Hipoglisemi: Kan şekerinin hızlı duşmesi durumu olarak acıklanabilecek hipoglisemi rahatsızlığında, kişinin ara oğun yapma alışkanlığı yoksa veya uzun sureler boyunca ac kalıyorsa duşen kan şekerine bağlı olarak kişinin tatlı krizine girmesi cok yuksek olasılıktır. Hipoglisemisi olanların, mutlaka gunde 2,5-3 saatte bir besin tuketmeleri ve ana oğunlerin arasında sağlıklı atıştırmalıklar tuketmeleri gerekir.
Bazı vitamin ve mineral yetersizlikleri: Demir gibi bazı minerallerin yetersizliğinde kişilerin daha sık tatlı krizleri yaşadıkları bilinir. Vucut yetersiz alınan vitamin ve/veya mineralin intikamını tatlı isteyerek alır.
PMS (Adet oncesi sendromu): Adet donemleri oncesinde aşırı duyarlılık gostermek olarak tanımlanabilecek bu durumda, kadınların aşırı tatlı ihtiyacı duydukları bilinir. Ceşitli beslenme stratejileri ile tatlı krizlerinin onune gecilmesi mumkundur.
Polikistik Over Sendromu (POS): Polikistik over hastalığı olan kadınların bircoğunda gizli şeker (insulin direnci) eş zamanlı olarak bulunduğundan oturu, POS’u olan kadınların tatlı krizlerini diğer kadınlara gore cok daha sık yaşadıkları bilinmektedir. POS’u olan kadınların bu durumu aşabilmeleri icin doktorları ile gerekli tedavi planını yapmaları, diyetisyenleri ile sağlıklı kiloya inmeleri ve bu kiloyu korumaları ve duzenli egzersiz yapmaları gerekir.
Barsak parazitleri: Barsak parazitleri, barsakta yiyecekten uretilen enerjinin buyuk bir kısmını caldığından oturu kişinin iştahı acılır ve tatlı isteği artar. Aşırı tatlı isteği duyan ve gece uyurken salya akıntısı olan kadınların, barsak paraziti ihtimalini gundeme getirmesi gerekir.
Duygusal Durum: Kadınlarda tatlı ihtiyacının ortaya cıkmasının en temel nedenlerinden biridir. Uzuntu, mutsuzluk, stres, depresyon gibi sebepler tatlı isteğinin ortaya cıkmasına neden olabilir. Son donemlerde kadınlarda yaşanan cinsel mutsuzluğunda tatlı isteğine sebep olabileceği gundeme gelmiştir. Evliliklerinde veya cinsel hayatlarında mutsuz olan kadınların, diğer kadınlara gore daha fazla tatlı ihtiyacı duydukları bilinir.
TATLI KRİZİYLE SAVAŞMANIN 10 YOLU
Az miktarda tuketin… Yapılan araştırmalar canı tatlı isteyen kişilerin eninde sonunda o tatlıyı tukettiğini gosteriyor. Bu nedenle canınız tatlı istediğinde az miktarda tuketmek yardımcı olacaktır. Gunluk 150 kaloriyi aşmayacak bir tatlı tuketiminin vucuda cok zararlı olmadığı duşunuluyor. Amerika Kalp Sağlığı Derneği’nin acıklamasına gore Amerikalılar gunde 22 cay kaşığı şeker tuketiyor, onerilen maksimum miktar ise kadınlar icin altı, erkekler icin dokuz cay kaşığı dolusu şeker.
Tatlı ile diğer besinleri karıştırın… Tatlıdan alacağınız kaloriyi azaltmak ve daha az miktarda tatlı tuketerek tatlı damağınızı kırmak istiyorsanız, besinleri karıştırmalısınız. Orneğin cikolata sosuna bandırılmış muz ve cilek tuketmek veya direk cikolata yemek yerine fındık ve bademli drajelerden tuketmek hem daha az miktarda tatlı ile tatlı isteğinizi kesmenize hem de daha az kalori almanıza yardımcı olur. Ayrıca karışım tatlılar, kan şekeri daha yavaş yukselip daha yavaş duştuğunden oturu tatlı tuketimine bağlı hızlı acıkma ihtimalinizi de azaltmış olursunuz.
Şekersiz sakız ciğneyin… Şekersiz fakat şeker tadı olan aromalı sakızlardan ciğnemek tatlı ihtiyacınızı azaltabilir. Yapılan bazı bilimsel calışmalar, sakız ciğnemenin yemek yeme isteğini azalttığını gostermektedir.
Meyve tuketmeye calışın… Canınız tatlı istediğinde taze veya kuru meyveler ile bu ihtiyacınızı bastırabilirsiniz. İş yeri cekmecenizde veya mutfağınızda aşırı kalorili şekerli atıştırmalıklar yerine kuru kayısı, kuru incir, hurma, kuru erik gibi tatlı ama sağlıklı atıştırmalıklara yer acın.
Odağınızı değiştirin… Canınız gun boyunca tekrar tekrar tatlı bir şeyler tuketmek istiyor ise odağınızı değiştirmelisiniz. İmkÂn varsa yuruyuşe cıkmak tatlıyı unutturacak en iyi yontemlerden biridir. Bilgisayar oyunları, gazete, dergi ve kitap okumak gibi faaliyetler ilk on dakikasından sonra genelde tatlı ihtiyacını ortadan kaldırır. Tatlı istediğinizde evi toplamak, en yakın arkadaşınızı arayıp sohbet etmek hatta gunumuz dunyasında sosyal medyada zaman harcamak tatlıyı unutturacak yontemlerden sayılabilir.
Kaliteli tatlı tuketin… Şeker ve gofretler yerine yoğun kakaolu bitter cikolataları, hamur tatlıları yerine meyveli ve sutlu tatlıları tercih edin. En azından tatlı isteğinize mağlup olduğunuzda, sadece şeker değil, vucudunuz icin gerekli olan bazı vitamin, mineral ve diğer besin oğelerini de almış olursunuz.
Duzenli beslenin… Uzun sure ac kalmak, ana oğunleri atlamak gibi beslenme yanlışları tatlıya olan isteğinizi arttırabilir. Gunde 3 saatten uzun ac kalmayacağınız ve aralarda sağlıklı atıştırmalıklar tuketeceğiniz bir beslenme planı tatlıya olan isteğinizi ciddi anlamda azaltır.
Destek alın… Eğer uzuntu, stres gibi duygusal durum değişiklikleri tatlı krizlerine yol acıyorsa ve bu hayatınızda artık cozumlenemeyen ve surekli tekrarlanan bir hal aldı ise destek almayı duşunebilirsiniz. Unutmayın ki, hicbir besin veya icecek hayatınızdaki problemleri cozemez. Hayatınızda ciddi bir mutsuzluk kaynağı var ise onu tatlı yiyerek yenemeyeceğinizin farkına varmalısınız.Tatlının problemi sadece erteleyen anlık bir cozum olduğunu aklınızdan cıkarmayın.
Kendinizi odullendirin… Tatlı krizlerinize karşı actığınız savaşı butun hafta hafif sıyrıklar ile atlattı iseniz, haftanın sonunda kendinizi odullendirmelisiniz. Yemeğin bir odul olmadığını unutmayın. Kendinizi başka şeylerle odullendirmeye calışın. Cok beğendiğiniz kazak veya en sevdiğiniz yazarın yeni kitabı gibi. Bu oduller tatmin etmiyor ise 150 kaloriyi aşmayan bir tatlı ile kısa donemli bir ateşkes ilan edin.
Hep aynı taktiği uygulamayın… Canınız her tatlı istediğinde kuru kayısı tuketmek veya en yakın arkadaşınızı aramak gibi aynı yontemler ile yol almaya calışırsanız başarısız olabilirsiniz. Bu nedenle canınız her tatlı istediğinde başka bir taktik uygulamaya calışmalısınız.
__________________