Tum dunyada olduğu kadar ulkemizde de sık sık işyerinde cinsiyet ayrımcılığı ile karşılaşmak maalesef mumkun olabiliyor. Kadınlara karşı mobbing olarak adlandırılan ve calışanların diğer calışanlar yahut bizahiti patron tarafından aşağılanmaları, kucuk gorulmeleri, kasıtlı olarak zorlanmaları, iş verimlerinin duşurulmesi gibi pek cok istenmeyen sonuca sebep olan bu ayrımcılığa karşı elbette eliniz kolunuz bağlı değil. Zira mobbinge karşı direkt olarak duzenlenmiş yasalar olmasalar da, mobbingin iceriğinde uygulanan yontemlere dair pek cok kural ve ceza ceşitli kanunlarımızda yer almaktadır.
Temel olarak iş yerinde kişilik haklarına saldırı olarak adlandırabileceğimiz mobbing, işyerinde cinsiyet ayrımcılığının da en cok gorulen turlerinden bir tanesi. Bu haklara saldırı durumu sonucunda manevi tazminat davası acarak haklarınızı yasal olarak talep etme imkanınız mevcut. Bu saldırının hem psikolojik hem de fiziksel olması mumkun ve ikisi de mobbing kapsamında yahut taciz kapsamında değerlendirilebiliyor. Eğer actığınız dava neticesinde işinizi kaybeder ve gelirinizden olursanız bu kayıplarınızı da mahkemenin karar vereceği manevi tazminat dahilinde geri alabiliyorsunuz. Ancak dava sureclerinin zaman zaman bir kac yıla bire uzayabildiği kesinlikle akıldan cıkarılmamalı. Bu nedenle davanızı acmadan once kendinizi bir şekilde maddi garanti altına almanız sureci daha kolay atlatmanızı ve hakkınızı aramanızı sağlayacaktır.
Eğer cinsiyetinizden dolayı cinsel tacize uğruyor ve bu konuda hakkınızı aramak istiyorsanız zaten Turk Ceza Kanunu’nda cinsel tacize dair varolan hukumlere dayanarak da dava acmanız mumkun. Mahkemeler bu durumda cinsel saldırından tutun da kişinin ozgurluklerini ihlale ve pozisyonu kotuye kullanmaya kadar onlarca konuda karşı tarafı suclu bulabiliyorlar.
İş hukukunda yer alan eşit davranma ilkesinin ihlal edilmesi halinde dort aylık maaş kadar tazminat bedeli, iş mahkemelerine acılacak dava neticesinde elde edilebilir. Aynı zamanda iş akdinin işci tarafından haklı sebeplerle iptaline de sebep acacak bu mahkeme kararları neticesinde kıdem tazminatında herhangi bir kayba uğramaksızın iş akdinizi sonlandırabiliyorsunuz.
İş yerinizdeki taciz, mobbing, baskı gibi durumlara karşı bir şeyler yapmak istiyor ve cinsiyet ayrımcılığına bir son vermek istiyorsanız bu durumu ilk olarak ustleriniz ile cozmeye calışmalı, herhangi bir sonuca ulaşamamanız halinde yasal haklarınız icin mahkemelere başvurmalısınız. Tum okuyucularımıza sorunsuz bir iş hayatı diliyoruz.
Kaynak
__________________