Guneş yuzeyindeki ani ve kuvvetli elektromanyetik radyasyon atmalarının sonucunda uzaya plazma ve enerji yuklu parcacıklar sacılmasına Guneş parlaması adını veriyoruz. Bu yapıların ne zaman ortaya cıkacağını tahmin etmek icin farklı yontemler var.
Tahmin yontemlerinin dayandığı pek cok farklı veri olsa da gercek anlamda fiziğe dayanan bir teori yoktu. En azından şu ana kadar durum boyleydi. Bilim insanları artık fizik temelli yeni bir tahmin metodu geliştirdi.
[h=2]Gercekci tahminler yapılabilecek[/h]
Profesor Kanya Kusano tarafından yonetilen ekip, buyuk guneş parlamalarını isabetli şekilde tahminlemeyi başarabilen ilk fizik tabanlı modeli oluşturmayı başardı. Calışmanın sonucları 31 Temmuz’da Science dergisinde yayımlandı.
Kappa Şeması adı verilen yeni yontem, “cift eşik dengesizliği” adı verilen bir teoriye dayanıyor. Manyetohidrodinamik (MHD) bir dengesizlik olan bu fenomen manyetik yeniden bağlanma ile ortaya cıkıyor. İki manyetik dalga birleşip m şekli oluşturduğunda da manyetik alan bir solar parlamayı tetikliyor.
İlk geliştirilen metot, Guneş yuzeyindeki yaklaşık 200 kadar aktif bolgede, 2008’den 2019’a kadar gecen surede test edildi. NASA’nın Guneş Dinamik Gozlemevi uydusundan gelen verilerin kullanıldığı araştırmada, birkac ornek haric parlamaların doğru ongorumlenebildiği ortaya cıktı.
[h=2]Tahmin yontemi değişecek[/h]
Bugune kadar yapılan calışmalar daha cok empirik verilere dayanıyordu. Parlama aktiviteleri değişiklik gosterse bile calışmalarda bir gun oncesinin verileri kullanılıyor. Kappa şeması ise bu verilerden bağımsız olarak tahminler geliştirmeyi sağlıyor. Tabii bu yontemi gercek zamanlı olarak kullanmak alışılageldik yontemlerden daha fazla calışma gerektiriyor.
Yeni araştırma ile birlikte Guneş aktivitelerini tahminlemek icin fizik bilimine dayalı tahminlerin yeni ufuklar acabileceği ortaya cıktı. Boylece araştırmalar yeni bir doğrultuda ilerleyebilecek. Guneş parlamalarını da daha onceden, daha isabetli tahmin ederek korunmak mumkun olacak.