Aslında sistem oldukca basit bir mantığa dayanıyor. Bildiğiniz gibi hepimizin kullandığı hoparlorler elektriksel sinyali sese donuşturuyorlar. Bu sureci tersine cevirecek bir mekanizma kurduğunuzda ses dalgalarının elektriğe donuşturulmesi de fiziksel olarak gayet mumkun.
Bu teknolojinin başka alanlara da uygulanması icin calışmalar yapılıyor. Orneğin, buyuk şehirlerde ve otoyolardaki trafik gurultusunden, trenlerin cıkardığı gurultuden uygun mekanizmalar kurularak elektrik elde edilebiliyor.
Bu iş icin piezo elektrik ozelliği olan maddelerle oluşturulmuş duzeneklere ihtiyac duyuluyor. Cevremizde bu ozelliğe sahip oldukca bol miktarda madde olduğu icin uretim maliyeti de cok yuksek olmuyor.
Bilim adamları yapılan son denemelerde 100 desibel yuksekliğindeki gurultuden 50 milivolt elektrik uretmeyi başarmışlar. Şimdi cok daha az bir gurultuyle daha yuksek elektrik enerjisi uretmek icin calışmalar yapılıyor. Konuşarak şarj edin
bu hem iyi hem kotu bi buluş olmuş şoyle iyi enerjiden tasarruf edilmiş olacak,kotu yanı ise insanlar şarj ediyim derken telefona surekli yakın temasta bulunacak hemde surekli konuşmak isteyecek operatorlere yarayacak. Konuşarak şarj edin
Eskiden olsa cok işime yarardı ama artık konuşanların işine yarayacak. Ben bu aralar Telefonlar calmıyor şarkısını soyluyorum