Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı acılış konuşmasında, milli teknolojilerle fırlatılan ilk yerli roketin uzay sınırı olarak kabul edilen 100 km sınırını aşarak 130 km sınırına cıktığını acıkladı.
Boylece Turkiye, uzay sınırını aşabilecek gucte ve menzilde roket yapma yolunda onemli bir adımı daha geride bırakmış oldu. Yine milli sıvı yakıt teknolojili roket motoru teknolojisinin de calışmaları Roketsan bunyesinde başlatıldı. Tum bu projelerle birlikte Turkiye uzay yarışı icin yerini almaya hazır gorunuyor.
[h=3]İşte ilk yerli deniz fuzesi: Atmaca[/h] Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk deniz fuzemiz olan Atmaca’nın da tanıtımını yaptı. Milli ve yerli teknolojilerle geliştirilen fuze, 200 km’den fazla menzile sahip. Atmaca ozellikle radara yakalanmaması ile dikkat cekiyor. Bunu ise denizin sadece birkac metre uzerinden giderek başarıyor.
OTV zamları otomotiv sektorunde nasıl karşılandı? OTV zamları gerek basında gerekse sosyal medyada geniş yankı buldu.. Sektorun yeni OTV duzenlemesine ilişkin acıklamaları ise gecikmedi.
Atmaca, adına yakışır bir şekilde duşman hedefi harekete gecse bilşe kilitlenerek imha etme ozelliğine sahip. Boylece Turkiye gemisavar fuzesi uretebilen 5 ulke arasına girmiş oldu. Cumburbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının devamında, Turkiye’nin savunma projelerinde 2002 yılından bugune nereden nerelere geldiğini de acıkladı:
“Kendi imkanlarımız ile imal edebileceğimiz hicbir urunu dışarıdan satın almama politikasıyla yerlilik oranlarımızı hep yukseğe taşıdık. 2002 yılında 62 savunma projesi yurutulurken bugun bu sayı 700’e yaklaştı.
Nereden nereye… Sadece son beş senede 350 civarında yeni proje başlattık. 2002 yılında toplamda 5,5 milyar dolar butceli savunma projeleri yurutulurken bugun 60 milyar dolarlık proje hacmine ulaştık. Yine bu donemde sektorde faaliyet gosteren firma sayımız 56’dan 1500’e ulaştı. Sektorun 2002 senesinde 1 milyar dolar olan cirosu 2019’da 11 milyar dolar rakamını yakaladı.
2002 yılında 248 milyon dolar olan savunma havacılık ihracatı 2019 yılı itibarıyla 3 milyar doları gecti. Dunyanın ilk 100 savunma şirketleri listesinde 7 firmamız bulunuyor. Kara ve deniz araclarında sadece ihtiyaclarını karşılayan değil kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gercekleştirebilen 10 ulke arasında yer alıyoruz.”
Siz Turkiye’nin acıklanan bu projelerini nasıl buldunuz? Geliştirdiği teknolojilerle Turkiye uzay yarışı icin daha ciddi hamleler yapabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Roketsan’dan buyuk başarı: Turkiye uzay liginde Roketsan, buyuk başarıya imza atarak,
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Roketsan’dan buyuk başarı: Turkiye uzay liginde Roketsan, buyuk başarıya imza atarak,