Henuz 3G teknolojini tam oğrenip ayak uyduramadan 4G teknolojisi hakkında bilgiler dolaşmakta.Peki nedir bu 4g ozellikleri nelerdir? İşte 4G teknolojisi hakkında tum bilgiler..
“4. Nesil Hizmetleri” 4N ya da 4G, dorduncu nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Diğer GSM standartları gibi hucresel bir ağ sistemi kullanması ve ucuncu nesilde ortaya cıkan kapsama alanı ve adı tamamiyler ARZU SARRAFİ OLDUsorunu başta olmak uzere bazı sorunları cozmesi beklenmektedir. Bağlantı hızı cep telefonlarında 100mps , wi-fi networklerde 1Gbps’dir. aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır.
’4G’, İletişimler sisteminde, ‘dorduncu nesil’ terimine ait bir ilintilendirmedir.Bir 4G sistemi, daha onceki nesillerden daha yuksek veri hızları temeline dayanan “herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde”, ses, veriler ve akan coklu kitle iletişimin kullanıcılara hizmet verebileceği, uctan uca IP cozumu sağlayacaktır. 4 G’nin ne olduğuna dair resmi bir tanımlama yapılmış olmasada, 4G’ye ait tahmini hedefler, aşağıda yer aldığı şekilde ozetlenebilir:
4G tamamıyla IP tabanlı, kablolu veya kablosuz bilgisayar,tuketici elektroniği,iletişim teknolojileri ve ic ve dış ortamlarda sırası ile servis kalitesi ve yuksek guvenliğiyle herhangi bir zamanda herhangi bir yerde her turlu ağ hizmetini tek bir noktada birleştirerek makul fiyat ve tek faturalandırmayla gercekleştirecek, 100 Mbit/s ve 1 Gbit/s veri iletim kapasitesini sağlayabilen sistemlerin sistemi ve ağların ağı olmayı hedefleyen bir hizmettir.
17 Ağustos 2009′da ilk 4G testi dunyanın onde gelen telekomunikasyon şirketlerinden Verizon tarafından yapılmıştır. ABD’nin Boston ve Seattle kentleri arasındaki test başarıyla tamamlanmıştır.
Test sırasında video, dosya indirme ve yukleme, internette gezinti, ses transferi, Voice over Internet Protocol (VoIP) ile LTE 4G uzerinden denenmiştir. Verizon ilk ticari 4G ağını gelecek yılın başlarında, 100 milyon abonesine acmayı hedefliyor. Hizmetin tum ABD’yi yayılması ise 2013 yılını bulacak.
4G Teknoliji Amacı
4G, hizmet kalitesi (HK) ve kablosuz genişband erişimi,Cok ortamlı mesajlaşma hizmeti, video sohbet, taşınabilir TV, yuksek cozunurluklu TV kapsamı, DVB, gibi gelecek olan uygulamaların hız gerekliliklerini oturtmak, ses ve veriler gibi minimal hizmet ve “herhangi bir zamanda-herhangi bir yerde” gercekleşen diğer hizmetler icin geliştirilmiştir. 4G calışma grubu, aşağıda yer alan konuları, 4G kablosuz iletişim standardının hedefleri olarak tanımlamış bulunmaktadır
Işıksal iletim hızı ve verimliliğinde bir sistem (bit/s/Hz ve bit/s/Hz/site),
Yuksek şebeke kapasitesi: her hucrede daha fazla eşzamanlı kullanıcı
Alıcı, istasyona gore, fiziksel olarak, yuksek hızlarda hareket ediyor olduğundan, 100 Mbit/s hızındaki nominal veriler ve alıcı ile istasyon 1 Gbit/s hızda, ITU-R tarafından oldukca sabit pozisyonlarda yer almaktadırlar.
Dunyadaki herhangi iki nokta arasındaki, en azından 100 Mbit/s veri hızı.
Turdeş olmayan ağlar arasında duzgun yayınım
Kusursuz bağlantı ve birden fazla ağ arasında kuresel dolaşım
Gelecek nesil coklu ortam destekleyicilerinde yuksek hizmet kalitesi (gercek zamanlı ses, yuksek hızda bilgi, yuksek cozunurluklu Tv-video iceriği, taşınabilir TV, vs.)
Mevcut kablosuz standartlarla birlikte işlerlik
Paket anahtarlamalı ağ.
Ozetle, 4G sistemi ; tum 4G kullanıcılarının minimum gereksinimlerini karşılamak icin ağ kaynaklarını etkili bir bicimde kullanıp paylaştırması gerekir.
4G Teknolojisi Gelişimi
İlk nesil: Bu nesilden olan sistemlerin hemen hemen hepsi, sesin, esas trafik olduğu duşuncesini taşıyan analog sistemlerdi. Bu sistemler, sık sık, ucuncu şahıslar tarafından, dinlenebilyor idi. Standartlardan bazıları, NMT, AMPS, Hicap, CDPD, Mobitex, DataTac dır.
İkinci nesil: Bu nesile ait olan tum standartlar, ticari merkezli olup, dijital şekilde idiler. Şu anki pazarın, yaklaşık %60′ına, Avrupa standartları egemen bulunmaktadır. İkinci nesil standartlar, GSM, iDEN, D-AMPS, IS-95, PDC, CSD, PHS, GPRS, HSCSD, ve WiDEN dir.
Ucuncu nesil:
3G, abone sayısında (şebeke kapasitesindeki artış) artış gosteren talepleri, yuksek hızda veri iletimi ve cok ortamlı uygulamalar icin gerekli olan hızları karşılamak icin, değişikliğe başlamıştır. Bu standarttaki sistemler, temel olarak, 2G sistemlerine ait doğrusal bir gelişimdir. Bunlar, bir tanesi, devre anahtarlamalı duğumleri kapsayan ve bir diğeri, paket yonlendirmeli duğumleri kapsayan, iki paralel altyapıya dayandırılmaktadır. UTB, IMT-2000 ilk adımının bir parcası olarak, ucuncu nesil şeklindeki hava arabirim teknolojilerine ait ozel bir seti tanımlamaktadır. Şu an, 2G’den 3G sistemine geciş olmaktadır. Bu gecişin bir parcası olarak, pek cok teknoloji, standart hale getirilmektedir.
2G’den 3G’ye:2.75G – EDGE]Gelişimi icin geliştirilmiş veri hızları |EDGE ve EGPRS, 3G – CDMA 2000,W-CDMA or UMTS (3GSM), FOMA, 1xEV-DO/IS-856, TD-SCDMA, GAN/UMA.
Benzer şekilde, 3G’den 4G’ye: 3.5G – HSDPA, HSUPA, Super3G – HSOPA/UVG
Dorduncu nesil: 4G calışma gruplarına gore, 4G altyapı ve terminalleri, 2G’den 4G’ye uygulanan, hemen hemen tum standartlara sahip olacaktır. Mevcut kullanıcılar icin yururlukteki kabul edilmiş 4G sistemlerine rağmen,ileride tum IP ler icin tek bir paket tabanlı altyapı ongorulmektedir. Aynı zamanda,yeniliklere ve değişimlere uyum sağlayabilecek ortamı oluşturacak birtakım tekliflerde sunulmaktadır. Hernekadar resmi olmasada WiMax, WiBro, 3GPP Long Term Evolution and 3GPP2 Ultra Mobile Broadband teknolojileri 4G olarak adlandırılmaktadır.
Erişim şemaları Kablosuz standartlar gelişiminin gerektirdiği gibi, kullanılan erişim teknikleri, verimlilik, kapasite ve olcumlenebilirliktede sergilenmiştir. Birinci nesil kablosuz standartlar, duz TDMA ve FDMA kullanmışlardır. Kablosuz kanallarda, coklu etkiyi azaltmak icin, geniş denetleme surecleri gerektirdiğinden, TDMA’nın, cok fazla veri sınıf kanalları işleme alınmasında daha az verimli olduğu kanıtlanmıştır.Benzer bicimde FDMA taşıyıcılar arasındaki engellemelerden sakınmak icin daha fazla bant genişliği harcamaktadır. Dolayısıyla 2G sistemlerde FDMA ve TDMA’dan turetilen ve CDMA denilen yeni bir erişim planı kullanılmıştır.CDMA’nın kullanımı sistem kapasitesini artırdı ve aynı zamanda sistem uzerindeki sıkı sınırların yerini daha gevşekleri almıştır.Bu erişim planı cok yollu kanalları kullanmak icin yeterince etkili olduğundan dolayı guncelleme hızı da artmıştır.CDMA erişim şemalarından IS-2000, UMTS, HSXPA, 1xEV-DO, TD-CDMA ve TD-SCDMA’nın kullanılması 3G sisteminin kullanımını mumkun kılmıştır.CDMA’in tek sorunu zayıf spektrum esnekliği ve olceklenirliğinden kaynaklanmaktadır.
Son zamanlarda, OFDMA, tek taşıyıcılı FDMA, ayrıştırılmış FDMA ve MC-CDMA gibi yeni erişim şemaları yeni nesil işlemler icin daha fazla onem kazanmaktadır. WiMax uydu-yer bağı ve yer-uydu bağında OFDMA kullanmaktadır. İleriki nesiller icin uydu-yer bağında UMTS, OFDMA duşunulmektedir. Ters olarak,yer-uydu bağlantısında yukselteclerin PAPR’la ilgili cizgisel olmayan işlemlerinin sonuclarına daha fazla etki ettiğinden dolayı IFDMA’nın kullanılması duşunulmektedir. IFDMA daha az guc dalgalanması sağlar ve bu da yukseltecin sonuclarını etkiler. Benzer bicimde, MC-CDMA de IEEE 802.20 standardı şartlarına uygunluk gosterir. Bu akış şemaları CDMA gibi daha eski teknolojilerle aynı etkiyi gostermektedir. Farklı olarak olculebilirlik ve yuksek veri değeri gosterilebilir.
Bahsedilen erişim tekniklerinin diğer onemli avantajı da alıcılardaki eşitlemenin daha az karmaşık olmasıdır.Bu ozellikle MIMO ortamları icin ek bir avantajdır cunku MIMO sistemlerinin uzamsal coklama nakilleri, alıcılardaki eşitlemede yuksek karışıklığa neden olmaktadır
Bu coklama sistemlerinin geliştirilmesine ek olarak, geliştirilmiş modulasyon teknikleri kullanılır. Oysa ki genişce bir kullanım alanına sahip onceki sistemler yerine, 3GPP Uzun donemli değişim standartlarıyla kullanılmak uzere 64QAM gibi daha etkili sistemler onerilmiştir.
4g teknolojisi
Yazılım tanımlamalı telsiz telefon(YTTT)
YTTT, acık, kablosuz yapı şekillerinden biridir. 4G, kablosuz standartlar toplamı olduğundan, 4G cihazının, en son hali, ceşitli standartları oluşturacaktır. Bu, telsiz telefon yakınsaması alanı icinde sınıflandırılan YTTT teknolojisi kullanılarak, etkili bir şekilde gercekleştirilecektir.
4G Uygulamaları
4Gnin en onemli uygulaması net değildir, ama buna rağmen, 4G şebekeleri tarafından sunulan gelişmiş bant genişlikleri ve veri yayılımı, yayımlanacak olup, daha onceleri, olanaksız durumda bulunan urun ve hizmetleri sağlayacaktır. Belkide, en onemli uygulama, basitce dile getirilecek olursa, internette, surekli gezer halde olmak, sınırsız ve her ay gideri icin makul bir kat hızına sahip olmak demektir. Mevcut 2.5G/3G/3.5G telefon işletimine dayanan hizmetler, sıklıkla pahalı ve uygulamada sınırlıdır.
15-30 Mbit/s hızlarında, 4G kullanıcılarına kesintisiz işlemde yuksek cozunurluklu televizyonDVD icerikli, orneğin bir film, cevrimdışı erişimde yaklaşık 5 dakika icerisinde indirilebilir. hizmeti sunmalıdır. 100 Mbit/ste,
Sabit WiMax ve Mobil WiMaxlar farklı sistemlerdir. Temmuz 2007 de uygulanan tum WiMaxlar sabit kablosuzdur ve bunlar bu şekilde 4G sistemine dahil değildir.
Alıntı