplarından cekebiliyorlar ancak cekim yapılırsa madencilik sona eriyor. Sistemde gunluk 16.384 adet EER, aktif madenci sayısı ve madencilerin kilitledikleri orana bağlı bir şekilde paylaştırılıyor. Yani, tum madenciler odulden eşit bir şekilde pay almıyor.
[h=2]Ethereum eRush (EER) nedir?[/h]

Herhangi bir CEO'su bulunmayan, acık kaynak kodlu ve merkeziyetsiz proje olan EER, Ethereum blokzinciri uzerine kurulmuş ERC-20 token'ı olarak karşımıza cıkıyor. Dunyadaki ilk canlı kalma kanıtlı konsensus algoritmasına sahip olan bu sistem, temel anlamda bilgisayarınızı 24 saat acık tutarak para kazanmayı vadediyor. Ustelik bilgisayarınızın cok ust duzey bir donanıma sahip olması da gerekmiyor.
Sistemde gunluk 16.384 adet odul, madencilere stake ettikleri yani kilitledikleri oranda boluşturuluyor. İki yıl sonra bu sayı, yarı yarıya azalarak 8.192 adete duşecek ve her bir madencinin payına duşen EER miktarı azalacak. Proje kapsamında cıkarılması planlanan toplam EER miktarı ise 24.092.240 adetle sınırlı.
[h=2]Ethereum eRush, kısa surede 1.000'i aşkın aktif madenciye ulaştı:[/h]

Madenciliğin kolay olmasından dolayı sistemde kısa surede 1.000'den fazla aktif madenciye ulaşıldı. Bu noktada EER'yi diğer token'lardan ayıran en onemli farkı, para ile birlikte yazı da gonderilebilen tek token olması. Bu MEMO ozelliği ile iki kişi kendi arasında şifreli olarak mesajlaşabiliyor. Yani, en basit ornekle eRush gonderirken yanına bir not ekleyerek karşı tarafa iletebiliyorsunuz.
Bu proje sayesinde EOS ve Stellar gibi bazı coin'lerde bulunan MEMO ozelliği, ilk kez merkeziyetsiz bir veri tabanı ile token'lara entegre edilmiş oldu. Bu noktada eRush (EER) ERC-20 tabanlı bir token olsa da uzerine ERC-20'de olmayan MEMO ozelliği inşa edildiği icin yalnızca ERC-20 ozelliklerini taşıdığı soylenemez.
Bunun dışında stake edebilme ozelliği de ERC-20'lerde olmayan ancak eRush'ın kontratına eklenen bir standart olarak karşımıza cıkıyor. 3 ay sonra bu stake'i geri cekebilme ve not gonderebilme ozellikleri, yine EER'yi farklılaştıran ozelliklerinden.
[h=2]Nasıl EER satın alınır?[/h]

Proje kapsamında 20.000 dolara yakın likiditeye ulaşan Ethereum eRush (EER)'yi madencilik yaparak kazanabileceğiniz gibi satın alma imkÂnınız da bulunuyor. Coin, şu anda 100 milyon doların uzerinde likidite havuzuna sahip olan Uniswap uzerinde listeleniyor.
Site uzerinde ETH ve WETH gibi bircok populer kripto para birimi, satın alma aracı olarak kullanılabiliyor. Bunun icin buradaki bağlantıya tıklayarak Uniswap'ın ilgili sayfasına ulaşabilir, kripto cuzdanınızda bulunan desteklenen herhangi bir para birimi ile EER satın alabilirsiniz.
[h=2]Nasıl EER madencisi olunur?[/h]

Madenciliğe farklı bir bakış acısı kazandıran Ethereum eRush, isteyen herkesin yaklaşık 10 dakikalık bir kurulum surecinin ardından kolay bir şekilde madenciliğe başlamasına olanak tanıyor. Bunun icin oncelikle icinde en az 0,2 Ether bulunan bir Ethereum cuzdanına sahip olmak gerekiyor.
Daha sonrasında infura.io gibi bir web3 sağlayıcısı ve bir miktar Ethereum eRush coin'i stake ederek (bu sayı minimum 100, maksimum 2.999 EER) madencilik yapmaya başlanabilir. Detaylı anlatım icin şuradaki bağlantıya goz atabilirsiniz.
Basit bir donanımla madenciliğe başlayabileceğiniz Ethereum eRush projesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak icin buradaki web sitesini ziyaret edebilir; madenciliğe başlamak icin gerekli yazılımı buradan indirebilirsiniz.