Surekli gelişen teknolojiyle birlikte daha once keşfedemediğimiz yeni şeyleri keşfetmeye başlıyoruz. Bu keşifler, kimi zaman sonsuz buyuklukteki evrende, kimi zaman ise mikroskobik boyutlarda olabilir. Hızlı gelişim yaşayan alanlardan bir tanesi de kamera teknolojisi. Yuksek hızlı kameralar daha once gorulmemiş dunyaları gormemizi sağlıyor.
Araştırmacılar da saniyede 1.000 kare kaydedebilen yuksek hızlı bir kamera kullanarak oldukca ilginc bir calışmanın altına imzalarını attılar. Yapılan calışmayla bir sıvının tıpkı bir katı gibi davrandığı tespit edildi.
[h=2]Katı gibi davranan sıvı[/h] Bilim insanları, su ve mısır nişastasından oluşan sıvı karışımı dar bir hucreye koydu. Daha sonrasına bunu basınclı havaya maruz bıraktılar ve sonuc ise sıvının yoğunlaştığı, katı tarzda yapılar oluşturduğu Discontinuous Shear Thickening (Sureksiz Kesme ile Kalınlaşma) oldu.
Discontinuous Shear Thickening, sıvı ustunde bu tur bir basınc deneyi bu zamana kadar yapılmamıştı. Bu calışma, kendi başına maddelerle birlikte nelerin mumkun olduğunu gostermeye yetti. Sadece basıncı ayarlayarak surtunme ve sıvı hal, tıpkı bir duğme gibi acılıp kapatabiliyor.

Ancak calışmanın gercekleştirildiği Swansea Universitesi, bunun muhendislik ustunde dikkate değer etkilerinin olabileceğini dile getirdi. Bilim insanları ise Discontinuous Shear Thickening'i yumuşak vucut zırhlarında, dinamik hız tumseklerinde ve istek uzerine ozelliklerinde değişiklik yapabilecek diğer urunlerde kullanabilmeyi umuyor.
Yuksek hızlı kameralarla kaydedilen bu calışmanın olası sonuclarını goz onune aldığımızda, ilerleyen donemlerde bu tur kameraların muhendislik alanındaki calışmalarda da bir dayanak noktası olması ihtimali hic de duşuk değil.