
Son yıllarda kuresel ısınmanın getirdiği sonucları cıplak gozle gormeye başladık. Dev buz kutleleri sıcaklık sonucunda eriyerek okyanus seviyesinin artmasına yol actı; iklimlerimiz değişti. Yapılan bircok araştırmaysa en kısa surede onlem almaya başlamazsak bu durumdan geri donemeyeceğimiz sonucunu gostermeye başladı.
Fakat National Nature dergisinde yayınlanan yeni bir calışma, diğer calışmalara gore daha da olumsuz bir sonuca varılmasını sağladı. Calışmaya gore Gronland'daki buz tabakası, artık geri donulemez bir bicimde eridi. Peki bu ne anlama geliyor?
[h=2]Gronland kuresel ısınma aniden dursa bile eriyecek:[/h]

Calışmanın vardığı sonuca gore kuresel ısınma şu dakika itibariyle aniden ortadan kalksa bile Gronland, eski halini kazanamayacak. Bunun sebebiyse Gronland'daki buz tabakasını oluşturan yıllık kar tabakasının buzulların erime hızıyla kafa tutamayacak hale gelmesi.
Araştırmacılar, calışma kapsamında Kuzey Kutup bolgesinde 200'den fazla buzulu 2018'e kadar 40 yıllık surede elde edilen uydu verileriyle incelediler. Verilerin incelenmesi sonucundaysa araştırmacılar, buz tabakasının erime hızının kar yağışına fark attığı sonucuna vardılar.

Gronland'a yağan kar, buz tabakasının ustunu kaplayarak tabakanın erimesini yavaşlatabiliyordu. Ancak şu anda okyanusların da ısınmasıyla birlikte Gronland'ın daha da hızlı buz tabakası kaybettiği keşfedildi. Dolayısıyla kar yağışı artık tek başına Gronland'ı korumak icin yeterli olamamaya başladı.
Gronland, şu andaki verilere gore okyanusa her yıl 280 milyar ton eriyen buz ekliyor. Bu da Gronland'ı okyanus seviyelerinin yukselmesini sağlayan en buyuk fiziksel kaynak yapıyor. Araştırmacılar, Gronland'ın oyle hızlı eridiğini soyluyorlar ki okyanus seviyesinde yaşanacak yukselme artık tahmin edilemiyor.