Dunyada her gun onlarca araştırma surerken bunlardan bazıları bizim kendi icimizde oldukca ilginc şeylerin varlığını ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan birisi olan ve PLOS Genetics'te yayınlanan yeni bir araştırma, ağzımızda daha once hic keşfedilmemiş yeni bir tip tat alma cisimciğinin olduğunu ortaya koydu.
Bugune kadar bilinene gore dilimizde acı, ekşi, tuzlu ve tatlıyı ayırt etmemizi sağlayan tat bolgeleri bulunuyor. Ancak araştırmacıların yeni buldukları sonuca gore aslında ağzımızda her turlu tadı tespit etmemizi sağlayan farklı bir tat alma cisimciği daha bulunuyor.
[h=2]Hicbir tat hucresine benzemiyor:[/h]
Aslında gecmişte bazı araştırmacılar da ağzımızda geniş bir tat yelpazesine sahip tat alma cisimciklerinin olduğunu iddia etmişlerdi. Ancak araştırmacıların bu iddiaları hicbir zaman kanıtlanamamıştı. 13 Ağustos'ta yayınlanan bu calışmada araştırmacılar, tat alma cisimciklerinin bilgiyi beyne nasıl aktardığını daha iyi oğrenmek icin fareler uzerinde calışma yaptı.
Araştırmacıların fareler uzerindeki calışmaları sonucunda da ağızda gercekten de ceşitli tatları algılayabilen eşsiz bir tat hucresi bulundu. Bu eşsiz hucre, dilimizdeki tuzu ve ekşiliği tespit eden tat hucrelerine oldukca benzerdi. Ancak bu hucre dilde bilinen hucrelere gore daha duyarlıydı.

Yapılan calışmalara gore diğer hucrelerden daha duyarlı olan bu hucre, tum tat turlerini tespit ederek bilgiyi beyne birden fazla yol uzerinden ulaştırıyor. Kısacası bu hucre, dilimizde bulunan ve tatları tespit etmemizi sağlayan uc farklı tipteki hucrenin yaptığı işlevi tek başına gercekleştiriyor.
Araştırmacıların keşfettikleri yeni hucre turu, bilim icin de oldukca onemli bir konumda yer alıyor. Zira bu kadar geniş bir tat yelpazesine sahip hucre turu, hucrelerin tat bilgisini beyne nasıl gonderdiğine dair yeni bakış acıları ortaya cıkabilir. Bununla birlikte calışma, vucudumuzun hÂl bilmediğimiz noktaları olduğu gerceğini hatırlattı.