Dr. Mutlu Demiray, en sık rastlanan kanser turu olan meme kanserinin tedavisinde onemli olanın memedeki kanserin bir daha tekrarlamamasını sağlamak olduğunu belirtti.
Meme kanseri tanısı konduğunda bazı doktorların memeyi alıp kanseri yok etmiş tavrı sergilemelerini eleştiren Doc. Dr. Mutlu Demiray,“Boyle birşey kesinlikle mumkun değil. Onemli olan memenin alınması değil, memedeki kanserin bir daha tekrarlamadan hastanın uzun yıllar sağlıklı yaşamasının sağlanmasıdır” diyor.
Turkiye’deki meme kanseri vakalarının yuzde 70-80’inde memenin alınmasına gerek olmadığını, memede tek kitle varsa sadece bunun alınmasının yeterli olacağını vurgulayan Demiray, memenin kadınlar icin onemli bir organ olduğunu soyluyor ve ekliyor’ “Gunumuzdeki vakalarda yuzde 80 oranında memenin alınmasına gerek yok ama maalesef ilk mudahale olarak meme alınıp hastanın psikolojisi iyice bozulmakta. Şunu kesinlikle unutmamak lazım, eğer memedeki tumor buyukse ve bu nedenle alınması gerektiği belirtilirse dahi buna kesinlikle izin vermemek lazım. Cunku ameliyat oncesi kemoterapi ile tumoru kuculterek memenin korunması mumkun. Ancak memenin alınması gereken durumlar da var. Eğer memedeki tumor cok ilerlemişse, memenin birden fazla yerinde tumor varsa ve ya ileride tumoru donuşebilecek yaygın lezyona rastanırsa memenizin alınması gerekir.”
% 20’de kanser tespit ediliyor
Meme, sut ureten uniteler, sutu taşıyan kanallar ve destek dokusundan oluşuyor. Memeyi oluşturan dokulardan kaynaklanan kansere ise ‘meme kanseri’ deniyor. Memede genellikle ağrısız kitle tespit edildiğini soyleyen Demiray, “Ancak memede tespit edilen kitlelerin sadece yuzde 20’sinde kanser tespit edilir. Hastaneye memesinde kitle olduğu icin muracat eden 5 hastadan 1’inde kanser tespit edilir. Eğer kanser şuphesi varsa hastaya Biopsi yapılması gereklidir. Biopsi iğne ile genellikle ultrason eşliğinde kitleden hucresel ornekler alınarak yapılan incelemeye denir. Bu yapılan inceleme sonucunda tedavinin nasıl olacağına karar verilmeli” diye anlatıyor.
Sırt kasından meme yapılabilir
Memenin alınması gereken durumlarda hastanın cok iyi motive edilmesi gerektiğini vurgulayan Demiray, “Hastanın memesi alındıktan sonra aynı seansta yeniden meme yapılabilir. Bu tercih edilebilecek bir yontemdir. Meme alındıktan sonra sırt kasınızdan veya silikondan meme yapılabilir. Meme derisi korunarak memenin ici cıkartılıp yerine silikon konulabilir. Ancak unutmamak lazım bu sadece hastalıklı memenizin alınması zorunlu olan durumlardır” diyor.
En cok kimlerde gorulur
Meme kanserinin kadınlarda erkeklere oranla cok daha fazla gorulduğunu belirten Demiray, gunumuzde her 10 kadının birinde meme kanserine rastlandığını ifade ediyor.
Demiray, kadınlarda en yuksek risk gruplarını ise şoyle sıralıyor;
-Yaşın ileri olması (45-55 en sık gorulen yaş aralığı. Yaş ilerledikce gorulme sıklığı artıyor),
-Annede 50 yaş altında meme kanseri gorulmesi veya annenin her iki memesinde de meme kanseri olması,
-Gebelik ve emzirme meme kanserine karşı koruyucudur. Hamilelik olmaksızın surekli regl donemlerindeki hormonal değişikliklere maruz kalmak meme kanseri riskini arttırır. Orneğin; hic doğum yapmamış olmak veya ilk doğumunu 35 yaşın ustunde yapmak gibi. 20 yaş altında doğum yapanlarda meme kanseri daha az gorulur,
-İlk adetin 12 yaş altında gorulmesi, gec menopoza girmek (55 yaş ustu) aynı şekilde meme kanseri riskini arttırır,
-Menopoz sonrası donemde gelişen şişmanlık,
-Yumurtalık ya da rahim kanseri olanlar,
-Beslenmede doymamış yağları (margarinleri) aşırı kullananlar.
Kaynak
__________________
Mutlaka Alınmalı Mı ?
Kadınca0 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Mutlaka Alınmalı Mı ?
-
13-09-2019, 17:41:17