Kadınların harcama alışkanlıklarının tuketim sektorunun birincil lokomotifi olduğu ve erkeklerden daha cok para harcadıkları cok uzun zamandır dile gelen bir efsanedir.

Aslında gercek boyle değildir, hatta yapılan son araştırmalar erkeklerin kişisel bakıma kadınlar kadar para harcadığını gosteriyor. Ama kadınların, erkeklerden daha geniş olan tuketim yelpazesi ve renkliliği bu yanlış algıyı yarattığı gibi, bircok sektorun de ortaya cıkmasını ve piyasalara tutunmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda kadınların alışverişte erkeklerden daha icgudusel davrandığı doğrudur ancak mantıklarını daha az kullandıkları ise gercek bir efsanedir.

Kadınların en cok harcama yaptığı 5 sektor

-Makyaj: Kadınlara ozel bir tuketim kalemi olan makyaj urunlerinde en fazla satın alınan obje, rimel. Onu goz kalemi ve ruj takip ediyor. Tuketim en fazla 24-35 yaş arasındaki kadınlar arasında goruluyor. Dudak kalemi tuketiminde ise 18-24 ya arası kadın grubu ilk sırada. Turkiye adına ilginc bir istatistik ise 45 yaş ustu kadınlarda makyaj yapmayı bırakanların oranının %31 olması.

-Ayakkabı: Telegraph gazetesinin yaptığı bir araştırmanın sonuclarına gore kadınların %96'sı ilk ayakkabısını ne zaman aldığını hatırlıyor. Ama sadece %75'i ilk sevgilisinin adını hatırlayabiliyor.%92'si en az bir cift ayakkabılarını attıkları icin pişman olduklarını soylerken, sadece %19'u bir sevgililerini terk ettikleri icin pişman olduğunu dile getiriyor. Kadınların ayakkabı tutkusunu siz anlayın artık. Bu tutkuyu daha da somut hale getirmek icin size GOCompare şirketinin yaptığı araştırmanın sonucu verelim. Bir kadın hayatı boyunca ayakkabıya yaklaşık 25.000 Dolar para harcıyor.

-Estetik: Kadınlara yonelik bir sektor olarak başlayan estetik ameliyatlar, şu anda aslında erkekler tarafından da her yerde yoğun rağbet goruyor. Dev bir sektor haline gelen ve Turkiye'nin de yetenekli doktorları, uygun ucretleri gibi faktorler sayesinde one cıktığı bu alanda kadınların ilgisi 19-40 yaş arasında toplanıyor. En fazla tercih edilen operasyon ise goğus buyutme. Burun operasyonları ve yağ aldırma ise onu takip ediyor. Listenin devamında ise sırasıyla yuz gerdirme ve karın bicimlendirme ameliyatları var.

-Giyim: Daily Mail'in araştırmasına gore kadınlar hayatları boyunca giyime 125.000 Dolar harcıyor. Buna canta, şapka gibi aksesuarlar da dahil. Kadınların %10'u her hafta yeni bi şey aldıklarını itiraf ediyor. Tammy Faye Bakker bir keresinde "Alışveriş yapmayı tercih ediyorum cunku terapistten daha ucuza geliyor" demişti ama yanılıyor olabilir. 125.000 Dolar harcanmasından daha şaşırtıcı gelecek şey ise, aynı araştırmaya katılan kadınların %60'ı her sabah ne giyeceklerine karar veremediklerini ve dolaplarının onlara yeterli gelmediğini soyluyor!

-Tatil: Modern zamanların durmadan uretime dayanan sert calışma koşulları tatil surelerini cok kısalttı belki ama bu onları kadınlar icin daha da değerli yaptı. Daily Mail'e gore kadınlar sadece tatile hazırlanmak icin 737 Dolar harcıyorlar. Yani buna tatil masrafları dÂhil değil. Tatil her yaştan ve cinsiyetten insanın fazlasıyla ihtiyacı olan bir tuketim kanalı ancak kadınların sektorun yonunu belirleyen faktor olması, onların da zaman icinde harcama limitlerini yukseltti.

kaynak