Aşırı kışkanc bir sevgili veya eş biz kadınların en buyuk sıkıntılarından biridir. Ancak, kıskanc bir adamla baş etmek de mumkun…
Kıskanc erkek ve sevgilisi arasında gecen diyaloglar genelde şu şekilde olur:
- Canım neredesin?
- Kızlarla dışarıdayım.
- Erkek sesi geliyor. Kim var yanında?
- Yan masadan geliyor sesler.
- Bu kadar yakından nasıl geliyor? Sana inanmıyorum…
Ya da bir başka ornek:
- Hayatım, bu etek biraz fazla kısa değil mi?
- Ne var canım, alt tarafı diz ustu etek. Hem herkes giyiyor.
- Beni herkes ilgilendirmiyor, sen ilgilendiriyorsun. Herkes sana bakacak.
- Bana guvenmiyor musun?
- Ben sana değil, insanlara guvenmiyorum. Arlısı var arsızı var...
- Bırak bu kıskanclıkları artık lutfen.
- Seven erkek kıskanır.
İşte tam da erkeğin ağzından dokulen bu son cumle, butun kıskanc erkeklerin ardına sığındığı yegane klişe. Kadın ne zaman dışarı cıksa, defalarca telefon acarak, “neredesin?”, “ne zaman geleceksin?” diye soran, eve geldiğinde de mutlaka kavga cıkaran ‘seven’ erkeklerin sevgi gosterisi kıskanclık halleri. Peki, erkeğinizin kıskanclık krizlerine sık maruz kalıyorsanız nasıl baş etmelisiniz?
Guven verin
Kıskanclığın itiraf edilmese de en onemli nedeni guven sorunudur erkek acısından. Size guvense de cevrenizdeki erkeklere guvenmediğini hissederek, sizi bir şekilde elinden alabileceklerine inanır. Ya da duşuncelerini bu kadar ileriye goturmeye bile tahammul edemez ve bir başkasının size bakmasını bile istemez.
Bu durumda yapmanız gereken, giyim tarzınızdan, arkadaş ilişkilerinizde odun vermek olmamalı. Aksi takdirde size istediğini yaptırabildiğini fark ettiği anda, başka isteklerini de peş peşe sıralamaktan geri durmayacaktır. Onu sevdiğinizi, gozunuzun ondan başkasını gormediğini, başkaları sizinle ilgilense de bundan etkilenmediğinizi anlatın. Kıskanclık biraz da onun ozguven sorunundan kaynaklandığına gore onu ne kadar yakışıklı bulduğunuzu her fırsatta dile getirerek kendine guvenmesini sağlayın.
Kıskanclık yapmasına fırsat vermeden, sormak isteyeceği soruların yanıtlarını normal konuşmanızın icinde vererek, bulunduğunuz ortam, yanınızdaki insanlarla ilgili kucuk ayrıntılardan soz ederek, korkulacak bir şey olmadığı hissini yaşatmak da guven vermek icin iyi bir yol.
Başka erkeklerin bakışları
Yolda yuruyorsunuz ve başka erkekler size baktığında sevgiliniz deliye donuyor. Buna itiraz ettiğinizdeyse, “Başka kadınlar bana baksa sen n’aparsın?” diyor. Bunun ustesinden gelmenin en guzel yolu şu cumleleri kurmak: “Bana bakmaları beni guzel bulmalarından. Ben de kadınların sana baktığını gorduğumde, senin yakışıklılığınla ovunuyorum, gurur duyuyorum.”
Kadınlık icgudusu
Sizi diğer erkeklerden kıskandığında, hemen savunmaya gecip kavga cıkarmak yerine durup şoyle bir duşunun. Belki de gercekten kıskanmasına neden olacak samimiyette davrandınız o erkeğe. Biraz sinirlerinin yatışmasını bekleyin ve yavaş yavaş, kadınlık icgudunuz sayesinde karşınızdaki erkeğin size gosterdiği ilginin derecesini ayırt edebileceğinizi anlatın ona. Tanıdığınız, konuştuğunuz hicbir erkeğe karşı, ona hissettiğiniz duyguları hissetmediğinizi vurgulayın. Sizin gozunuzde sevgiliniz dışında tum erkeklerin kız arkadaşlarınızdan farksız olduğunu soyleyin.
Erkek arkadaşlarınızla tanıştırın
Sadece kız arkadaşlarınızla goruşecek değilsiniz ya, sevgiliz var diye! “Şimdi erkek arkadaşlarımla goruştuğumu soylersem benimki arıza cıkarır” diye duşunup arkadaşlıklarınızı bozmaya değmez. Siz iyisi mi, sevgilinizi erkek arkadaşlarınızla tanıştırın. Birlikte iyi zaman gecirebileceğiniz aktiviteler organize calışın. Arkadaşlarınızdan size zarar gelmeyeceğine inandığında, kıskanması icin bir sebep kalmayacak ortada ve siz o olmadığı zamanlarda da rahatlıkla erkek arkadaşlarınızla goruşebileceksiniz.
Alttan almak yetmiyorsa…
Bazen hafif kıskanclık belirtileri hoşunuza gidebilir. Sizi sevdiğini ve bu nedenle sahiplendiğini hissedebilirsiniz. Hem kıskanclığın temelinde kaybetme korkusu da bulunuyor. Sizi kaybetmekten korkması da hoşlanabileceğiniz bir şey. Bu durumda alttan almak sorun cıkmamasını sağlar. Ama kıskanclığın aşırıya kactığı, artık ilişkinizi tehdit eder boyuta vardığı durumlarda, bunu ona acıkca belirtmeli, “Boyle devam edersen bu ilişkiyi surduremeyiz” cumlesini kurmalısınız. Kıskanclık, onun da engel olmak istediği ama bir turlu halledemediği bir konuysa, bir psikoloğa gorunmesini tavsiye edebilirsiniz.