Eğitim verdiğim profesyonel kurumlarınma bir coğunda eğitim esnasında katılımcılar cep telefonlarını kapatmak gibi bir nezaketi atlıyorlar ve maalesef ve bunu o kadar doğal buluyorlar(aşağıda sebeplerini acıklamaya calıştım) ki şaşırıyorum.

Halbuki ilkokulda bile ders esnasında yanımızdaki ile konuştuğumuzda bunun saygısızlık olduğunu bilerek yetiştirildik. Ne yazık ki cep telefonu sağladığı kolaylıklar gibi rahatsızlıklarda veriyor.

Bir sinemada ya da tiyatroda bir cep telefonu caldığında bazıları cok rahatsız olur bazıları cok kızar. Hemen hemen hepimizin elinin altında olup kullanmamıza ve hatta bazen bizimde boyle yerlerde acık unutmamıza rağmen neden aşırı tepki veririz?

Garson geldiğinde “bir dakika” dedi Ahmet. Ayşe ile birlikte menuye son bir kez goz attılar ve tam siparişlerini verecekleri sırada Ayşe’nin telefonu caldı.

Ayşe garsona “Biraz sonra,” dedikten sonra ve telefonuna donup “Merhaba” dedi. Garson, Ahmet’e donerek”hazır olduğunuzda lutfen beni cağırınız” diyerek uzaklaştı. Ahmet biraz rahatsız olmuştu. Hala cep telefonu kulturumuze “biriyle yemekteyken kapatmanın” girmediğini duşundu. Birileriyle birlikteyken yada konuşurken telefona yanıt vermek belkşide bir coğumuzun farkında olmadığı bir KABAlıktır.

Bu kabalıklar nelerdir derseniz;

Tiyatro, konser, sinema, toplantı, restaurant veya derste telefonu kapatmamak.
Bir goruşme esnasında telefonun kimden geldiğine bakmak yada telefon ile uğraşmak
Sessiz bir yerde(kutuphane, hastahane vb.) yada cevrenizdekileri rahatsız edecek bir yerde konuşmak.
Araba kullanırken arac kitsiz konuşarak dikkatinizi dağıtmak sureti ile tehlikeli suruş yapmak
Yukarıda saydığım şeyleri yaşadığınız bir cok yerde belkide rahatsızlığınızı cok iyi ifade edemiyorsunuz. Aslında nazik ve kibar olan bircok insan neden cep telefonu yuzunden kabalaşıyor?

Bence bunun nedeni ozguven.

Telefonu calan kişi acısından;

Bir kere oncelikle cep telefonu bir şeylerin onemini gosteriyor. Telefonumuzun bizi ve cevremizdekileri rahatsız etmesine izin veriyoruz cunku ya “aranmak icin cok onemli sebeplerimiz” olduğunu duşunuyoruz ya da “ o telefonu acmazsam bir şeyler yurumez” diye duşunuyoruz. Bu yuzden yaptığımızın kılıfını uydurmuş oluyoruz ve kaba olmadığımızı duşunuyoruz.

Calan telefondan rahatsız olanlar acısından;

Yukarıdaki kişi, bir sinema ya da tiyatrodayken eğer cevresinde birinin telefonu calarsa cok sinirleniyor. Hatta bazen pişman olacak kadar. Ve asla kendi mazeretlerine başkalarının sahip olabileceğini duşunmuyor.

Bu noktada rahatsız olanın duygularını dile getirmesi(ama nazik bir şekilde) fakat aynı şekilde kendisininde benzer durumlara duşebildiğini hatırlaması gerekiyor. Ve kırıcı yada sonrasında pişman olunacak bir şeyler yapmaktansa duygularınızı anlatıp karşınızdakinin ne yapıp yapmayacağına kendisinin karar vermesini beklemenizde fayda var.