Bilkent Universitesi Muhendislik Fakultesi Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Tolga Capın, AA muhabirine yaptığı acıklamada, gunumuz mobil telefon teknolojisinin her yerde kullanılabilen ve erişilebilen bir seviyeye geldiğini, multimedya mesajlaşmaların, cep televizyonlarının ve taşınabilir bir aygıttan yapılan video konferans teknolojisinin her gecen gun geliştiğini anlattı.


AB 7. CP kapsamında desteklenen ve calışmaları devam eden projelerinde, gelecek nesil telefonlar icin gunumuzde kullanılanlardan cok farklı ozelliklere sahip, uc boyutlu goruntu alabilen cep telefonu prototipini uretmeyi başardıklarını bildiren Capın, telefona ilişkin şu bilgileri verdi:

``Geliştirdiğimiz prototip deneysel olarak boyutları normalden buyuk bir prototip. Telefonun tum donanımını sıfırdan hazırladık. Prototipimizin uzerinde kamerası ve uc boyutlu bir ekranı bulunuyor. Bu şekilde, telefonla uc boyutlu goruntu alınıp gosterilebiliyor.

Telefonda ucuncu boyut icin gozluk takmadan ekrana bakıldığında uc boyutlu resimler, videolar ve goruntuler izlenebiliyor; uc boyutlu oyunlar oynanabiliyor. Kamera ile uc boyutlu fotoğraf ve video cekimleri yapılabiliyor.

Telefonumuz, uluslararası alanda pek cok bilimsel etkinlikte de sergilendi. Proje kapsamında beş uluslararası patent başvurusu da yapıldı``

DEVLER BU PROJEDE

Yrd. Doc. Dr. Capın, projenin ortakları arasında ``İspanya`nın ve dunyanın en buyuk cep telefon operatorlerinden birisi olan Telefonica, MP3 ve DVD`lerde kullanılan teknolojilerin mimarı Fraunhofer, yeni nesil mobil kullanıcı arabirimleri alanında en başarılı KOBİ şirketlerinden birisi olan TAT, uc boyutlu holografik ekran ureticisi Holografika ve Finlandiya`nın en iyi universitelerinden biri olan Helsinki Universitesi`nin`` yer aldığını soyledi.

Capın, cep telefonu ureticisi Nokia`nın da projeyi detaylı şekilde izlediğini bildirdi.