Zaman zaman bilim insanların yaptıkları calışmalarda oldukca ilginc yontemlere başvurduklarına şahit oluyoruz. Bu calışmalara bir yenisini ekleyen İsvicreli bilim insanları, bir deney faresini karanlıkta parlayacak hale getirdi.
Araştırmacılar, mitokondrinin sırlarını acığa cıkarmak icin bir laboratuvar faresini karanlıkta parlayacak hale getirdi. Boylelikle hucresel yapıların nasıl calıştığı ortaya cıkarılacak ve yeni bilimsel atılımlar mumkun hale gelecek.
[h=2]Parlayan fareler yeni değil[/h]
Aslında bilimsel calışmalarda biyolojik yapıları ya da fareleri parlak hale getirmek hic de nadir gorulen bir şey değildir. İsvicre’nin Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) ise yaklaşımıyla fark yaratıyor. Bu teknikte canlıların parlaması, ateşboceklerinin parlamasıyla aynı şekilde gercekleştiriliyor.
Mitokondri, biyoloji derslerinde de yıllardır soylendiği uzere hucrelerin enerji kaynağıdır. Oksijen ve besinleri alır ve Adenozin Trifosfat (ATP) haline getirir. ATP sayesinde enerji taşınımı gercekleştir ve biz de metabolik aktivitelerimizi gercekleştirebiliriz. Zamanla mitokondrilerin aktiviteleri azalır ve durur. Araştırmacılar da bunun nedenini bulmaya calışıyor.
Mitokondrinin icinde ve dışında olan elektriksel akımlar, bazı molekullerin gecişleri icin uygun ortam sağlıyor ve bir nevi kapı gorevlisi rolu oynuyor. Hastalık halindeki reaksiyonları bilinen bu yapıların nasıl calıştığı ise EPFL bilim insanları tarafından goruntulendi.
[h=2]Parlamalar mitokondrinin sırrını aydınlatacak[/h]
Araştırmanın başındaki isim olan Elena Goun, genetik olarak modifiye edilmiş fareleri lusiferaz adı verilen bir madde kullanarak elde etti. Lusiferin adı verilen bir diğer maddeyle tepkimeye girdiğinde bu madde ateş boceklerinin parlamasını sağlıyor.
Bulgulara gore mitokondriyal membran potansiyeli, mitokondri fonksiyonları icin evrensel secim kıstası oluyor. Bu yapının Alzheimer ve Parkinson gibi ceşitli hastalıklarda da onemli rol oynadığı biliniyor. Yaşla birlikte azaldığı bilinen bu potansiyelin değişimi ve canlı hucrelerdeki mitokondri calışmaları bu calışmayla birlikte ilk kez goruntulenmiş oldu.