Erkeklerin bu sureci farklı şekilde atlattıklarını hic uşunmeyin. Duyduklarımız bize pek de farklı olmadığımızı gosteriyor.
Erkekler ayrılığı gozuktukleri kadar kolay atlatıyor mu?
Zafer, 31, Avukat
Bu, biraz da ilişkinin nasıl olduğuna bağlı aslında. Eğer aramızda cok guclu bir bağ varsa, birbirimize aşıksak ayrılık gercekten de zor olur. Birbirimize aşıksak diyorum ama aslında ayrılık durumunda taraflardan biri karşısındakini kendisine aşık sanıyor ve ayrıldığında bunun gercek olmadığını anlıyor. İşte o durum gercekten de icler acısı. O erkek gercekten de ayrılık acısı ceker ve o acı sert olur. Kolay kolay gecmez. Etrafındakilere belli etmese de, o erkeğin icinde fırtınalar kopar. Hicbir şey yapmak istemez. Arkadaşları program teklifiyle geldiğinde onları uygun bir uslupla geri cevirir. Sevdiği kadını unutması zaman alır ama unutur eninde sonunda.

Berkay, 24, Mastır Oğrencisi
Bir kızla sadece iki ay cıkmıştım ama ayrılık acı oldu. Cunku ondan gercekten de cok hoşlanıyordum. Cok guzeldi, cok duzgundu ve onunlayken gercekten de eğleniyordum. Umutsuzlukla gecen gunlerin ardından şimdiki sevgilimle tanıştım. İki yıldır birlikteyiz ve bunun en uzun ilişkim olduğunu soyleyebilirim. Şimdi geriye donup baktığımda iki ay cıktığım bir kız icin o kadar uzulduğume inanamıyorum. Ama bugun sevgilimden ayrılsam ne hale gelirim tahmin bile edemiyorum.

Semih, 27, Grafiker
Kısa sureli ilişkiler bittiğinde kimsenin uzulduğunu sanmıyorum. Ama eğer uzun bir birliktelikten bahsediyorsak işler zorlaşabiliyor. Uc yıl boyunca cıktığım sevgilimden ayrıldığımda cok zor gunler gecirmiştim. Cunku birden buyuk bir boşluğa duşmuştum. O kadar yakındık ki, artık arkadaş gibi olmuştuk ve dolayısıyla en iyi arkadaşımı kaybetmiş gibi olmuştum. Asosyal biri olup cıkmıştım. Siz siz olun, sevgiliniz olduğunda arkadaşlarınızı ihmal etmeyin. Cunku bir gun ayrıldığınızda dımdızlak ortada kalabilirsiniz.
Tekrar bekar olmanın en iyi tarafları nedir? Peki en cok neyi ozlersiniz?

Zafer, 31, Avukat
Tabii ki ozgurluğunu geri kazanmak. Kim bir ilişki icindeyken gezip tozmak, arkadaşlarıyla takılmak konusunda sıkıntı cekmediğini soyluyorsa yalan soyluyordur. Belki karşısındaki kadın arıza cıkarmıyordur ama onun gezip tozmadığı, sosyal hayatından taviz verdiği bir ortamda erkek de fedakarlık yapması gerektiğini duşunmeye başlar. Dışarı cıksa da kendisini diken ustunde hisseder. İşte ayrılıktan sonra o diken hissi kaybolur. Bu da insana ozgurluk verir. HÂl bir şeyler hissettiğim birisiyse, kendisini ozlerim. Başka bir şey ozlemem.

Ne isterseniz, ne zaman isterseniz onu yapabilirsiniz. Tatil planlarını artık kendinizi kasmadan yaparsınız. İstediğiniz yere, istediğiniz arkadaşlarınızla gidersiniz.
Sevgilimleykende arkadaşlarımla tatile cıkıyorum ama pek hoşlanmadığı arkadaşlarım konusunda biraz tedirgin oluyor. İşte o tedirginlikten hic hoşlanmıyorum. Şimdi ayrılsam beraber yaptığımız her şeyi ozlerim. Dolayısıyla başka bir şehre yerleşmem gerekir. Cunku İstanbul’un her koşesinde anılarımız var.

Semih, 27, Grafiker
En guzel tarafı, arkadaşlarıma tekrar zaman ayırmak olur herhalde. Cunku birisiyle cıktığımda diğer tum insanları unutuyorum. Vizyondaki tum filmleri kimseye danışmadan izlerim. Cunku kız arkadaşınız olduğunda hep ortak bir karar almanız gerekiyor. Tabii o ortak kararlar da cok kolay alınmıyor. Ayrılığın ardından en cok ozlenen şey buyuk ihtimalle o yakınlık duygusu olacaktır. Birisiyle birlikte olduğunuzda, sadece liği paylaşmıyorsunuz. O insanı hayatınızın her alanına sokuyor ve her şeyinizi onunla paylaşıyorsunuz. Ayrılınca o duygusal destek ortadan kalkıyor.

Kadınlara, yeni sevgilisinden ayrılmış bir erkeğe nasıl yaklaşmalarını onerirsiniz?
Zafer, 31, Avukat
Diğer erkeklere davrandıklarından farklı bir şekilde hareket etmelerine gerek olduğunu duşunmuyorum. Kadınlar, genellikle bir ayrılığın ardından belli bir sure acı cekmeleri, yas tutmaları gerektiğini duşunuyor ve başka bir erkeğe bakmıyor, bakamıyor. Ama biz erkeklerde durum pek boyle değildir. Bir kadından ayrıldıktan hemen sonra hemen birisiyle tanışıp onunla birlikte olmaya başlayabiliriz.
Eğer o erkek terk edildiyse, kadınlara guven konusunda sorunlar yaşıyor olabilir. O yuzden adımlarınızı biraz dikkatli atmalısınız. Erkeğin ustune cok fazla duşmemeli ve her yaptığından bir anlam cıkarmamalısınız. Hele hele sizi her gun aramadığında hic bozulmayın. Cunku bir ilişkiden yeni cıkan bir erkek, bir sure telefondan da uzak durmak isteyebilir. Sizinle her hafta sonu goruşmediğinde de şaşırmayın. Cunku uzun zamandır goruşmediği arkadaşlarıyla hasret gidermek isteyebilir.

Semih, 27, Grafiker
Sadece cok ustune duşmeyin demeliyim sanırım. Eğer aksini yaparsanız ters tepki gorup karşınızdaki erkeği kacırabilirsiniz.
Ayrıldıktan sonra birisiyle cıkmaya başlamak icin belli bir sure gecmesi gerektiğini duşunuyor musunuz?
Zafer, 31, Avukat
Siz istemeseniz de her biten ilişkinin ardından belli bir acı cekme suresi oluyor. Evden cıkmak istemiyorsunuz ama insanlara paranız olmadığı gibi bahaneler uyduruyorsunuz. Bir cumartesi akşamı sizi kimse evde tutamayacakken gunlerce televizyonun karşısında yayılıp dizi izliyorsunuz. Bunu kendinize itiraf etmek istemeseniz de, aslında ayrılığın ardından acı cekiyorsunuz. Bu acı cekme suresi kişiden kişiye değişiklik gosterir. Bazısı icin aylar surerken, bazıları icin bir hafta sonu tatili uzunluğundadır. O sure bittiğinde de biriyle cıkmaya başlanır.

Ayrıldığım kadına olan saygımdan dolayı, belli bir sure gecmesini beklerim. Ayrıldığımızın ertesi gunu yanımda karşı cinsten bir arkadaşımla bile gorulmek istemem. Cunku onun arkadaşlarının beni gorup hemen haber ucuracağını bilirim. Ben gerceği biliyor olsam da, onun yanlış duşunmesini istemem.
Semih, 27, Grafiker
Kimden ve nasıl ayrıldığıma bağlı. Oylesine biriyse ve sessiz sedasız, kimsenin canı acımadan ayrıldıysak başka bir kadınla birlikte olmak icin beklemem. Ama eğer uzun suren bir ilişkim bittiyse, bir sure ozgur takılmayı tercih ederim. Zaten oyle peşpeşe ilişkiler yaşayanları da hicbir zaman anlamadım.

Tekrar biriyle cıkmaya başladığınızda, yeni bir kadınla konusunda en cok neyi seviyorsunuz? Veya sizi en cok ne korkutuyor?
Zafer, 31, Avukat
Korkutabilecek tek şey, bu yeni kadını memnun edememe riskidir. Alışık olduğunuz bedende nereye dokunduğunuzda ne olacağını gayet iyi bilirsiniz. Ama artık karşınızdaki bu yepyeni kadının huyunu suyunu bilmediğiniz gibi, nelerden hoşlandığını da bilemezsiniz. Onları keşfetmek bir yandan cok eğlenceli olabilirken, bir yandan da bazı riskler barındırır. Onları da ancak deneyerek oğrenebilirsiniz.

Tekrar birisiyle cıkmaya başladığıma gore, ayrılığın uzerinden bayağı zaman gecmiş demektir. Genelde rahatsız olmam. Sadece bazı korkular yaşayabilirim. O da, bu yeni deneyimden zevk alıp alamayacağımdır.

Semih, 27, Grafiker
Yeni cok buyuk hayal kırıklığı da yaratabilir, tahmin etmediğiniz zevkler de yaşatabilir. İşte o risk beni fazlasıyla korkutuyor. Aslında bir anlamda lades cekiyorsunuz. Ama bir yandan da yeni ilişkinizin yurumesini istiyorsanız bilmediğiniz bu sularda yuzmeniz de gerekiyor. Eğer kotuyse canlandırmanın yollarını arayabilir, iyiyse keyfini surebilirsiniz.