Adrese Dayalı Nufus Kayıt Sistemi sonuclarına gore, Turkiye'deki kadın nufusu 37 milyon 671 bin 216'yı bulurken kadınların kuafor harcaması dudak ucuklattı.




Kadınlar kuaforde aldıkları hizmet icin ortalama 30 lira ucret oduyor. Calışan kadınların ayda ortalama 4 kere kuafore gittikleri varsayıldığında kadınların yıllık kuafor harcaması 11 milyar 151 milyon lirayı buluyor.


Adrese Dayalı Nufus Kayıt Sistemi sonuclarına gore, Turkiye'deki kadın nufusu 37 milyon 671 bin 216'yı buluyor.
Kadınların 9 milyon 178 bin 797'si 0-14, 25 milyon 284 bin 329'u 15-64 yaş aralığında yer alıyor. Kadınların 3 milyon 208 bin 90'ı da 65 ve ustu yaşlarda bulunuyor.

Turkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) madde fiyatlarına gore, kadınlar, kuafore her gittiklerinde ortalama 30 lira harcıyor. Erkeklerin ise berbere gittiklerinde odedikleri ortalama ucret 11 lira ile sınırlı kalıyor. Bu cercevede, kadınlar kuafore gittiklerinde erkeklerin berber harcamasının 3 katı harcama yapıyor.

Kadınların ortalama kuafor harcaması son 1 yılda yaklaşık yuzde 7 arttı. Boylece gecen yılın kasım ayında kadınlar kuafore ortalama 28 lira harcarken, bu miktar son bir yıldaki fiyat artışıyla 30 liraya yukseldi.

Bu alandaki meslek ve esnaf orgutlerinin verilerine gore, kadınların ayda ortalama 4 kere kuafore gittiği tahmin ediliyor. Kuafore gitme alışkanlığının calışan kadınlarda daha yaygın olduğu varsayımından hareketle 7 milyon 744 bin kadının sacları icin harcadığı miktar, yıllık 11 milyar 151 milyon lirayı buluyor.


"Metroseksuellik sektoru geliştirdi"



Turkiye Berberler ve Kuaforler Federasyonu Başkanı Bayram Karakaş, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Turk halkının, gecmişe kıyasla kişisel bakım ve gorunumune cok daha fazla onem verdiğini soyledi.

Bu konuda calışsın, calışmasın herkesin kuafor ve berberlere giderek butcelerine gore kişisel bakımını yaptığını anlatan Karakaş, sektordeki amator işletmelerde bu harcamaların daha makul duzeylerde olduğunu, sunulan hizmetler profesyonelleştikce bedellerin de yukarıya cıktığını ifade etti.

Metroseksuellik kavramıyla sektorun son donemde ciddi anlamda geliştiğini dile getiren Karakaş, cilt bakımı yapılması ya da yuz maskesi, ağda gibi urunler eskiden erkek berberlerinde olmadığı ancak muşterilerin talebiyle bunların da erkek berberlerinde yerlerini aldığını belirtti.


"Turkiye'de cirkin erkek, cirkin kadın yok. Sadece bakımsız erkek ve kadın var" diyen Karakaş, şoyle devam etti:



"Kendisiyle barışık yaşayan bir erkeğin en az 1 kere sac, 2 kere sakal, 1 kere cilt-el bakımı yaptırdığı dikkate alındığında aylık 50-60 liralık bir harcama soz konusu. Kadınlarda ise bu 4 kere fon cekimi, 1 kere sac kesimi, 1 kere dip boyası yaptırıldığı dikkate alındığında aylık 100-120 lira civarında bir harcama yapılıyor. Kadınlar aylık fon cekimine 40 lira, sac kesimine 20 lira, dip boyasına ise 60 lira harcıyor."

Berber ve kuaforlerin odediği vergi oranının yuksekliğinden yakınan Karakaş, "Herkesin kişisel bakımı icin almak zorunda olduğu bu hizmet adeta luks olarak değerlendiriliyor ve yuzde 18 KDV oranıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu oranın yeniden gozden gecirilmesini istiyoruz. Mucevherden vergi alınmadığı, luks tuketim urunlerinde verginin yuzde 8'le sınırlandırıldığı bir ortamda yuzde 18'lik KDV ciddi bir yuk getiriyor. Bu konuda yapılacak duzenlemelerle sektorun geliştirmesi de mumkun olacaktır" dedi.

kaynak

__________________