Tum dunyaya yayılarak pandemi halini alan yeni tip koronavirus, bircok bolgede hayatı olumsuz yonde etkilemeye devam ediyor. Salgın her gecen gun yayılmaya devam ederken, viruse karşı koyabilecek aşı icin calışmalar dunyanın dort bir yanında devam ediyor. Son olarak Washington Universitesi Tıp Fakultesi'nde gorevli bilim insanları, geliştirilen nazal aşıyı fareler uzerinde test etti.
Detayları Cell dergisinde yayımlanan aşı calışması kapsamında ekip, aşı icin Covid-19'un hucreleri ele gecirmek amacıyla kullandığı sivri uclu proteinini, ust solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmasıyla bilinen adenovirusun icine yerleştirdi ve adenovirusu hasta etmeyecek şekilde değiştirdi.
Yapılan işlemler sonrasında zararsız hÂle getirilen adenovirus, sivri uclu proteini burnun icine taşıyarak vucudun yeni tip koronaviruse karşı bağışıklık savunması geliştirmesine imkÂn sağladı.
[h=2]Nazal aşı, fareler uzerinde olumlu sonuclar verdi:[/h]
Geliştirilen aşı, laboratuvar ortamında farelere nazal ve kas ici enjeksiyon şeklinde yapıldı. Enjeksiyon yoluyla yapılan aşılamada zaturreyi onleyen bağışıklık yanıtı alındı fakat enfeksiyon burunda ve akciğerlerde engellenemedi. Ote yandan bir doz yapılan nazal aşının ise enfeksiyonu hem alt hem de ust solunum yolunda engellediği goruldu.
Burnun ve ust solunum yolunun ic duvarındaki hucrelerde guclu bir bağışıklık yanıtı gorunce şaşırdıklarını ve mutlu olduklarını belirten ekip lideri Michael S. Diamond, "Bu fareler hastalıktan iyi korundu. Bazı farelerde, viruse meydan okuduktan sonra hicbir enfeksiyon belirtisi olmayan sterilizan bağışıklık kanıtını gorduk" dedi.
Diamond, nazal aşının farelerden sonra once maymunlarda, daha sonra ise olabildiğince cabuk bir şekilde insanlar uzerinde test edilmesi amacıyla calışmalara başlayacaklarını da sozlerine ekledi.