Singapur'daki Nanyang Teknoloji Universitesi’nden bilim insanları, yeni piller uretmek icin kullanılmış lityum-iyon pillerdeki değerli metalleri cıkarma ve yeniden kullanma surecinde daha cevre dostu bir model ileri surmek icin meyve kabuğu atıklarından faydalanmanın bir yolunu buldu.
Her yıl kuresel olcekte 1,3 milyar ton gıda atığı ve 50 milyon ton e-atık ortaya cıkıyor. Mevcut yontemlerde değerli metalleri kullanılmış pillerden cıkarılmak icin piller, 500 derece santigratın uzerinde sıcaklıklara maruz bırakılıyor. Değerli metalleri pillerden cıkarmak icin ise guclu asit solusyonları ya da hidrojen peroksit ile zayıf asit solusyonları kullanılıyor. Bu yontemler hem guvenlik riski ve tehlike oluşturuyor hem de hidrojen peroksit gibi yan urunlerin atmosfere karışmasına neden oluyor.
[h=2]Kullanılmış pillerdeki metaller, organik asit ile cıkarılabilir[/h]
Bilim insanları, gercekleştirdikleri araştırmalar sonucunda portakal kabuğundaki organik bir asit olan sitrik asitin de aynı işlem icin kullanılabileceğini tespit ettiler. Keşiflerini deneyle desteklemek isteyen bilim insanları, kullanılmış pillerdeki kobalt, lityum, nikel ve manganezin yuzde 90’ını başarılı bir şekilde cıkarmayı başardılar. Bu da yeni yaklaşımın hidrojen peroksit kullanılan yontem ile karşılaştırılabileceğini ortaya koyuyor.
Yapılan acıklamaya gore yeni yaklaşım, hem gıda atıklarını hem de elektronik atıkları azaltmak icin komple bir yontem ortaya koyuyor ve kaynakların mumkun olduğu kadar uzun sure kullanımda tutulduğu sıfır atıklı dongusel ekonomi oluşturuyor. Bilim insanlarına gore yeni yontem ile kullanılmış pillerdeki değerli metaller doğa dostu bir şekilde başarıyla cıkarılabilir ve bu işlem sırasında da ortaya minimum seviyede atık cıkar.