Mutlu bir evliliğin temelinde iletişime ozen gostermek yatar. Peki bunu nasıl yapacağız?

Her ilişkide olduğu gibi evlilikte de sureklilik onemlidir. Sokaktan aldığınız bir ciceği eve getirirsiniz birkac gun sonra solar. Evliliği de iki insanın ortak aldığı bir cicek gibi duşunun; bakımı yapılmaz ise solar gider, iki taraf da bu birlikteliği surdurme isteği icinde olmalı ki, bu ciceğin guneşini, golgesini ayarlamalı suyunu vermeli ki, evlilik sursun...

Temel iletişim becerileri oğrenmek

Evliliği surdurmek icin bazı temel iletişim becerileri vardır bunlar sonradan oğrenilebilir şeyler olduğundan herkes bunları oğrenebilir. İletişim surekli konuşmak mıdır? Hayır, iletişim oncelikle dinlemek demektir. İletişim sadece duşunce paylaşımı da değildir. Hem duşunce hem duygu paylaşımının birlikte olduğu durumlarda sağlıklı iletişim vardır diyebiliriz. İletişim becerilerinin icinde durustluk, hakkaniyet, karşı tarafı adam yerine koyma, fikirlerine ve tercihlerine saygı duyma gibi ozellikler de olmazsa olmazlar.

Duygu ve duşuncelerinizi paylaşın
Duyguları icinize gommeyin. İce atmak demek aslında kalbe atmak değil, hafızaya atmak, kafaya takmak demek. Bu da tum sinir sistemimizi bozar. Siz duygularınızı paylaştıkca, o da sizden oğrenir sizi ornek alır. Duyguları derken sevincinizi, ozleminizi, uzuntunuzu, ofkenizi karşı tarafa anlatın; ama ‘ben’ dilini kullanarak.

Bağlılık – bağımlılık sorunu
Bağlılık; eşe bağlı olmak, onu sevmek, korumaktır. Diğer yandan bağımlılık; onun kulu kolesi olmak, 'sen olmadan ben yaşayamam' demektir. Evlilikte eşlerin en buyuk şikayeti bu, eşlerine cok bağımlı olmak. Başka bir insana dayanmak ne kadar guvenli olabilir ki... İnsanın en guvenilir yeri kendisidir. Once kendinizi sevin, kendinize guvenin.

Sevgi, saygı, ona ozel ilgi verin
Sevgiyi karşı tarafa iletmek cok onemlidir. Kadın veya erkek diyor; 'ben eşimi cok seviyorum ama karşı taraf bunu anlamıyor, hissetmiyor.' Karşınızdaki kişiye saygı gosterin: 'Sen varsın ve onemlisin.' Bazen ilişkilerde inatcılık yapıyoruz, 'o yapıyor mu ki, ben de yapayım veya once o yapsın' gibi. Siz bir deneyin, o duyguyu ona bir tattırın bakalım sonra neler olacak...

Ailelerle ilişkiler
Ailelerden bağımsız olabilmek. Ben artık evlendim, benim sınırlarım var diyebilmeliyiz. Ancak bunu soylerken takındığımız uslup cok onemli. Elti, gorumce, kaynana ile sorunlar olur, olabilir, ama sorunlar nerde cozulur; evinizde eşinizle birlikte.

Tartışmaları erteleyin
Baktınız ikiniz de cok kızgınsınız, “Ben bir kahve yapayım da icelim, yatmadan once tekrar konuşuruz bu konuyu ya da yarın” diyebilmeliyiz. Aksi takdirde birbirinize sonradan pişman olacağınız kırıcı şeyler soylersiniz; saygı, sevgi yıpranır, yok olur.

Eşinizi olduğu gibi kabul edin
Karşımızdaki insanı değiştirmeye calışmayalım, kendimizi değiştirmeyi deneyelim. Kişi ancak kendisi isterse değişir. İnsan kendini değiştirebilir, ama eşini değiştirmek o kadar kolay değildir. Eşinizi de onun icine sığamayacağı kalıpların icine sokmaya calışmayın. Cok doğru bir soz vardır; “Tanrım bana değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek icin guc ver, değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmek icin sabır ver, en onemlisi bu ikisi arasındaki farkı gorebilmek icin akıl ver.”