Bizim gibi diyetisyenlere kilo vermek icin gidiyor insanlar değil mi? Peki cok zayıf olanlar? Ne yaparlarsa yapsınlar cok isteseler de kilo alamayanlar? Kimse onlarla ilgilenmiyor sanki. Onlar nasıl olsa zayıf ve zayıflık nasıl olsa tum dunya icin iyi bir şey... Siz gelin de onlara sorun bakalım. Bana kilo almak icin gelenlerin sayısı az ama sıkıntıları oldukca buyuk. Yıllardır diyet yapan biri onları anlamıyor ve kızıyor. “Yesin işte. Ne diye geliyor ki size? Yesin alır” diyorlar. Bu mantıkla ilerlersek, onlar da kilo alanlar ve veremeyenler icin şoyle duşunebilirler: “Yiyince kilo alıyorlarsa yemesinler. Neden yemeden duramıyorlar ki?” Bu kadar basit mi? Demek ki 2 taraf icin de bu iş bu kadar kolay değil. Birbirinizi anlamasanız da ben sizi anlıyorum ve bugunku konumu kilo almaya calışanlara ayırıyorum.

Neden zayıfım?
Tıpkı kilo almanın sebebi olduğu gibi zayıflığın da bir veya birkac sebebi olabilir. Aileden gelen her turlu miras onemli. Eğer anneniz 40 babanız 50 kiloysa, sizin de 43 kilo olmanız normal. Zayıflık, aileden gelen bir ozellik olabilir. Metabolik bir sorun, emilim bozuklukları, tiroit hastalıklarında da zayıflık oluşabilir. Colyak gibi hastalıklarda da bir donem zayıflık gorulebilir. Eğer bir anda zayıfladıysanız mutlaka bir ic hastalıkları, endokrin uzmanına gidin ve nedeni icin gerekli tahlilleri yaptırın.
Eğer her şey normalse
Sağlık kontrolerinden gectiniz, hormonlar normal, alerji yok, bir sorun bulunmadı ve hÂl zayıfsınız. Burada bir sorum var size: İştahınız nasıl? Zayıf olan herkes az yiyor anlamına gelmez. Az yediği, iştahsız olduğu icin zayıf olan da var, cok yediği halde kilo alamayan da... Genelde cok yediğini duşunen ama topladığınızda ihtiyacı kadar cok yemeyen kişilerle karşılaşıyorum. Yani zayıflama diyeti aksine, kalori azaltmak kilo verdirir ama kaloriyi artırmak kilo alımını destekler. Bunu 2 gun yapmak yetmez, her gun ihtiyacınız olan kaloriyi tamamlamanız ve hatta bu miktarı da gecmeniz lazım.
'Ama acıkmıyorum...'
Acıksanız zaten durum boyle olmaz, haklısınız. Ama kaloriyi tamamlamak icin aclık hissetmeseniz de sizi rahatsız etmeyecek kadar, sık sık bir şeyler tuketmenizde fayda var. Ara oğun yapmadığınızda oğun saatinde cok acıkmış gibi hissedersiniz. Bir anda fazla yemek midenizi rahatsız edebilir. Cok acıkmayı beklemeden ara oğunlerle kaloriyi artırın.

Kuruyemişler kurtarıcınız
En guzel kaloriyi artırma şekli! Sağlıklı, lezzetli, yemesi kolay, taşıması kolay... İşte ağırlıklı kilo artışı icin en sık kullanabileceğiniz ara oğunler:
- Ceviz
- Badem
- Fındık
- Fıstık
- Kaju
- Kuru erik
- Kuru incir
- Kuru uzum
- Hurma
- Ciğdem veya cekirdek
Not: Cok zayıf olanlar, stresli anlarda iştahı kesilenler olabilir. Bu durumlarda iştahı etkilememek ve yemeye devam edebilmek icin ne gerekiyorsa bulun! Diyetisyeniniz bu konuda sizi motive eder ama gerekirse bu konuda psikolog desteği de alın. Ama yeme davranışları konusunda calışan bir psikolog bulmanızda fayda var.
- Ceviz
- Badem
- Fındık
- Fıstık
- Kaju
- Kuru erik
- Kuru incir
- Kuru uzum
- Hurma
- Ciğdem veya cekirdek
Not: Cok zayıf olanlar, stresli anlarda iştahı kesilenler olabilir. Bu durumlarda iştahı etkilememek ve yemeye devam edebilmek icin ne gerekiyorsa bulun! Diyetisyeniniz bu konuda sizi motive eder ama gerekirse bu konuda psikolog desteği de alın. Ama yeme davranışları konusunda calışan bir psikolog bulmanızda fayda var.
Kaynak