Ben alımı, ciddi bir iştir ve sadece uzman doktor tarafından uygulanmalıdır.

http://www.haber365.com/Haber/Benler...rtulma_Yollari

Her ne kadar benlerin guzellik sembolu olduğunu duşunen insanlar varsa da, genelde ben sahibi olan kişiler durumlarından pek memnun olmazlar ve onlardan kurtulmanın yollarını ararlar. Benlerden kurtulmanın en onemli kuralı bunu bir doktorla konuşup, onun sizi yonlendireceği şekilde hareket etmenizdir.

Benler nasıl ortaya cıkarlar?

Bircok insanın vucudunda 10'dan fazla ben bulunmaktadır. Benler, deri hucreleri olan melanositlerin etrafa yayılmak yerine, kume halinde buyumesi sonucu oluşurlar. Melanositler pigmentleri oluştururlar ve bu pigmentler cilde rengini verirler. Bir arada buyudukleri zaman da renkleri daha carpıcı olur ve belli bir şekilde yerleştikleri yerde gorunurler. Benler, acık renk ortaya cıkıp, zamanla koyulaşabilirler. Guneşe maruz kalmak, UV ışınları ve biyolojik değişimler, bu benleri daha belirgin hale getirirler. Bircok insan benleri cekici bulur ama (genellikle fazla ben sahibi olan) bazıları da benlerinden kurtulmak isterler. Unutmayın ki, benlerden kurtulmak icin doğru yontem dermatoloğunuza danışmaktır.

Ben ceşitleri nelerdir? Hangisi zararsız, hangisi zararlıdır?

Tek bir bene nevus, birden fazla sayıdaki benlere ise nevi denir. Buyuk bir coğunluğu normaldir ve zararları yoktur. Normal benler aşağıdaki ozelliklere sahiptirler;

Pembe, acık kahverengi, koyu kahverengi ya da siyahtırlar.Oval ya da yuvarlak şekildedirler.Kucuk ya da cok buyuk olabilirler.Ciltte kabarıklık yapmayacak şekilde bulunabilirler ya da dışa doğru hafifce ya da daha cok cıkık olabilirler.Uzerlerinden bazen kıl cıkabilir.

Anormal ya da potasiyel olarak tehlikeli olan benler, zamanla melanomaya donuşebilir ve bunlara displastik nevi denir. Bu, risk taşıyan benler, genellikle kucuk bir operasyonla cıkartılırlar ve aşağıdaki ozelliklere sahip olurlar;

Duzgun hatlara sahip sınırları olmayabilir ya da sınırlarını belirlemek zor olabilir. Klasik oval ya da yuvarlak şekline sahip olmazlar.Yuzeyleri duz ya da cıkıntılı olabilir.Genellikle 5 ila 15 mm arasında değişen buyukluğe sahiptirler, bu da normal bir benden daha buyuk demektir.Ten rengi ya da koyu kahverengi ve altı pembe yuzeyli olabilirler.Vucudun her yerinde belirebilirler ama ozellikle sırtta, goğuste, popoda, kollarda ya da kafa derisinde ortaya cıkabilirler.Genellikle 100 ya da 100'den fazla normal bene sahip olanlar daha cok risk altındadırlar.

Benleri nasıl aldırabilirsiniz?

Benler pek cok şekilde alınabilirler ve bir beni doğru şekilde aldırmak son derece onemlidir. İşte size en cok kullanılan ben aldırnma şekilleri;

Ameliyat : Doktor ya da estetik cerrah, bisturi ile beni cilt yuzeyinden alır ve yaranın kapanması icin acık yeri diker.

Elektrocerrahi : Doktor, beni bisturi ile tıraş eder ve altındaki dokuyu elektrikli bir iğne ile yok eder.

Kriyocerrahi : Doktor, beni sıvı nitrojen ile dondurur ve bu benin duşmesini sağlar.

Lazer cerrahisi : Doktor, beni yok etmek icin ozel bir lazer kullanır.

Ayrıca, benlerinizi duzenli olarak kontrol ettirmeyi unutmayın ve daima onlemlerinizi alın. Guneşe, koruyuculuğu yuksek bir krem surmeden cıkmayın ve benlerinizi zedeleyecek durumlardan kacının.