Koronavirus aşısını tescilleyen ilk ulke olduğunu duyuran Rusya, Sputnik V adını verdiği bu aşı ile salgına karşı onemli bir adım attığını savunuyor. Bir yıl icerisinde 500 milyon doz uretilmesi planlanan aşı, Ekim 2020’den itibaren Rusya’da sağlık gorevlileri ve diğer risk gruplarına uygulanacak.
Testlerin yetersiz olduğu eleştirilerine ve Sputnik V'in, bir aşı uretimi icin kritik olan Faz-3 aşamasına gelmeden onaylandığına dair bilgilere rağmen seri uretim başlamış durumda. Rusya Sağlık Bakanlığı denetiminde Gamaley Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitusu tarafından geliştirilen aşının AFK Sistema isimli ilac şirketi tarafından Binnofarm tesislerindeki uretim aşamasından ilk goruntuler geldi.
[h=2]Rusya’nın koronavirus aşısı Sputnik V’in uretimi[/h] Rusya merkezi yonetiminin haber ajansı Sputnik tarafından paylaşılan goruntulerde, aşının uretim bandındaki ilk goruntuleri bulunuyor. Aşı tupleri ya da halk arasındaki yaygın adıyla aşı ampulleri mavi ve kırmızı etiketlere sahip iki farklı doz halinde uretiliyor. Her hastaya iki doz uygulanıyor.
AFK Sistema Başkanı Vladimir Chirahov, aşının ilk partisinin hazır olduğunu soyluyor. Bu da aslında uretimin tescil duyurusundan once başladığının bir kanıtı. Rusya’daki sağlık gorevlileri uzerinde ilk kez uygulanması beklenen aşı, ardından Rus oğretmenlere ve diğer riskli yaş gruplarına uygulanacak.

Rusya’nın Sputnik V aşısına dair tum bilinenlere buradaki makalemiz uzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Rusya’nın aşısı Turkiye’de de uygulanma ihtimalini goz onunde bulundurarak duzenlediğimiz anketin sonuclarına da goz atabilirsiniz.