
Kendi cağının ve hatta bizim cağımızın otesinde duşunceleri, fikirleri ve projeleriyle unlu Leonardo da Vinci, Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya gore bizi yeniden şaşırtmayı başardı. İlk olarak bundan yaklaşık 500 yıl once Leonardo da Vinci tarafından tanımlanan kastaki gizemli bir yapı, ancak gunumuzde acıklanabildi.
'Trabeculae' olarak tanımlanan kas lifi ağı, kalbimizin ic kısmında yer alıyor. Bu ağın ilk ortaya cıkışıysa Leonardo da Vinci'nin 16. yuzyılda yaptığı cizimlerle olmuştu. İnsan gelişiminin ilk aşamalarında kalp, kalbin ic kısmının geometrik desenini oluşturan trabeculae'leri oluşturuyordu.
[h=2]Parcanın işlevi ancak bugun acıklanabildi:[/h]

Kalbimizde bulunan bu kas lifinin insan gelişminin ilk aşamalarında ustlendiği gorev gunumuzde biliniyordu. Trabeculae, buyuyen kalbin oksijenlenmesine yardımcı oluyordu. Fakat bu yapıya gizemli denmesinin bir nedeni vardı. Trabeculae'nin yetişkinlerin kalbinde ustlendiği gorev bugune kadar bilinmiyordu.
Kalpte bulunan bu yapıyı ilk kez belgeleyen Leonardo da Vinci, bu yapının kalpteki kanı ısıtma gorevi ustlendiğini savunuyordu. Gunumuzde uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından yapılan yeni bir calışmaysa bu yapının işlevini sonunda ortaya koymayı başardı.

Kalbin 25.000'den fazla MRI taramasını inceleyen bilim insanları, kalp ventrikullerinin puruzlu yuzeyinin bir kalp atışı sırasında kan akışının verimliliğine yardımcı olduğunu keşfettiler. Bilim insanları, yayınladıkları araştırmada bu acıklamayı golf topu ustundeki hava direncini azaltan cukurlara benzettiler. Araştırmada aynı zamanda insan DNA'sında trabeculae'nin şeklini belirleyen 6 bolge olduğunu keşfettiler.
Ancak elde edilen tek sonuc bu da değildi. Trabeculae'nin şekli, kalbin performansını da etkiliyordu. 50.000 kişiden elde edilen verileri inceleyen bilim insanları, trabeculae'nin şeklinin kalp hastalıkları riskini etkileyebileceği sonucuna vardı. Araştırmaya gore daha fazla trabeculae dalına sahip insanlar, daha az kalp hastalığı riskine sahipti.