Arkadaşınız sizi hic dinlemeden surekli konuşuyor ve siz rahatsızlığınızı hissettirmenize rağmen bir turlu susmuyorsa onereceğimiz stratejilere goz atın.

Yakın arkadaşınızla iş cıkışı buluştunuz ve ona yeni tanıştığınız erkeği anlatmak icin sabırsızlanıyorsunuz. Soze once o başlıyor ve onun cumleleri hic bitmiyor…

Once sorun yaşadığı iş arkadaşlarını anlatıyor sonra yeni aldığı jean pantolonunu tum detaylarıyla tarif ediyor ve ardından ortak bir arkadaşınızın ne kadar kilo verdiğine geciyor. Tam soze girip yeni tanıştığınız yakışıklıyı anlatacakken o bu sefer kendi hoşlandığı cocuğu tarife başlıyor ve tam anlamıyla lafınızı ağzınıza tıkıyor.

Uzgunuz arkadaşınızın kotu bir alışkanlığı var! Michigan Universitesi’nin oğrenciler uzerinde yaptığı araştırmaya gore oğrencilerin 10 yıl oncesine kadar yuzde 40 oranında daha az empati yaptıkları test edilmiş. Gencler artık karşılarındaki kişiyi cok daha az dinliyor ve cok daha fazla konuşuyor. Duygusal İletişim Kiti (The Emotional Toolkit) kitabının yazarı Darlene Mininni bakın bu durumu nasıl ozetliyor; “Eğer biri surekli konuşuyor ve diğeri sadece dinliyorsa bu cok sağlıklı bir iletişim olmaz. Dinleyen taraf eninde sonunda patlamaya hazır hale gelecektir.” Tabii ki bazen sizin icin cok onemli olan bir haberi soluk almadan arkadaşlarınızla

paylaştığınız anlar olabilir. Bu normal tabii ama durum surekli hale gelirse işte o zaman ciddi bir problem var demektir.

Doğru zamanda soze girin

Diyelim ki arkadaşınız hic durmadan konuşuyor ve sizin sıkıldığınızın farkında bile değil o zaman ona bunu belli etme zamanı gelmiş demektir. Nasıl mı? Dikkatinizi başka yone cevirin. Buyuk ihtimalle niye boyle davrandığınızı soracaktır siz de kafanızın başka yerde olduğunu soyleyerek hemen konuya girin ve şoyle deyin: “Benim de sana
anlatacaklarım var.”

Onun goruşlerine ihtiyacınız olduğu imajı yaratın

“Sana anlatmak icin daha fazla bekleyemeyeceğim dun bir iş goruşmesine gittim ve beni dinlemeni istiyorum cunku goruşlerin onerilerin benim icin cok onemli” diyerek soze başlarsanız emin olun geveze arkadaşınız can kulağıyla sizi dinleyecektir. Ve konuşmanın sonunda size tavsiyeler yağdıracaktır.

Cosmopolitan/Ceylan Yeniacun