Vejetaryen Gercekler: Nasıl sağlıklı ve vejetaryen olunur?

Vejetaryen Gercekler: Kac ceşidi var?
Bir vejetaryen asla balık, kumes hayvanları ve kırmızı et yemez. Fakat birkac vejetaryenlik ceşidi vardır. İki ana tipini inceleyelim.

• Kısmı vejetaryenler yumurta ve sut tuketirler ve ovo-lakto vejetaryenler olarak adlandırılırlar.
• Aşırı vejetaryen olarak bilinenler ise hayvansal olan hicbir gıdayı tuketmezler. Sut, peynir, yumurta buna dahil.

Eğer vejetaryen olmak istiyorsanız bu hayat tarzına yavaşca gecmelisiniz. Yeme alışkanlıklarınızı kokunden değiştirmeden once mutlaka doktorunuza ya da diyetisyene danışmalısınız. Doğru vitamin, mineral ve amino asitleri aldığınız surece vejetaryen olmak vucudunuz icin iyi olacaktır. Oncelikle kırmızı et ve kumes hayvanlarından vazgecin. Her ne kadar balık yiyenlere vejetaryen gozuyle bakılmasa da başka bir protein ceşidi bulana kadar balık beslenme listenizde bulunması gereken bir protein kaynağıdır.

Vejetaryen Gercekler: Neden sebze?
İnsanlar bircok nedenden dolayı vejetaryen diyetini secerler. Bazı insanlar et urunlerinden hoşlanmazlar. Bir kısmı et ve sut sindiriminin zor olduğunu duşunur, diğer bir kısmı da politik sebeplerden – yemek icin bir hayvanın oldurulmesi fikrinden hoşlanmazlar. Sebebi her ne olursa olsun vejeteryanlığı tercih edebilirsiniz elbette. Fakat bunun sağlıklı olması icin biraz eğitime ve araştırmaya ihtiyacınız olacak.
Birkac oneri vermek gerekirse; tam anlamı ile bir vejetaryen diyeti istiyorsanız bir diyetisyenle goruşmeli ya da en azından vejetaryenlik ile ilgili bir kitap edinmelisiniz.

Vejetaryen Gercekler: Sebze ile nasıl sağlıklı kalınır?
Bazı deneyimsiz vejetaryenler vucutlarında B12 ve gerekli bazı proteinlerin eksiklerinden mustarip. B12 eksikliği gercek bir problem teşkil eder; cunku bu vitamin sebzelerden elde edilememektedir. Bazı vejetaryenler bu kaybı telafi etmek icin multivitaminler kullanırlar.

Sebze diyetine girdiğinizde proteine ihtiyac duymazsınız diye bir şey yok. Sadece hayvansal proteinler yerine bitkisel proteinleri almak zorundasınız demektir. Bayanların gunde 45-50 gram protein alması gerekiyor.

Vejeteryanların da besin piramidinden ayrı duşunmesi gerekir; Gıda alırken oncelikle ve bol bol karbonhidratlar, bir miktar protein ve cok az da yağ tuketmek gerekir. Vejeteryenlerin tek istisnası bu zinciri et yemeden tamamlamaları gerekmesidir. Oğunlerinizin coğunluğu sebze, meyve ve karbonhidratlardan oluşmalı. Farklı besinlerle beslenmek vejetaryenlerin gerekli proteini almalarına yardımcı olur. Orneğin pirinc, tam tahıllı ekmek gibi karbonhidratlarla fasulye, fındık yemek ihtiyac duyulan amino asit uretimine yardımcı olur.

Vejetaryen Gercekler: Et dışı protein kaynakları
Eğer kısmı bir vejetaryen olmaya karar verdiyseniz yumurta yiyebilir, peynir ve sut urunlerini tuketebilirsiniz. Ancak, yumurtada yuksek kolesterol, peynirde de fazlaca yağ ve kalori olduğunu unutmayın. Bu nedenle sut ve sut urunlerini tuketirken cok dikkat edin. Diğer protein kaynakları şunlardır:

• Kuruyemiş ve cekirdekler- Ayciceği cekirdeği ve fındık turleri. (Cekirdeklerin yağı ve kalorisi fındığa oranla daha azdır)
• Fasulyeler- ozellikle Meksika yemekleri tam vejetaryenlere uygun. Fasulyenin her ceşidi kırmızı, beyaz, siyah ve pembe, pirinc ile birleştiğinde size gerekli proteini verecektir.
• Soya urunleri- soya soslu sosis, soyalı peynir, soyalı kofteler ve soyu sutu soya ailesinden gelen tum besinleri icerir.

Diğer gıdaların icerdikleri proteini duyunca şaşıracaksınız- orneğin, iki dilim ekmek ile birlikte alacağınız domates soslu spagetti ve salata hemen hemen 16 gram protein icerir ve bu da gunluk protein ihtiyacınızın yarısı demektir. Yalnız, cok fazla makarna ve peynir tuketmemeye dikkat edin, her ikisinin de kalorisi oldukca yuksektir. Bunun yerine protein acısından zengin başka gıdaları tuketin.
__________________