Hanımlara Zaman Neden Yetmez?
Ev işleri, cocuklar, eş… derken kendisine bir turlu vakit ayıramamak pek cok hanım icin onemli bir sıkıntı kaynağı. Yapılacak işleri cok, oysa zamanı azdır annelerin. Hele ucretli bir işte calışıyor ya da gonullu hizmetlerde bulunuyorsa evdeki her dakikası daha da kıymetli hale gelir. Kimileri bu yoğun tempoya ayak uydurmaya gayret gosterir ve planlı hareket etmede, zamanı etkili ve verimli kullanmada az veya cok başarılı olur. Kimileri de bu koşuşturmayla baş edemez, bunalım yaşar ve psikolojik destek arayışına girer. Ve sonunda “Uzerimde bir ağırlık var, nasılsa bitmeyecek diye bir turlu ev işlerini yapamıyorum”, “Ev işleri artık beni cok bunaltıyor, hicbir şeye yetişemiyorum”, “Evle ilgileneyim derken cocuklarımı ihmal ediyorum”, “Artık kendime de vakit ayırmak istiyorum” gibi cumlelerin ardı arkası kesilmez olur.
Gecen zamanın kazası olamayacağından vaktimizi planlayarak kullanmalıyız.
Zamanı etkili kullanabilmek deyince, kişinin kendisine, cevresine, sosyal hayatın getirdiği hizmet ve faaliyetlere, ihtiyacların karşılanmasına ayırdığı zaman birimleri arasındaki dengeyi iyi kurabilmesinden bahsederiz. Peki bu kadar cok işi bir arada ve dengeli olarak goturebilmek mumkun mu?
Psikolog Yasemin Yalcın Aktosun, hanımların zamanla ilgili şikayetlerinin temelinde bazı ortak olguların yattığını ifade ediyor. Genellikle mukemmeliyetci, maksimumu hedefleyen, detaylara takılan kişiler zamanın yetmeyişinden muzdarip. “Sabah evi şoyle bir toparlamayı işten saymayanlar var. ‘Şurayı da yapayım, burası da olmalı’ derken bir turlu memnun olmuyor bazı hanımlar” diyen Aktosun, uyku saatlerini ayarlamanın ve gune duzenli başlama alışkanlığının hanımların vaktini tanzim etmede onemli bir etken olduğunu vurguluyor. Bu noktada, calışan hanımların ev hanımlarına gore zorunlu olarak daha planlı olduklarını, gun boyu evinde oturan hanımların “Nasılsa evdeyim, kahvaltımı ne zaman istersem yapabilirim, hatta yapmasam da sorun olmaz” diyerek daha gevşek bir duzene alışabileceğini bildiriyor.
Gununu evde geciren hanımların bu halini şoyle acıklıyor: “Ev kadını psikolojik olarak da adapte olamıyor. Farklı rolleri var. Akşama kadar oyle yoruluyor ki can acısıyla, eve gelen cocuklarını ve eşini incitebiliyor. Annelik ve eş olma vazifelerine gecişte sorun yaşıyor. Yorgunluğunun acısını onlardan cıkarabiliyor. Zamanla ev işlerine karşı negatif tutumlar geliştirebiliyor. Boylece hanımların, ev işlerini bir duzene koyma ve zamanı planlama cabaları gunden gune azalıyor. Sonuc olarak işler gozunde buyuyor ve ‘Hemen yapıvereyim de bitsin’ diyemiyor. Enerjisi kalmayınca icinde bulunduğu negatif psikoloji ile beraber işleri bitiremiyor.”
Erkek Hanımını Motive Etmeli
Hanımların ev işlerinden yılmasının bir diğer nedeni de erkeğin, eşinin gosterdiği gayretleri kucumsemesi ve takdir etmemesi. “Ben olsam bu kadarcık işi bir saatte tamamlardım. Akşama kadar ne yapıyorsun ki? Yapmazsan yapma, sen bilirsin” şeklindeki ifadeler hanımların enerjisini bitirmeye yetiyor. Aktosun, eşinin ev işlerinde cok gayretli ve atik olmasını dileyen beylere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Erkek hanımına karşı anlayışlı olduğunda ve ‘Canım, seni anlıyorum, akşama kadar bizim icin yoruluyorsun, keşke bizim sana daha fazla desteğimiz olsa, senin icin ne yapabilirim?’ tarzındaki ifadelerle yaklaştığında hanımının motivasyonunu arttırır.” Eşinden boyle guzel ve anlayışlı ifadeler duyan kadın, “Evim icin daha fazla neler yapabilirim” diye duşunerek pozitif enerjiyle dolar hatta tum sitemlerini, yorgunluklarını bile unutur. Erkek eşine destek verdiğinde ve onun sorumluluklarını paylaştığında, hanımlar anneliğe daha fazla zaman ayırabilir. Aile fertleri arasındaki bu yardımlaşma ve sorumlulukları paylaşma tutumları hanımlar icin en onemli motivasyon kaynağıdır. Boyle bir ailede en karmaşık işler cabucak cozulur, en dağınık evler kolayca duzenlenir. Başka şeylere zaman bulmak kolaylaşır. Anneler, işleri icin cocuklarını ve kendini de ihmal etmezler.
__________________
Hanımlara Zaman Neden Yetmez?
Kadınca0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- Hanımlara Zaman Neden Yetmez?
-
13-09-2019, 21:28:54