Sakın bu 7 neden yuzunden evlenmeyin!

Gercekten butun hayatınız boyunca birlikte olmak istediğiniz biriyle, iyi-kotu her şeyi paylaşmak icin mi evlenmek istiyorsunuz, yoksa bu 7 yanlış nedenden oturu mu?

1. Yanlış neden: Aşığım Oluyorum

Aşk; makul acıklanabilir bir ruh hali değil ki, hu motivasyona guvenip kac yıl olduğu belirsiz bir angajmana gireceksiniz. Aşıksanız, oluyorsanız bunu doyasıya yaşamanızı tavsiye ederim sadece... Hicbir aşk birkac yıldan daha uzun surmemiştir. Bir sure sonra biter. Bir bakın bakalım o aşk yerini cok sevmeye, muhakkak yanında olmak istemeye, iyi anlaşmaya, arkadaşlığa bırakıyor mu? Aşıksanız evlenme kararı almak icin once o askın bitmesini bekleyin.

2. Yanlış neden: Yalnızlıktan Sıkıldım

Belli ki sıkılan bir insansınız. Yalnızlıktan olduğu gibi birlikte olmaktan da sıkılacaksınız. Ustelik ondan daha da cabuk sıkılacaksınız. Cunku yalnızlık eninde sonunda sizin kontrolunuzde olması daha muhtemel bir şeydir. Tek başınasınız cunku, istediğinizde bir yere gidebilir, istediğinizde televizyonun en olmayacak kanalını izleyebilirsiniz. Ama bir birliktelik hicbir zaman tamamen sizin kontrolunuzde değildir. Ve halinden sıkılan bir insansanız yalnızlıktan sıkıldığınızdan cok daha buyuk bir hızla biriyle birlikte olmaktan ve aynı evde yaşamaktan da sıkılacaksınız.

3. Yanlış neden: Cocuk İstiyorum

Birincisi "Bu dunyaya cocuk getirilmez" klişesinin ayakları her gecen gun daha da sağlam bir şekilde yere basmaya başladı. Dunyanın ve iklimin kac yıl daha bildiğimiz dunya ve iklim olarak kalacağı bile şupheli... Uc-beş yıl icinde doğacak bir cocuğun 2100 yıllarına uzanan bir omru olabilir. Ben, şu ana kadar 2050'den sonrası icin umitli konuşan bir iklimbilimci dinlemedim. Hadi bu kısmı bir kenara bırakalım; ama şu sıralama doğru olamaz:

1-Cocuk istemek,
2-Evlenecek birini bulmak,
3-Evlenmek,
4-Cocuk yapmak...

Doğru sıralama: 2-3-1-4 olmalı...

4. Yanlış neden: Babam daha fazla sevgili olarak kalmamıza izin vermiyor

Bir suredir bir sevgiliniz var ve artık deşifre oldunuz diyelim. Yani hem ailenizin bu durumdan haberi hem de babanızın bu durumu cok da hoş karşılamayacağı bir aile geleneğiniz var. Bu durumda babanız daha fazla ustunuze gelmesin diye sevgilinize bir şekilde baskı yapıp artık evlilik istediğinizi soylemeye, ima etmeye başlıyorunuz. Oysa sevgililik sevgililiktir, evli olma durumu bambaşka bir şeydir, iki insan en azından bir sure birlikte yaşamadan evliliğe karar vermemelidir, ideali budur ama coğrafyamızda bu, nadir durumlarda mumkun olabildiğinden, size tavsiyem; hic olmazsa biraz buyumeyi bekleyin.

Buyudukce hayattan ne istediğinizi daha iyi bilecek, daha cok olgunlaşacaksınız. Sırf babanız, anneniz oyle istiyor diye bir insanla 50 sene aynı evde yaşama anlaşması yapmanın nasıl bağlayıcı bir sozleşme olduğunun farkına varmak icin lutfen biraz daha duşunun.

5. Yanlış neden: Zor bir donemden cıkmamda bana yardımcı oldu

Zor donemlerden cıkarken size yardımcı olan kişilere dost, akraba ya da psikiyatr denir. Ve bunlar sonradan bir insanın kocanız olması icin yeterli şart ve yakınlıklar değildir. O zor donem bittikten sonra sizinle evlenmek istediğini soyleyen kişi, zaten o durumdan Once de bunu kafasına koymuş demektir. Yani size o yardımı ve desteği aslında karşılıksız vermemiştir. Hadi iyi niyetli duşunmekten vazgecmeyelim ama desteği size karşılıksız olarak vermiş olsa bile bir insanın yardımsever, iyi ve kotu gun dostu olması onunla aynı evi ve mutlu bir seks hayatını paylaşabileceğiniz anlamına gelmez. O iyi bir insandır; işte o kadar...

6. Yanlış neden: Maddi Durumu İyi

Para hicbir mutluluğun anahtarı değildir, olamaz. Bir insanla paylaşılacak mutluluk, sadece iyi otomobil ve restoranlarda yaşanabiliyorsa ona mutluluk denmez; tuketim denir. Sizin ve kendisinin rahatca, duşunmeden tuketmenizi sağlayan kişiye de olsa olsa sponsor denir, Koca denmez.

Mutluluklar, iyi anlaşmalar, birlikte bir şeylerden keyif almalar, paranın gucuyle oluşturulabilen şeyler değildir. Para sadece alternatifleri artırır. Ama olmayan bir şeyin yerine gecemez. Ama zaman zaman gectiğini duşundurecek kadar aldatıcı olabilir. Sonrasında "her şeyim var; ben niye mutlu değilim?" diye duşunmemek icin en baştan doğru duşunmek gerekir.

7. Yanlış neden: Artık kendime ait bir evim olsun istiyorum

Ozellikle bizim coğrafyamıza ait bir motivasyon. Genc kızlar rahat rahat gezip eğlenemedikleri, kendilerine ait bir dunyayı ozgurce yaşayamadıkları icin bu dunyayı kurmanın yolunun ayn bir evde yasamak olduğunu duşunuyor. Eh, toplumumuzda aileler genel olarak kızlarının ayrı yaşamalarına izin vermediği icin onlar da "evlenmenin" yolunun evlenmek olduğuna karar veriyor. Kızların durumunu anlamaya calışıyorum. Elbette zor. Kısıtlı bir hayat yaşamaya calışmak ve hem evi hem dışarıdaki hayatı, ikisine de zarar vermeden dengede goturmeye cabalamak. Ama ne olursa olsun kendinize ait bir hayata kavuşmanın yolu nikah masasından gecmez. Yani sadece bu motivasyonla evlenilmez. Unutmayın o hayat da sadece size ait olmayacak. Ozgurluğunuzun aslında cok daha kısıtlı olduğu, ozelinizin cok daha az olduğu bir hayattır evlilik hayatı. Doğru insanla yapılmadığı muddetce de kesinlikle baba evini aratır. Hem siz ekmeğinizi elinize bir alın bakalım; ayakları yere sağlam basan bir genc kız, belki de kendi evinde bir sure yaşayıp hayatla baş etmek istemesini babasına acıklayabilir. Hic belli olmaz.