Cuma gunu Science dergisinde yayınlanan bir makale, tıraş bıcaklarında bulunan jiletlerin keskinliğini neden bu kadar cabuk kaybettiğini ortaya cıkardı. Sorunun nedeni tahmin edildiği gibi kullanımdan dolayı aşınma değil.
Araştırmaya gore jiletlerin metalinde bazı zayıf ve hassas noktalar bulunuyor. Bu noktalar sakallarla carpıştıkca kırılma ve acılma yapıyor. Bir defa catlak oluştuktan sonra da acık giderek daha da genişliyor ve jileti kullanılmaz hale getiriyor.
[h=2]Jiletlerin metali değişebilir[/h]
Tıraş bıcaklarında kullandığımız jiletler teknik olarak evimizdeki catal bıcak takımlarında ve cerrahi alanında kullanılan metalle aynı paslanmaz celik turunden uretilir. Bu celik turunun uretilmesinde metal eritilerek, yuksek sıcaklıkta işlenir.
Araştırmalara gore bu surecten sonra jilet uzerinde ufak tefek catlaklar oluşuyor. Bu catlaklar sakallara temas ettikten sonra giderek daha da fazla acılma eğilimi gosteriyor. Araştırmacılar bu catlaklara neden olan sorunu tespit ettikten sonra daha dayanıklı bıcaklar uretme yolları geliştirecek.
Araştırmacılardan Gianluca Roscioli, araştırma kapsamında her uc gunde bir ceşitli tek kullanımlık tıraş bıcaklarıyla sakal tıraşı oldu. Daha sonra da her tıraştan sonra bıcaklardaki değişiklikler incelendi. Sonuc olarak C şekilli yapıların kenarlardan kaybolduğu ortaya cıktı.
[h=2]Jiletler “keskinlikten kırlıyor”[/h]
Araştırmanın sonuclarına gore Martensitli celik adı verilen bu yapıların bu kadar keskin olmasını sağlayan ozelliği aynı zamanda kırılgan olmasına da neden oluyor. Metalin keskinleştirilmesi sırasında mikro catlaklar oluşuyor. Bu catlaklar daha sonra bir yuzeyle temas ettiğinde C şekilli yapılar dokulmeye başlıyor.
Uzmanlara gore catlakların jiletten jilete ve kullanıcıdan kullanıcıya fark etmesinin altında pek cok farklı sebep var. Bunlar arasında en başı sakal cekerken ayrıca bıcağın kullanım acısı, celiğin homojen karışmamış olması gibi durumlar da jileti etkiliyor.
Araştırmacılar şimdi yeni ve daha dayanıklı bir jilet turu icin de patent başvurusu yaptı. Ekibe gore bu jiletlerin maliyeti daha yuksek olsa da daha fazla tıraş olabilmeyi sağlayacak ve genel olarak atık madde uretimini de azaltacak.