Kadın modasının en unlu tasarımcıları tarih boyunca hep erkekler oldu. 1950'li, 60'lı ve 70'li yıllarda Christian Dior, Yves Saint Loren ve Gianni Versace podyumların egemenleriydi. 90'lar ve 2000'lerde onları Dolce&Gabanna, Alexander McQueen ve Tom Ford gibi isimler izledi. Gelmiş gecmiş en unlu kadın moda tasarımcısı olan Coco Chanel'in markası bile gunumuzde Karl Largefeld ile, yani bir erkekle ozdeşleşti.
Tasarım uzmanlarına gore, bunun nedeni modanın tarihine kadar dayanıyor. Tekstil endustrisinin gelişmekte olduğu yıllarda erkekler, desen hazırlama gibi teknik ve tasarım alanlarında yer alıyordu. Kadınlar ise dikiş ve duğme dikme, tuyleri boyama gibi sadece el becerisi isteyen alanlarda calışıyordu. Amerikalı unlu tasarımcı Tom Ford'a gore, başka bir neden de kadınların konu dış gorunuşe geldiğinde erkeklere daha cok guvenmesi.
ERKEKLER OBJEKTİFTİR
Ford, "Erkekler objektiftir. Tasarım yaparken kadın vucudunun belirli yerlerini saklama cabasına girmek gibi bir yuk bulundurmazlar" diyor. İngiltere'de yayımlanan 'Clothes Show' (Kıyafet Şovu) programının sunucusu ve tasarımcı Jeff Banks de Ford'a katılarak, "Bir kadın başka bir kadına nasıl gorunduğunu sorduğunda alacağı cevap hep aynı; 'Harikasın'. Bu nedenle diğer kadınların cevaplarından şuphe duyarlar" diyor. İngiltere'deki De Montford Universitesi Moda Tasarımı Bolum Başkanı Julie King'e gore de kadınlar, kariyerlerine evlenmek ve cocuk doğurmak icin ara veriyorlar. Moda dunyası ise ara vermeyi kabul etmiyor. Eşcinsel erkekler ise modada cok başarılı; cunku hem aile kurma zorunlulukları yok, hem de kadınların ne isteyebileceğine dair goruşleri kuvvetli.
__________________