Oncelikle şunu bilmenizi isterimki, okuyup bitiren herkes size kolay geldiğini soyleyecektir. Yırtmış oğrenci psikolojisidir, inanmayınız.2 sene acıktan okuyup lise diplomasını alan bendeniz cektiğim eziyeti iyi bilirim.İlk olarak kayıt rezaletinden başlamak istiyorum.

Mufredat değiştimi bilmemekle beraber, ilk once MEB ile anlaşmalı bir bankaya bir miktar on kayıt parası yatırmanız gerekiyor.Bankadan alacağınız dekont ile, kovulduğunuz okul tarafından yonlendirileceğiniz Halk Eğitim Merkezine gonderiliyorsunuz.Orada size ''Şu zaman diliminde kayıt yapıyoruz, gel yaptır '' diyeceklerdir.Gun olur devran doner dilim gelir.Sabahın 7 disinde merkezde olup kaydını yaptırıp bir an once tekrar sıcak yatağınıza donmek istersiniz ama oda ne ? Yuzlerce insan evladı kayıt icin bekliyor vede fiş almışlar.İşin en kotu kısmı kayıt icin size 1 hafta sureniz olduğu soyluyorlar.Soverek fiş alıyorsunuz.Şanslı iseniz kaydınızı yaptırırsınız.Yoksa 2. baharı yaşarsınız.

Kayıt yaptırdıktan sonra elinize kimlik verecekler.Tabii kayıt icin gerekli evrakları soylemeye gerek duymadım.Klasik nufus cuzdanı, dekont, vesikalık foto, vesayre.Ders secişimi internetten yapılacaktır.Size kitapları kargo ile gondereceklerini soyleyeceklerdir.Koca bir yalan.Kitap cıktısını alıp tekrar merkeze gelip '' Eee kitaplar nerde ? '' diye sorduğunuzda '' Listen varmı ? Aşağıda, inip alın '' diyeceklerdir.Ulan koyacak poşet bile vermezler.

Mis gibi matbaa kokan tuğla gibi kalın kitaplarınızı alıp(maviydi renkerli) eve gelirsiniz.Alel aceleden listeden bakmadığınız icin bir kac kitap eksittir.Arayıp kitabın olup olmadığını sorarsınız- ki kitaplar genelde eksik ulaşır.

Sınav tarihi ve yeri yine netten belli olur.Genelde Allahın bir dağına atarlar sizi.Ve semtinize tam zıt bir yerdedir.( ilk sınav yerim Gazi mahallesi idi ).
Gittiğiniz yerde bin bir ceşit insan sizi beklemektedir.Kalemtraş soran bile olur(yaşanmıştır). Bir gozetmen ve bir başkan bulunur.Değişmediyse sınav 10 da başlar.Tel., hesap mak., v.b elektr. aletleri toplarlar.

En merak edilen kısım ise cevapları veriyorlarmı ? Sıkı durun! EVET.Ama...
Her onune gelen gorevli vermez.Yada verir sizin dersinizinki yoktur.Ne acı değilmi...

Sınav sonucları sınavdan ortalama 15 gun ila 1,5 ay sonra acıklanır.Tabii yine netten.

Bu sınav zımbırtısı tum dersleri gecene kadar boyle devam eder.Bazen kitap incedir soru bulamazlar, kitapta olmayan yerden sorarlar.Bazı sınavlar cok kazıktır bazılarını tokatlayıp gecersiniz.Herşey bitmiş kazanmışsınızdır.Gel şu adresten kağıdını al derler.Ama tabii once para yatırmanız lazım.Değişmediyse ziraat.Dekontu alıp başka bir halk eğitim merkezinden diplomanızı alıp, size '' Acık oğretim zormu abi ? '' diyen birine '' Yok lan kolay '' diyip sevincle evin yolunu tutarsınız.

Kaba taslak boyledir, yaşamadan bilinmez...