Daha cocukluktan, genclikten bu yana cinsiyetci toplumlar yuzunden yapmadığımız hatalar yuzunden yargılanmaya, suclanmaya alıştık. Erkek ve kız cocuk icin hayatın farklı olduğunu, kadın-erkek eşitsizliğinin her fırsatta gozumuze sokulacağını deneyimledik. Bazen gorulup, duyulup, yok sayılacağımıza, iş yerinde bile "presentable" adı altında guzel olmanın zeki olmaktan daha onemli olduğuna şahit olduk.
Ve yolun bir noktasında, oğrendiklerimizin, toplumun bize oğrettiklerinin aslında ne kadar yanlış ve saygısızca olabileceğini fark ettik.
Hak ettiğimiz şeyler icin savaşmanın, bağıra bağıra kahkahalar atmanın, umutlu olmanın, pozitif olmanın hicbir sakıncası olmadığını, bunların bizi guclu kılacağını oğrendik.
O zaman hayal edelim, kendimize sozler verelim, ve ozurler sıralamadan, butun hayat heyecanını taşımanın zehirsiz keyfini surelim.. Cunku herkes gibi en iyisini, en guzelini hak ediyoruz.
1. Bu bedeni seveceğime soz veriyorum.
İyi gunde kotu gunde, toplumun bize oğrettiğinin aksine, kıvrımlıyken ya da aşırı zayıfken, "şişko" ya da "sıska" diye nitelendirilirken, vucuduma kibar davranacağıma, onu olabildiğince iyi, sağlıklı besleyeceğime soz veriyorum.
2. Gorduğum yerde, durup, cicekleri koklayacağıma soz veriyorum.
Mukemmel doğanın kokusunu icime cekerken, sadece o an orada olacağıma,ve o anın daha iyi olamayacağını duşuneceğime soz veriyorum.
3. Olduğumdan başka biri gibi gorunmeyeceğime soz veriyorum.
Cunku ben buyum, boyle gucluyum, boyle guzelim. Bunu hicbir şey değiştiremez.
4. İnsanların mukemmel olmayacağını kabul edeceğime soz veriyorum.
Yanlış adamlarla cıkacağım, doğru adamlarla cıkacağım, gecmişte yaşayan adamlarla karşılaşacağım, "bana gore olmayan" ama kendi nezdinde guzel adamlarla cıkacağım, ta ki gonlumun koşulsuz ve hatalarıyla sevdiği kişiyi bulana kadar. Bunda yanlış hicbir şey yok.
5. Bir cok hata yapacağıma soz veriyorum.
Yaptığım hatalardan aldığım dersleri unutmayacağıma, sırf "guvenli" hissetmek icin kabuğumun icinde kalmayacağıma, dış dunyaya acılıp, hata yapmayı da kabulleneceğime soz veriyorum ve bununla barışığım.
6. Kendime karşı bağışlayıcı olacağıma soz veriyorum.
Gencken, kızgınken, mutluyken, sarhoşken, ya da ruh halim bozukken yaptığım hataların yolumu tıkayıp, vicdanımı yeyip bitirmesine izin vermeyeceğim, butun kalbimle kendimi affedeceğim.
7. Sesimin asla kesilmeyeceğine soz veriyorum.
Ozellikle sesimin en cok duyulması gereken zamanlarda, one cıkıp, haklı gerekcelerimi savunacağıma, haklı bulduğum her şey hakkında fikirlerimi sunacağıma, inandığım şeylerin arkasında duracağıma ve bunun icin asla ozur dilemeyeceğime soz veriyorum.
8. Bugun, yarın ve her gun "once ben" olacağıma soz veriyorum.
İstediğim şeyleri kovalayacağıma, kendi ihtiyac ve isteklerimi herkesin ustune koyacağıma cunku sonuna kadar bunu hakettiğime inanıyorum.
9. Beni "sadece vucudum" veya "sadece aklım" icin seven erkeği asla birbiriyle karıştırmayacağıma soz veriyorum.
Ve her ikisini, yani hem aklımı hem vucudumu seven bir erkekten daha azıyla, asla bir duzen kuramayacağıma eminim.
10. Beynime gereken değeri vereceğime soz veriyorum.
Onu değişik cumleler, kelimelerle, okuyarak zenginleştirip, geliştireceğime, filmlerle,yemek tarifleriyle vb. olabildiğince zihnimi ilerleteceğime soz veriyorum.
11. Herkese bir şans vereceğime soz veriyorum.
Korkutucu, riskli, aptalca olsa bile, kendi kabuğumu kırıp, guven bolgemden dışarı adım atıp, insanlara iclerindeki cevheri kanıtlamaları icin bir şans vereceğime soz veriyorum. Cunku bir insana şans vermeden, nelere sahip olduğunu asla bilemezsiniz.
12. Kadın olmanın bana yeteceğine soz veriyorum.
Sırf cinsiyetim yuzunden asla limitlere boyun eğmeyeceğime, vucudumun cinsiyetci toplumlar yuzunden nesnelleştirilmesine izin vermeyeceğime soz veriyorum.
13. Aileme vakit ayıracağıma soz veriyorum.
Cok yoğun gunler gecirsem bile, tunele girmek uzere olsam bile, başımı kaşıyacak vaktim olmasa bile, gunde bir kac dakika ayırıp, onları arayıp, nasıl olduklarını, onları ozlediğimi ve sevdiğimi hatırlatacağıma ve yanlarında olacağıma soz veriyorum.
14. Aşırıya kacacağıma soz veriyorum.
Canım istiyorsa gec saatlerde uyuyacağıma hatta bazen sabahlayacağıma, canım acıyana kadar dans edeceğime, patlayana kadar yemek yiyeceğime soz veriyorum. Cunku eğer canım abartmak istiyorsa, buna bile doyacağım.
15. Kat ettiğim yollardan gurur duyacağıma soz veriyorum.
Yol hala devam etse de, arkama donup baktığımda, uzulmek, "keşke"lerle ic gecirmek yerine, yaşadıklarımdan aldığım derslere minnet edeceğim. Buraya kadar gelmek bile buyuk bir başarı.
16. Başıma gelen kotulukleri affedeceğime ama asla unutmayacağıma soz veriyorum.
Zamanın yaralarımı iyileştirmesine izin vereceğime, uzuntude boğulmak yerine oğrendiklerimin yanıma kar kalıp, benimle taşınmasına izin vereceğime soz veriyorum.
Uzen eski sevgililere, kazık atmış eski dostlara beddua etmek yerine, ışık ve pozitif duşunceler dileyip, hayatıma devam edeceğim.
17. Ağlamaktan korkup, cekinmeyeceğime soz veriyorum.
Kalbim her kırıldığında, aşka her kustuğumde, duygularım her yanıldığında, gerekirse sabahlara kadar, icimde zehir kalmayana kadar ağlayacağıma soz veriyorum.
18. İstediğim şeyleri giymekten asla cekinmeyeceğime soz veriyorum.
İnanılmaz yuksek topuklardan, kıpkırmızı rujlardan, kısa eteklerden asla cekinmeyeceğime ve toplumun bana sırf feminen olduğum icin " "teşhirci" muamelesi yapmasına izin vermeyeceğime soz veriyorum.
19. İşler istediğim gibi gitmediğinde sabırlı olacağıma soz veriyorum.
Şoyle bir geri adım atıp, biraz "oluruna" bırakacağıma, evren, allah ya da inandığım hangi guc varsa bana en hayırlısını gostereceğine, ve bu yolculuğun asla buhranla gecmesine izin vermeyeceğime soz veriyorum.
20. Kendime kıskanclık fırsatı vereceğime soz veriyorum.
Bunu bir handikap olarak gormeyeceğime, eğer kıskanıyorsam bunu saklamayacağıma, bunun beni buyutmesine izin vereceğime soz veriyorum.
21. Yarın icin, bugun icin, 3 hafta sonrası icin planlar yapacağıma soz veriyorum.
Ve bunları gerekirse bozmaktan cekinmeyeceğime.
22. Sevmekten vazgecmeyeceğime soz veriyorum.
Sevgi almak, sevgi vermek. Karşındaki hak etmese bile bunu surdurebilmek. Sırf kendi ruhun icin. Benden buyuk olan kalbimi kendime kanıtlamak icin. Hatalarımı bile seveceğime, onları kucaklayacağıma ve sevgi enerjisinin ustumden akıp gitmesine izin vereceğime soz veriyorum.
Kaynak: http://onedio.com/haber/her-kadinin-...-sozler-342054
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- Tum kadınların tutması gereken 22 Soz
-
13-09-2019, 18:47:41