Boşanan ciftlerde sıklıkla yaşanan durumlar...





1. Duygusal boşanma, evliliğin cozulme surecidir. Bu ilk evrede en azından eşlerden birinde; ilişkilerinde duygusal isteklilik ve arzular azalır. Aile birliği işlev gormesine rağmen ilişkinin kalitesi iyi değildir.

2. Hukuki boşanma, evlilik surecinin kanun onunde de cozulmesi ve bunun ilan edilmesi surecidir.

3. Ekonomik boşanma, aile aynı zamanda ekonomik bir birimdir, coğunlukla karı ve kocanın mulkiyetlerini birleşiminden oluşur. Boşanma durumunda bunların bolunmesi kararı ortaya cıkar.

4. Anne-baba olarak (ebeveyn) boşanma, anne babanın birbirinden boşanmasıdır, cocuklardan boşanmaları demek değildir. Bu durum cocukların velayet hakkı bir tarafa verilse bile gecerlidir.

5. Toplumsal boşanma, toplumsal yaşantıda cok buyuk değişikliklerin tetikleyicisi olabilir. Boşananların coğu evlilik donemlerinde oluşturdukları dışarı arkadaş ilişkilerinde buyuk hayal kırıklıkları yaşadıklarım ifade etmektedirler. Bu zor donemlerinde arkadaşlarının yanlarında bulunmadığım ve terk edildiklerini hissederler.

6. Ruhsal boşanma, kişiliğinden kendinin ayrışması ve eşin yokluğunun etkisi anlamına gelir. Bu surec, boşanmış kişinin tekrar otonomi kazanmasına ve tamamen bağımsız bir hal kazamncaya kadar surer. Butun boşananlarda, ozellikle zaafları ile evlenmiş olanlarda; psişik boşanma cok guc olmasına karşın, kişilik gelişimi icin buyuk bir fırsattır. Psişik boşanma, boşanma surecinin en onemli evrelerinden biridir. Bu evrede yeni ayrışmış olan eşlerin her biri, yeterlilik ve bağımsızlıklarını geliştirmeye calışırlar.
Alıntı
__________________