Evlilikte 'problem cozmenin' 9 yontemi
Her evlilikte birtakım sıkıntılar yaşanabilir.
Eşlerin birbirlerini tanımaları ve uyum sağlamaları esnasında bazı puruzler olabilir. Sevginin yıpranmaması ve mutluluğun zedelenmemesi icin dikkat edilmesi gereken husus; bu sıkıntıları probleme donuşturmeden aşmaktır.
1) Problem kitabı değil, cozum anahtarı olun
Evlilikteki problemi cozmenin tek yolu problem cıkarmamaktır. Cunku problem kitabının olmadığı yerde cozum kitapcığı da olmaz. Ancak insan iradesi olmadan cıkan problem karşısında cozume odaklanmak, problem kitabı olmak yerine cevap anahtarı olmak gerek.
2) Cozume harcayacağınız enerjiyi panikle tuketmeyin
Problem karşısında problemi cozmeye harcayacağınız enerjiyi panikle tuketmeyin. Tıpkı duşman askeri gelmeden duşmana saldırıp mermisini tuketen asker gibi olmayın. Su-i zanlarla ve "ben oyle tahmin etmiştim. Eee, ben şoyle sanmıştım" cumleleriyle anlayıp dinlemeden hareket etmeyin. Problem yokken problem varmış gibi davranmayın. Unutmayın ki, tahrip kolay, tamir zordur. Bir sozle eşinizin kalp sarayını yıkabilirsiniz. Fakat bin sozle tamir edemezsiniz.
3) 'Keşke' dememeye calışın
Surekli yanlış yapıp, problem cıkararak eşinizi canından bezdirmeyin. "Artık canıma yetti senin kaprislerini cekemeyeceğim" dedirterek sevgisini kaybetmeyin. "Keşke şunu yapmasaydım, keşke bunu soylemeseydim. Keşke şimdiki aklım olsaydı" vb. sozleri soylemek zorunda kalmayın. Cunku sevgi guneş gibidir. Siz gonul pencerelerinizi sonuna kadar acarsanız o guneş iceriye bol bol girer. Pencerelerinizi sıkı sıkıya kapatırsanız yol bulup iceriye giremez. "Benim guneşim bir yolunu bulup girer" demeyin. Sonuna kadar acık olan gonul pencerelerinden birine kayabileceğini goz onunde tutun.
4) 'Ama' silahından uzak durun
Hata yapmayan bir melek gibi davranmayın. Hep kendinizi mudafaa etmeyin. Eşiniz "şunu neden şoyle yaptın?" dediği zaman "ama" silahına sarılmayın. Ya da surekli "ama ben oyle soylememiştim. Ama, ama" diye "ama" silahının arkasına gizlenerek eşinize ateş etmeyin. Karşınızda ateş edecek duşman değil, sevgisini kazanmanız gereken dostunuz var. Unutmayın "dostun attığı gul" duşmanın attığı silahtan daha cok yaralar.
5) Kendinizi polis hafiyesi sanmayın
Kimi eşler, eşlerinin yanlışlarını yuzlerine karşı dobra dobra soylerler. Kendilerini eşlerinin yanlışlarını araştırmakla gorevli polis hafiyesi gibi gorurler. Sebebi sorulduğunda "ben doğruyu soyluyorum. Onun yanlışını gosteriyorum. Onun iyiliğini duşunuyorum" diyerek kendilerini mudafaa ederler. Halbuki, her doğru her yerde soylenmez. Her doğruyu soylemek insanın gorevi değildir. Bir lokma ekmek bile ciğnenmeden yutulmaz. Once ağızda ciğnenir, mide ozsuyuyla parcalanır. Sonra ince bağırsakta suzulur. Şayet ciğnenmeden yutulursa ya boğaza oturur ya da mideye.
6) İnatlaşmayın
Kimi eşler evlilikte cıkan problemlerde bir turlu cozume yanaşmaz, inatlaşırlar. "Boyle yapayım da bu ona ders olsun" havasına girerler. Acaba hangi oğrenci "ben bu problemi cozmeyeyim de oğretmene ders olsun" diyebilir? Bu duşunceyle oğretmenle inatlaşarak "ben bu problemi cozmem" diyen oğrenci sınıfta kalmaya mahkûmdur.
7) Kindar olmayın
Problemlerin cozumunde kilit nokta kindarlıktır. Eşler arasında bir sıkıntı yaşanmış gecmiştir. Eşlerden birisi olayı unuturken diğeri gunlerce "neden sen bana oyle soyledin? Neden şoyle davrandın? Niye bana hakaret ettin?" vb. sozlerle olayı gunlerce gundemde tutarlar. Halbuki evlilikte problem olduğu zaman "şu an matematik dersindeyiz. Onumuzde bir problem var. Bunu cozmeliyiz" diyerek problem cozulmeli. Sonra da "zil caldı ve matematik dersi bitti" diyerek matematik dersinden cıkılmalıdır.
8) Affedici olun
İnsan olmak hasebiyle eşiniz hata yapabilir. Sonra bunun farkına varıp ozur dileyebilir. Affedici olun "Neden oyle yaptın?" vb. sozlerle hesaba cekmeyin. Kim affedici olursa o daima kazanır. Nitekim ayette de:
"Bir hayrı acıklar veya gizlerseniz yahut bir kotuluğu affederseniz (bilin ki), Allah da cok affedicidir, her şeye hakkıyla gucu yetendir." (4.149) buyruluyor.
9) Evliliği cozum bekleyen problem değil, yaşanması gereken mutluluk olarak gorun
Yuzunuzde tebessum gulleri acsın...Lisan-ı haliniz mutluluğun şarkısını mırıldansın. Mutluluk tulleri evinizin her yanını sarsın. Eviniz saadet sarayı, siz iyilik perisi eşiniz de o sarayın sevgili prensi olsun.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- ****Evlilikte problem cozmenin 9 yontemi...****
-
13-09-2019, 20:10:30