Gunumuzde internet aracılığıyla veya televizyonda izdivac programlarıyla insanlar eş arıyorlar.Osmanlı doneminde ise gazete ilanlarıyla eş aranıyormuş.Yalnız dikkatimi ceken o zamanki uslubun zarafeti ve sadece erkeklerin ilan verebilmesi..kadınların evlilik ilanı vermesi ayıp sayılırmış.Bu ilanlardan bazıları :

''Evlenmek istiyorum. Yaşım yirmi dokuz. Rutbem Mulazımevvel'dir. Maaşım sekiz yuzdur. Kimsem yoktur. İcki kullanmam. Halihazırda İstanbul'un en iyi yerinde vazife ifa etmekteyim. Refika-i hayatımda başlıca bulunması lazım gelen ozellikler şunlardır, Evvela, yaşı 18-20 olmalıdır. Ayrıca orta halli bir aileye mensup olup, bir evi olmalıdır. Gozu kara ve boyu 1.64 olmalıdır. Bu şartlarla desti izdivacı arzu edecek hanımlar adresime bildirsinler. H.T''

''On sekiz yaşına girmiş, kalbi, dimağı payitahtın nuru irfan medeniyetiyle tenvir etmiş. (İstanbul'un cağdaşlığının ilim ışığı ile aydınlanmış) Samsun'un havayı samimiyetinde (samimi havası icinde) oldukca yuksek bir ailenin dest tertibinde (terbiyesi ve gozetiminde) buyumuş bir Turk genciyim. İcki kullanmam. Kahve nedir bilmem. Hoppalık, zuppelik istemem. 15-16 yaşlarında, aklı başında, gozu evinde, eli kalbinde, tahsili yerinde, asil ve necip bir aileye mensup sevimli bir kızla evlenmek istiyorum. 500 kuruş aylık gelirim, mukemmel bir evim ve ufak bir arsam var. Ancak saadetimizin devamı icin refika-i mustakbelimin (mustakbel eşimin) biraz servet sahibi olmasını dilerim. İstanbul icin ic guvey girilir. Bu şartları kabul edenler olursa Samsun'da İskenderiye Oteli'nde Yusuf Ziya Bey delaletiyle (aracılığıyla) M.H. Bey'e muracaat etmelidirler.''

''Samsunluyum. Samsun'da devair merkeziyeden (merkezi devlet işlerinde) en mukemmelinde dort yuz kuruş maaşla kitabette istihdam edilmekteyim. İki evim vardır. Birinde kendim oturuyorum, diğerini de kiraya veriyorum ve az cok araziye de malikim. Musikiye fevkalade merakım vardır. Huyum iyidir. Musikiye aşinayım. Yirmi yaşındayım. Munevver, musikiye aşina bir refika-i hayat isterim. Refika-i hayatımın benden buyuk bir yaşa malik olmasını istemem. Talep vukunda fotoğrafını tetkik ederim. Daha bir cok olumlu ozelliğe sahip bulunuyorum. Talep olanlar adresime muracaat buyursunlar. Samsun'da İskenderiye Oteli'nde Yusuf Ziya Bey vasıtasıyla. A.N.''

''Otuz yaşındayım. Henuz evlenmedim. Asil bir aileye mensup olduğum gibi guzel ve asil bir hanım kız ile izdivac edip bir aile teşkil etmek isterim. Dort bin lira gelirim var. Hicbir şeye ihtiyacım yok. Yalnız ihtiyacım, iffet sahibi bir kız ile izdivac etmektir. Benim ile teşriki hayat edecek olan refika-i mustekbalemin (mustakbel eşimin) serveti az veya cok olsa da kabul ederim. Asil bir aileye mensup olmak, yirmi yaşından kucuk ve yirmi beşten buyuk olmamalı. Okur yazar, biraz musikiye aşina olmalı. Bu şartlar dahilinde izdivaca talip olanlara adresimi bildiririm. M.H.''

''Bir validem var. Askerim. 700 kuruş maaşım var. Yaşım yirmidir. Asil ve guzel bir kız ile izdivac etmek istiyorum. Bunun icin aşağıdaki ozelliklere sahip bulunması lazımdır.

-14 ila 17 yaşında bulunması.

-Bir parca musikiye aşina olmalı.

-Benim maaşım kadar bir gelire sahip bulunması.

-Oldukca mutaassıp olmalı.

Yukarıdaki şartlar dahilinde dest izdivacı arzu edecek hanımefendilerin ya adreslerini bildirmesini veya gazetenizle adresime muracaat etmesini arz eylerim. (H.N.)''

''Ben bir zabitim. Rutbem Mulazım, memuriyetim şehirde. Yaşım yirmi altı. Yumuşak huyluyum, kadınlığın esaretinden muştekiyim (şikayetciyim). İşret (icki) asla kullanmam. Tutun icmem. İdaremi bilirim. Başka gelirim olmadığı gibi kimsem de yoktur. Yirmi iki yaşlarında, iyi huylu, inas mektebi idadiyesi (Kız Lisesi) derecesinde tahsil gormuş, iyi evlat terbiye eder, ev işlerini yapmağa gucu yeter, musikiden anlar, sadeliği sever, bir refikaya talibim. Şartlar uygun olduğu takdirde evvela vekil veya velisinin (muhterem Malumat vasıtasıyla) adreslerini bildirmelerini arz eylerim. (H. Celal)''