İlk olarak 2019'un aralık ayı sonlarına doğru Cin'de gorulen ve birkac hafta icinde Avrupa'ya da sıcrayan koronavirus, bugun tum dunyada etkisini gostermeye devam ediyor. Bugune kadar 800 binden fazla insanın olumune yol acan virus, hÂlen insan hayatını tehdit ediyor. Ancak yeni bir calışmaya gore virus, artık o kadar da olumcul olmayabilir.
Koronavirus Avrupa ulkelerinde etkisini ilk kez gostermeye başladığında bunu oldukca şiddetli bir şekilde gormuştuk. Virus nedeniyle her gun binlerce kişinin hayatını kaybettiği acıklanıyordu. Bazı doktorların acıklamalarına gore virus, yavaş yavaş insan hayatına olan tehditini yitirmeye başladı.
[h=2]Koronavirusun olumculluğunun azalmaya başladığı soylendi:[/h]
Mirror.co.uk'nin haberine gore İngiltere'de acıklama yapan Dr. Ron Daniels, virusun artık 'daha az kızgın' olmaya başladığını soyledi. Bunun yanı sıra Reuters'ın haberine gore Singapur Universitesi'nden Paul Tambyah, koronavirusun mutasyona uğramış versiyonunun (D614G) hastalığı daha az olumcul yaptığını belirtti.
Virusun olumculluğunun azalmaya başladığına dair acıklamalardan birisi de Oxford Universitesi'nden Jason Oke tarafından yapıldı. İngiltere icin konuşan Jason, haziran ayından ağustos ayına olan surecte verilere gore virusun olumculluk oranının %55 - %80 arası duşuş yaşadığını belirtti.

Jason Oke, bu oranın yalnızca İngiltere'ye ozel bir şey olmadığını da acıklamasında belirtti. Jason, olumculluk oranında yaşanan ve duşuşe işaret eden verilerin Avrupa'da da gorulduğunu soyledi. Fakat ne Jason Oke, ne Dr. Ron Daniels, ne de Paul Tambyah yaşanan bu duşuşun arkasındaki nedene kesin bir cevap bulabildi.
Koronavirusun olumculluğunde yaşanan bu duşuşun nedeni henuz tam olarak acıklanamasa da İngiltere'deki veriler, daha cok genc insanın viruse maruz kaldığını gosterdi. Bunun yanı sıra birkac uzman, New Scientist'e yaptığı acıklamada vakaların hastanede daha verimli bir şekilde tedavi gorduğunu ve duşuşun nedenini bu olabileceğini ifade etti.
Bu uzmanların yanı sıra diğer uzmanlarsa D614G mutasyonunun daha fazla bulaşıcı olduğunu ve virusun daha az olumcul olduğuna dair bir kanıt olmadığını ifade etti. Imperial College London'dan Erik Volz, modellemede vakaların yaşlarını kontrol etmekte yaşanan sorunların yanlış cıkarımların ortaya cıkmasını sağlayabileceğini acıkladı.