Duygusal aclığım hat safsaha şu sıralar. Dostlar siz de bana akıl verin. Her anlamda duygusal aclık cekiyorum. Ve tabi ki bu da yeme isteği olarak kendini dışarı vuruyor. Kendimi cok ama cok yalnız hissediyorum. Siz de olmasanız, sizin de okuduğunuzu bilmesem kendimi bustbutun depresyona hapsedeceğim. O derece bunalımdayım.
Yine duygusal aclık krizim tuttu !
Şu an duygusal acıdan en zayıf anımdayım. Ne gezip tozabiliyorum ne de kendime olan guvenim var. Ozguvenim taban yapmış durumda. Her zamanki gibi kendimi yemek yemeye verdim. Sacma sapan şeyler yiyor ve ha bire evde boş boş oturuyorum. Bu haller size de tanıdık geliyor mu ?
İşte, ondan sonra da kilo alıyorum. Gerci ben o sonraki safhayı gectim ve bayağı bir kilo almış durumdayım. Konum zaten o acıdan duygusal aclık..
Kilolu pek cok kadının kilolu olmasının altında yatan temel neden bu aslında. Ozellikle ev hanımlarının belki de en buyuk kilo alma nedeni budur.
Peki neden duygusal aclık cekiyoruz ?
Stres, ofke, kaygı, sıkıntı, uzuntu ve yalnızlık gibi olumsuz duyguları yumuşatmak ya da bastırmak icin yemek yemek, kilo verme cabanızı sabote edecektir.
Major yaşam olayları orneğin; işsiz kalma, sağlık problemleri, boşanma veya yoğun ve stresli bir iş gunu, kotu hava ve yaşam rutinindeki değişiklikler gibi gunluk problemler fazla yemeye yol acan duyguları tetikleyebilir.
Neden olumsuz duyguar fazla yemeye yol acar?
Bazı yiyeceklerin bağımlılık yapma ozelliği vardır. Orneğin, cikolata gibi lezzetli yiyecekler yediğimizde bedenimiz mutluluk opiatları yani hormonları salgılar. Bu “odul” belirli duygularla belirli yiyeceklerin eşleşmesine neden olur.
Yiyecekler aynı zamanda dikkatimizin dağılmasına yardım eder. Eğer gelecekteki bir olayı duşunup endişeleniyorsanız ya da daha once olmuş bir durumu tekrar sıkıntıyla hatırlıyorsanız sizi rahatlatan yiyecekleri yiyerek dikkatinizi bu konulardan uzaklaştırabilirsiniz. Fakat bu sadece gecici bir cozumdur. Maalesef yiyeceklerle işiniz bittiğinde endişeleriniz fazla yemenin verdiği sucluluk duygusunun eklenmesiyle katlanarak geri donecektir.
Yeme alışkanlıklarınızın kontrolunu nasıl tekrar kazanabilrsiniz?
Duygusal yeme probleminizi durudurmak icin aşağıdaki onerileri deneyebilirsiniz:
· Gercek aclık duygusunu tanımayı oğrenin. Aclığınız fiziksel mi yoksa duygusal mı? Sadece bir kac saat once yediyseniz ve midenizde bir guruldama yoksa muhtemelen gercekten ac değilsinizdir. Kazınma duygusunun gecmesi icin kendinize bir kac dakika verin.
Farkı nasıl ayırt edebiliriz?
1. Duygusal aclık aniden gelir, fiziksel aclık aşamalı olarak gelişir.
2. Ac mideye bağlı olayan boşluk doldurmak icin yapılan yemek eylemi belirli yiyeceklere yonelir orneğin; pizza, cikolata. Ac olduğunuz icin yediğinizde secenekler daha fazladır.
3. Duygusal aclık hemen tatmin edilmesi gerek bir şeydir fakat fiziksel aclık bekleyebilir.
4. Mideniz dolu olduğu halde duygusal bir ihtiyacınızı karşılamak icin yiyorsanız buyuk ihtimalle yemeye devam edersiniz. Ama ac olduğunuz icin yiyorsanız doyduğunuzda duracaksınızdır.
5. Duygusal yeme arkasında sucluluk duygularını bırakır fakat fizksel aclık bunu size yapmayacaktır.
· Sizi nelerin tetklediğini bilin. Onumuzdeki bir kac gun, ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi, yerken ne hissetiğinizi ve ne kadar ac olduğunuzu yazın. Zamanla, olumsuz yeme alışkanlıklarınzı ortaya cıkaran durumları gorebilir ve bunları tetikleyen şeylerden uzaklaşabilirsiniz.
· Rahatlamak icin başka bir yere bakın. Bir cikolata paketini acmak yerine, yuruyuş yapın, muzik dinleyin, bir arkadaşınızı arayın. Cevrenize bu durumu anlatın ve bu konuda yardım isteyin.
· Sağlıksız yiyecekleri etrafınızda bulundurmayın. Yuksek kalorili yiyecekleri kotuye kullanımından kaconmak icin evde bulundurmamaya dikkat edin. Eğer ac veya uzgun hissediyorsanız alış verişe cıkmayın.
· Sağlıklı yiyecekler atıştırın. Eğer oğunler arasında bir şeyler yemeye ihtiyac duyuyorsanız taze meyve veya yağsız mısır gibi yiyecekler tercih edin.
· Dengeli bir beslenme programı oluşturun. Enerji ihtiyacınız karşılayacak miktarda kalori almıyorsanız duygusal yemeye eğiliminiz artacaktır. Duzenli aralıklarla yemeye calışın. Temel besin gruplarından olan yiyecek secimlerini oğunlerinizde bulundurmaya calışın. Temel besinleri tercih ederseniz daha uzun sure tok hissedersiniz.
· Duzenli egzersiz yapın ve dinlenmeyi unutmayın.Bedeniniz dinlemiş ve zinde olursa ruh halinizi daha fazla kontrol edilebilr olur ve bedeniniz stresle daha etkili bir şekilde başa cıkabilir.
Eğer duygusal yeme problemi yaşarsanız kendinizi affedin ve ertesi gun taze bir başlangıc yapın. Deneyimlerinizden bir şeyler oğrenmeye calışın ve gelecekte karşılaşabileceğiniz durumlar icin bir plan yapın. Yeme alışkanlıklarınızda yapmayı başardığınız pozitif değişimlere odaklanmayı unutmayın.