‘Ah nerede o eski guzel saclarım’ dememek icin şimdiden onlem almanızda fayda var! Ustelik işe, sacınızı cok sık yıkamayarak ve doğru sac bakım urunleri alarak başlayabilirsiniz!
Medical Park Bahcelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gokhan Okan; sağlıklı saclar icin alınması gereken onlemlerle ve sac dokulmesinin cozum yollarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
Saclar; guzelliğimizin tamamlayıcısıdır, insanın dış gorunumunu etkiler. Sacın yapısını oluşturan ana elementler keratin, su, pigment, yağlar ve eser elementlerdir. Sağlıklı saclar; parlak, gorunumu duzgun ve kolay taranabilir ozellikleri taşır. Sacın bu ozellikleri, sistemik hastalıklar ve cevresel etmenlerin etkisiyle bozularak; saclarda kırılma, mat, sağlıksız goruntu ve dokulme şikayetleri ortaya cıkmaktadır. Dermatoloji hekimlerine bu sebeple cok sayıda hasta başvurmaktadır.
Saclı deride ortalama 100 bin sac folikulu bulunur. Bu sayı bazı kişilerde 150 bini bulabilir. Yağ bezlerinde uretilen yağ salgısı, derimizden kıl koklerine ulaşmaktadır. Sac derimizde bulunan yağ hucreleri sacımızın yağından sorumludur. Yağ salgısı ergenlik doneminde artış gosterir. Saclar yağ salgısına gore yağlı ya da kuru olabilir. Sacın yağlanması coğu kişi icin bir sorun oluşturur. Saclı deride salgılanan yağlar fırcalama ve tarama gibi işlemlerle kolayca saclara yayılır.

Aşırı Yıkamak Kurutur
Sacları aşırı yıkamak kurumasına, elektriklenmesine ve parlaklığını kaybetmesine neden olur. Kuru sac; yapısal olabileceği gibi, sacların gereğinden fazla yıkanması, kuru cevrede bulunulması, sacların sık kurutulması ve bazı sistemik hastalıkların sonucunda da gelişir.
Sac yıkama sıklığı kişiye gore değişkenlik gosterir. Sac gunde en fazla bir, en az haftada bir defa yıkanmalıdır. Saclar yıkanırken kişinin sac tipine uygun şampuanı tercih etmesi onemlidir.

Duzleştirme Sacı Zayıflatır

Sacları guzelleştirmek amacıyla uygulanan kozmetik urunler; sacların gorunumunu değiştirmenin yanında saclara zarar verebilmekte, saclarda kırılma ve dokulmelere neden olabilmektedir. Saca uygulanan urunler; sabitleştirici, renklendirici, renk acıcı ve duzleştirici olarak sınıflandırılabilir. Sac şekillendiriciler, sac temizliğinin ardından saca son şeklini vermek icin kullanılırlar. Amacları kuruma esnasında sacın herhangi bir kısmını belli bir yerde tutmak ve saca hacim kazandırmaktır. Sac joleleri, sac spreyleri ve sac kopukleri bu işlevi gormektedir.
Sac duzleştirme daha cok kıvırcık saclarda başvurulan bir yontemdir. Sacta bulunan disulfit bağlarının kırılıp sacın denature olmasına neden olur. Bu şekilde saclar duz bir gorunum kazanıp yeni bağlar oluşur. İnce ve hasarlı saclarda bu uygulamada dikkatli olunmazsa saclar cabuk kırılgan olur, sacı zayıflatır. Bu sac yapısına sahip kişiler sac duzleştirme işlemine mumkun olduğu kadar az başvurmalıdırlar.



Bitkisel Boya Tercih Edin

Sac boyaları doğal ve sentetik olmak uzere iki ceşittir. Kına en iyi bilinen doğal boya ceşididir. Sentetik boyalar; gecici ve kalıcı ozellik taşıyanlar olmak uzere iki ceşittir. Piyasada satılan boyaların coğunluğu kalıcı ozelliktedir. Sac boyalarının iceriğinde bulunan bazı maddeler alerjik bunyeye sahip kişilerde kontakt dermatit (alerjik egzama) bulgularına neden olabilir. Alerjik egzama saclı deride kaşıntı, sulantı ve yaralarla kendini belli eder. Boyalarda bulunan en sık alerjiye neden olan madde parafenilendimandir. Alerjik bunyeli kişilerde, bitkisel sac boyaları tercih edilmelidir. Sık sac boyanması, sac yapısının incelmesine, kıl şaftının delikli bir hal almasına neden olur. Saclar cok sık boyatılmamalı, sık sac rengi değiştirilmemeli ve kaliteli boya kullanılmalıdır.



Kaşıntı Varsa Egzama Olabilir!

Sacta sık gorulen hastalıklar kepeklenme, egzama ve sac dokulmesidir. Kepeklenme en sık gorulen sac sorunudur. Sacta kucuk beyaz renkli dokuntulerle kendini belli ederler. En sık ve şiddetlisi 20 yaş civarında gorulur. Derinin ceşitli uyarılara karşı verdiği bir cevaptır. Medikal şampuanlarla kontrol altına alınır. Başlangıcta sadece medikal şampuanlarla yıkanılmalı, sonrası medikal şampuan sıklığı azaltılmalıdır. Sac spreylerinin aşırı kullanılması, sac boyalarının uygunsuz kullanımı, soğuk hava, kuru ısıtıcılar, stres ve gerginlik kepeklenmenin artmasına neden olur.
Sinirsel egzama ya da bilimsel adıyla norodermit, sık gorulen bir cilt sorunudur. Boyun, ense, saclı deri, omuzlar ve topuk bolgelerinde surekli kaşıntı ve bunun sonucunda deride kızarıklık gorunur. Hastalığın oluşmasında stres en onemli etmendir. Tedavisinde steroidli kremler, antihistaminik ilaclar ve nemlendiriciler kullanılır. Ciddi vakalarda hastalar psikiyatri uzmanları ile birlikte takip edilir.



Dokulen Saclara Mezoterapi

Sac dokulmesi sık karşılaşılan bir diğer sac hastalığıdır. Tedavide amac dokulmeyi durdurmaktır, oncelikle sac dokulmesi durumunun nedeni araştırılır. Gerekli laboratuar testleri yapılır ve hastanın tedavisi duzenlenir. Tedavinin uzun sureli olacağı konusunda hastalar bilgilendirilmelidir. Neden bulunamadığı zaman sacı guclendirici urunlere ve tedavilere başvurulur.
Dokulmeyi iyileştirmek ve kontrol altına almak icin uygulanan en etkili yontem olan sac mezoterapisi; sacın ihtiyacı olan vitamin, mineral ve kan dolaşımını arttırıcı ilacların direkt sac diplerine enjekte edilmesi prensibine dayanır. Kullanılan ilaclar guvenilirdir. Anestezi gerektirmeden uygulama yapılır. Belirli aralıklarla yapılan bir uygulamadır. Emin ellerde yapılması gerekir. Tedavi tamamlandığında dokulmede azalma, saclarda dolgunluk elde edilmiş olur.



İyi Şampuanın Ozellikleri

Bir şampuanda aranılan ozellik, sactaki yağı dengeye sokmak, sacın parlak ve hacimli gorunmesini sağlamaktır.
Şampuan secimi, kişinin sac yapısına gore yapılmalıdır. Saca ve goze zarar vermemelidir. Yağlı, kuru,normal ve hasarlı saclara ozel şampuanların yanı sıra, bebekler icin ve medikal ozellik taşıyan şampuan ceşitleri de bulunmaktadır.

Sacınızın Yağlanmaması İcin Bu Onlemleri Alın

Sacların cok sık taranmamasına ve fırcalanmamasına dikkat edin. Bu şekilde deride bulunan yağlar saca ulaşamaz.
Aşırı sıcak ve nem, yağ salgısını arttırdığından bu ortamlardan kacının.
Sac kurutmayı sıcak havayla yapmayın.
Yağlı saclar icin olan şampuanlar tercih edin.
Yağlanmayı azaltmak icin şampuanla yıkama sıklığını abartmayın.
Kuru Saclar İcin Bakım Onerileri



Saclarınızı az şampuanla yıkayın
Sac kremi kullanın
Kurutma makinesini mumkun olduğunca az kullanın
Nemlendirme ozelliği fazla olduğundan kuru sac şampuanlarını tercih edin.
Sac kremini şampuandan sonra kullanın. Kremler sacların parlak hale gelmesini ve yumuşak olmasını sağlar.

KAYNAK.
__________________