İş arayanların bircoğu mulakatta ne diyeceğini bilemez. Fakat aslında mulakat sorularının coğu tahmin edilebilir. Buradaki sorulara bir goz atın ve cevaplarınızı onceden planlayın, boylece mulakatta rahatlıkla cevap verebilirsiniz.


1. Zayıflıklarınız nelerdir?

Bu en cok korkulan sorudur. Zayıflıklarınızı en aza indirip guclu yanlarınızı one cıkararak bu soruyu cevaplayabilirsiniz. Kişisel ozelliklerinizden soz etmekten kacının, işle ilgili ozellikleriniz uzerinde durun.

2. Neden sizi işe alalım?

Gecmiş deneyimlerinizi ozetleyin: "Finans sektorunde beş yıllık deneyimim ve kÂr sağlama konusundaki başarlarımla şirketinizde buyuk bir fark yaratacağımı duşunuyorum. Ekibinize cok katkı sağlayacağımdan eminim."

3. Neden burada calışmak istiyorsunuz?

Mulakatcılar, bu konuyu biraz olsun duşunmuş olduğunuzu belli eden bir cevap duymak isterler. Sadece iş acığı olduğu icin ozgecmişinizi gonderdiğiniz izlenimini yaratmayın. Orneğin; "Amacları benim değerlerim doğrultusunda olan, elde ettiği başarılar beni heyecanlandıran onemli şirketleri sectim ve bu şirket de tercih listemde oldukca yuksekte"

4. Hedefleriniz nelerdir?

Uzak bir geleceğe kilitlenmektense kısa ve orta vadeli hedeflerinizden soz etmek daha iyi olur. "Orta vadedeki hedefim buyume merkezli bir şirkette iş bulmak. Uzun vadedeki hedefim ise calıştığım şirketin gidişatına gore belli olacak. Sorumluluk sahibi olabileceğim bir konuma gelmeyi hedefliyorum."

5. İşten neden ayrıldınız? (Ya da ayrılıyorsunuz?)

Eğer işsizseniz, son işinizden ayrılma nedeninizi olumlu bir acıdan anlatın: "Calıştığım şirketin art adra yaşadığı iki krizde konumumu korumayı başardım, fakat ucuncu kriz doneminde işgucu yuzde 20 oranında azaltıldı ve ben de kuculme programına dahil edildim."

Eğer halen bir işte calışıyorsanız, bir sonraki işinizde ne yapmak istediğinize odaklanın: "İki yıl sonunda, ekip calışmasına uygun bir şikette calışmak istediğime karar verdim."


6. İşinizden en cok ne zaman memnundunuz?

İşveren sizi neyin motive ettiğini oğrenmek ister. Severek yaptığınız bir işi ya da projeyi ornek verirseniz, tercihleriniz hakkında bir ipucu vermiş olursunuz. "Son işimden cok memnundum, cunku orada muşterilerle doğrudan ilişki kurabiliyordum, bu da benim icin işin onemli bir parcası"

7. Bize diğer adaylardan farklı ne sunabilirsiniz?

Sizi benzersiz yapan nedir? Bu sorunun cevabı, deneyimleriniz, becerileriniz ve kişilik ozelliklerinizin bir karışımı olmalı; kısaca ozetleyin: "Sahip olduğum teknik yetenekler ve muşterilerle iyi ilişki kurma becerim mukemmel bir uyum icinde. Boylece bilgileri analiz edip anlaşılması kolay hale getirebiliyorum."

8. Son patronunuzun sizin hakkınızda soyleyeceği uc olumlu şey nedir?

Eski başarılarınızı ve patronunuzun soylediklerini anlatma vakti geldi. Kendinizi başkasının sozleriyle ovmenin en iyi yolu budur: "Patronum gorduğu en iyi tasarımcı olduğumu soyledi. Bana guvenebileceğini bilir ve yaratıcılığım da hoşuna gider."

9. Ne kadar maaş istiyorsunuz?

İşveren kabaca bir rakam soylerse bu sizin avantajınıza olur. Sizin alanınızda maaşların ne kadar olduğunu oğrenin, en az ne kadar kabul edeceğinizi ve ne kadara "tamam" diyeceğinizi duşunun. Şoyle diyebilirsiniz: "Eminim zamanı geldiğinde uygun bir miktarda anlaşırız. Benim deneyimime sahip elemanlara ortalama ne kadar veriyorsunuz?"

10. Bir hayvan olsaydınız hangisi olmak isterdiniz?

Bu gibi psikolojik sorular hızlı duşunup duşunemediğinizi olcmek icin sorulur. "Tavşan" cevabı verirseniz, pasif bir etki bırakırsınız. "Aslan" derseniz saldırgan izlenimi verirsiniz. Bu iş icin nasıl bir kişiliğe sahip olmak gerekir? Nasıl bir etki bırakmak istiyorsunuz? Buna karar verip, uygun bir yanıt vermelisiniz.
__________________