
Bilim insanları, sadece bir bocek boyutunda olan "RoBeetle" isimli bir mikro robot urettiler. Bu mikro robotu benzersiz yapan şeyse bugune kadar duyduklarımızdan cok daha farklı bir şekilde calışıyor olması. Robotu geliştiren bilim insanları, bir pil kullanmak yerine alkolden guc almayı tercih etmişler. 1 gramdan daha hafif bir yapıya sahip olan RoBeetle, metanol ile calışıyor.
Metanol, daha cok cozucu ve antifrizde kullanılan bir madde. Ancak bu alkol, enerji tutabilme ozelliğine sahip. Hatta metanol, kucuk olcekte bir pile gore daha fazla enerji tutma ozelliğine sahip. Hal boyle olunca da bu durumu değerlendirmek isteyen bilim insanları, metanolle calışan RoBeetle'ı uretmiş durumdalar. Bu mikro robotun calışma prensibi de benzerlerine gore biraz farklı.

Bilim insanları, gectiğimiz donemlerde tıpkı gerceği gibi calışabilen yapay kas tasarlamışlardı. Bu yapay kaslar, kasılıp gevşeyebilme ozelliğine sahip. İşte RoBeetle'de de bu tur bir mekanizma kullanılıyor. Bilim insanları, metanol gazının yanmasını hızlandıracak olan platinyumla kaplanmış nikel-titanyum alaşımlı tellerle RoBeetle'ye hareket imkanı sağlıyorlar. Yanma reaksiyonu neticesinde ortaya cıkan ısı RoBeetle'nin bacaklarını kısaltıyor, soğuma sırasında da bu bacaklar uzuyor. Bu sayede RoBeetle hareket ediyor.
RoBeetle, boyundan buyuk ozelliklere sahip. Orneğin bu mikro robot yokuş cıkabiliyor, beton ve cam gibi yuzeyler uzerinde de hareket edebiliyor. Ayrıca bu mikro robot, ihtiyac duyulduğu takdirde kendi ağırlığının 2,6 katına kadar yuk taşıyabiliyor. RoBeetle'ın sahip olduğu yeteneklerden bir tanesi de fazladan 2 saate kadar kullanım imkanı sunan ek yakıt haznesinin de bulunuyor olması.

Bilim insanlarının yeni mikro robotu, şu an icin tam olarak hazır değil. Cunku bilim insanları, RoBeetle'ı nasıl kullanacaklarından tam emin değiller. Calışmalarını da bu yonde yoğunlaştıran uzmanlar, robotun ameliyatlarda kullanılması icin araştırmalarına devam ediyorlar. Ancak bu durum, daha uzun sure kullanım gerektiriyor. İşte bu noktada takılan bilim insanları, yakıt ikmali yaparak RoBeetle'ı daha işlevsel bir hale getirmeye calışıyorlar.