
AB uyesi 28 ulkedeki 42 bin kadınla yapılan yuz yuze goruşmelere dayanılarak gercekleştirilen araştırmanın sonucları, AB'ye bağlı Temel Haklar Ajansı tarafından acıklandı.
Acıklamada, araştırmanın sonuclarının, AB ulkelerinde yaşayan 186,6 milyon kadına uyarlanması halinde, 100 milyon kadının, aralarında uygunsuz flort teklifi ve teşhircilik de bulunan 11 ayrı cinsel taciz kategorisinden birinin mağduru olduğunu gosterdiği belirtildi. Erkek arkadaşı veya eşi tarafından ciddi şekilde tacize uğramış her 7 kadından sadece birinin polise şikayette bulunmasının, araştırmadaki diğer bir carpıcı sonuc olarak ortaya cıktı.
8 Mart Dunya Kadınlar Gunu'ne sadece birkac gun kala sonucları acıklanan araştırma, Mart-Eylul 2012'de, AB'de yaşayan, 15 ila 74 yaşındaki katılımcılarla goruşulerek yapıldığı bildirildi. BM'ye bağlı Avrupa Suc Onleme ve Ceza Yargılaması Enstitusu, BM Bolgelerarası Suc ve Adalet Araştırma Enstitusu'nun başkanlığındaki bir konsorsiyum tarafından yapılan araştırmanın hata payı, artı-eksi yuzde 1,5 olarak acıklandı.
Tecavuz ve diğer cinsel şiddet olayları
Araştırmanın sonuclarına gore katılımcılardan onda biri 15 yaşından itibaren şu veya bu şekilde cinsel şiddete maruz kaldığını, 20 kadından biri de tecavuz kurbanı olduğun acıkladı. Bu rakam, AB uyesi ulkelerdeki 15 ila 74 yaşındaki tum kadınlara uyarlandığında AB'de 9 milyon tecavuz kurbanı kadın bulunduğunu gosteriyor.
15 yaşından kucuk istismara uğrayanlar
Araştırmaya katılan kadınlardan yuzde 12'si 15 yaşından once şu veya bu şekilde cinsel şiddete maruz kaldığını belirtirken, yuzde biriyse bu yaşlardayken bir erişkinin tecavuzune uğradığını bildirdi. Araştırmada, cinsel şiddet ve tecavuz olaylarının yuzde 97'sinin erkekler tarafından yapıldığı kaydedildi. Fiziki şiddet olaylarındaysa erkeklerin sayısı kadınlarınkinden sadece biraz daha yuksek cıktı.
Erkek arkadaş veya eş istismarı
Katılımcılardan yuzde 22'si erkek arkadaşı veya eşi tarafından fiziki veya cinsel şiddete maruz kaldığını bildirdi. Araştırmaya katılan kadınlardan yuzde 43'u ise şimdiki veya gecmişteki erkek arkadaşı veya eşi tarafından kendisine bir ceşit "psikolojik şiddet" uygulandığını belirtti. "Kucuk duşurme", "fiziki zarar verme tehdidi", araba anahtarlarının alınması veya kilit altında tutulma gibi "hareket ozgurluğunu kısıtlama" psikolojik şiddet ornekleri olarak sıralandı.
Gizlice takip etme
Gizlice takip edilmenin de cinsel şiddet kapsamında değerlendirildiği araştırmada, katılımcıların yuzde 18'i gizlice takip edildiklerini bildirirken, bu oranın meslek sahibi kadınlar ve kadın yoneticilerde yuzde 75 olması dikkati cekti.
kaynak
__________________