Noroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, kadınların beyinsel farklılıkları ve lider yaradılışları konularındaki goruşlerini paylaşıyor.



Kadınların işitsel kortekslerinde sinirlerin daha fazla olması, onların sozel akıcılık yeteneklerinin erkeklerden daha iyi olmasını sağlıyor. Kadınlarda iki beyin yarımkuresini birbirine bağlayan korpus kallosum daha iyi geliştiğinden, kadınlar her iki beyin yarımkurelerini erkeklerden daha iyi kullanıyor. Bu nedenle her ne kadar pratiğe cok yansımasa da kadınların lider ozellikleri daha baskın cıkıyor.
Kadınlar ve erkeklerin beyin farklılıkları

Erkekler, daha cok sol beyin ağırlıklıdır. Sol ya da sağ beyinden birinin cok daha baskın olarak on plana cıkması, erkeklerde daha cok rastlanan bir durumdur. Bu nedenle gelişmiş sağ beyin ozelliklerinden dolayı; mimarlık, ressamlık, heykeltıraşlık gibi sanatsal beceriler erkeklerde daha baskındır. Dolayısıyla kadınlar, her iki beyin yarımkuresini iyi kullanırken, erkeklerin sağ ya da sol beyinden birini daha iyi kullanabilme ozellikleri vardır.
Tarihte kadınların liderlik vasıfları

Kadınlar tarih boyunca, gizli ya da aşikar lider vasıfları gostermiştir. ‘’Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’’ deyimi boşuna soylenmemiştir. Toplumun en kucuk birimi olan ailede, kadınlar gizli yoneticilerdir. Her ne kadar aile de erkek egemen gibi gorunse de aileyi asıl yoneten kadınlardır.
Dunyayı yoneten krallıkların ve imparatorlukların hepsinde, başarılı kadınlar vardır. Orneğin Kleopatra, Mısırın yeniden dirilmesini sağlamıştır. Fransa kralicesi Eleanor (1122-1204) hem Fransa ve hem de İngiltere’ye hakim olarak, Avrupa’yı yonetmiştir. İngiltere kralicesi I. Elizabeth (1533-1603) İngiltere’yi yok olmaktan kurtarmıştır. Buyuk Katerina (1729-1796) Rusya’yı 18.yuzyılın en buyuk gucu haline getirmiş ve bugunku Rusya’nın buyuk toprak genişliğini sağlamıştır. Kralice Victoria (1819-1901), İngiltere’yi guneş batmayan imparatorluk haline getirmiştir. Hindistan’ın ilk kadın Başbakanı İndira Gandhi (1917-1984) ulkesini dağılmaktan kurtarmıştır.
Erkekler gorunuşte daha ağır beyne sahip

Kadınların beyni, erkeklerinkinden yaklaşık yuzde 10 daha kucuktur. Ortalama yetişkin bir kadının beyin ağırlığı 1250 gram, erkeğin beyninin ağırlığı ise 1375 gramdır. Yani kadının beyninin vucuduna oranı yaklaşık yuzde 2,5 iken erkeğin yuzde 2,2'dir. Sonucta kadınlar vucutlarına oranla daha buyuk bir beyne sahiptir. Bu noktadan baktığımızda “erkeğin beyni kadınınkinden daha ağırdır” demek, olaya yuzeysel yaklaşmaktır. Zira onemli olan beyin ağırlığının, vucut ağırlığına oranıdır. Dolayısıyla uzayda işgal ettiği yerin beyne bolumunden cıkan oran kadınlar lehinedir. Bu yuzden erkekler daha buyuk beyne sahiptir ifadesi yanıltıcıdır. Diğer taraftan olay sadece beyin ağırlığı olsa idi, 10 kiloluk beyni ile balina, 5 kiloluk beyni ile fil, tum canlılar icerisinde en zeki varlıklar olurdu. Ayrıca beyin kıvrımlarına bakarak da yorum yapamayız, zira bazı balıkların beyin kıvrımları insanlarınkinden bile fazladır.
Kadınların beyni empatik karakterli

Kadın beyninin empatik karakteri vardır. Karşındaki daha iyi anlama ve sezinleme duyuları ile donatılmıştır. Ayrıca kadınlar bir konuya bircok farklı acıdan bakabilirken, erkekler maalesef bir iki yonden konuyu irdeleyebilir.
Kadınların beyni işlevsel acıdan cok daha iyidir. Orneğin sohbet esnasında; erkeklerin beynindeki kategori konularından sadece bir tanesi acılır ve saatlerce o konu etrafında konuşurlar, yani elektronikten konuşurken sohbet bir sure sonra başka bir konuya gitmez. Bir konu diğeriyle bağlantılı değildir. Kadınlar ise bir konuda konuşmaya başlayıp olayı her şeyle bağlantılı hale getirebilirler. Tek bir konudan başlayıp sonra konudan konuya gecebilirler. Dolayısıyla daha renkli bir bakış acıları olduğunu da soylemek mumkundur.
Algı ve farkındalık acısından kadınlar daha ustun

Kadınlar cevrelerindeki hemen hemen her şeyin farkındadır, ergenlik donemindeki cocuğun sıkıntıları, okulundaki başarı duzeyi, eşin iş hayatındaki başarı ve başarısızlıkları, yakın bir arkadaşının evliliği ile ilgili hisleri... Kadınlar bunu icgudusel olarak hisseder. İcgudu, kadın beyninin cevresinden beş duyusu ile aldığı verileri işlemesi ile gercekleşmektedir.
Kadınların beyni erkeklere kıyasla ozellikle vucut dilini cozme, karşısındaki kişi konuşmasa dahi onu anlama hucreleri ile donatılmıştır. Kadın beyni daha empatik olup, en kucuk ipuclarını değerlendirerek başkalarının duşuncelerini, inanc ve eğilimlerini, duygularını keşfetme konusunda erkek beynine gore cok daha ustadır. Kadın beyni adeta yuksek teknoloji ile donatılmış yuksek performanslı bir duygu makinesidir. Her an başkalarının duygu değişikliklerini tarar, farkları yakalar. Buna karşılık erkek beyni ses tonu ve yuz ifadelerinden, vucut dilinden duyguları ve duygu değişikliklerini cozecek radar keskinliğine sahip değildir.
Duygusal beyin kadınlarda daha aktif

Aşık olan kadınlarda daha ceşitli ve yoğun beyin aktiviteleri olduğu gorulur. Duygusal beyin, kadınlarda daha buyuktur ve bu nedenle daha kolay bağ kurarlar. Kadınların arkadaşları bu nedenle daha fazladır.
Kadınlar erkeklere gore konuşmaya daha erken başlar ve akıcı konuşur. Ayrıca genelde okuma yazmayı daha erken sokerler. Kompozisyon, anlatıma dayalı dersler ve yabancı dil oğrenmeye karşı daha ilgili olurlar. Oğretmenlik, halkla ilişkiler, eğitmenlik, iletişim gibi konuşma yeteneğine dayalı sosyal alanlara duydukları ilgi, erkeklerden daha fazladır. Kekemelik, kadınlara oranla erkeklerde daha sık gorulen bir durumdur. Bunun bir nedeni de, kadınlar da testosteron hormonunun daha duşuk olmasıdır. Yapılan araştırmalar, konuşma yetenekleri ile testosteron duzeylerinin ters orantılı olduğunu gostermektedir.
Kadınlar genelde bir karar vermeden once daha fazla bilgi toplamayı tercih ederler. Alışveriş merkezlerinde vitrinleri dolaşanların coğunun kadın olması dikkat cekicidir. Erkekler ise daha cabuk karar verirler. Dolayısıyla erkekler kadınlara oranla daha kısa surede alışveriş yapabilirler. Orneğin alışverişe cıkan bir erkek genellikle fazla gezmeden gozune kestirdiği bir mağazadan alışveriş etmeyi tercih ederken, kadın satın almaya karar vermek icin once fiyatı, modeli hakkında bilgi toplama amacıyla daha cok gezer. Sonra nereden alacağına karar verir.

kaynak

__________________