Yonetim kurullarında kadına yer yok
Avrupalı şirketlerde yonetim kurullarında gorev alan kadınlarla ilgili carpıcı araştırma..
Mercer, Avrupalı şirketlerde yonetim kurullarında gorev alan kadınlarla ilgili carpıcı bir araştırmaya imza attı. Araştırma sonuclarına gore, Avrupalı şirketlerde kadın yonetim kurulu uyesi oranı yuzde 11 iken, yonetim kurulu başkanı oranı sadece yuzde 8. Araştırmayı kitaplaştıran yazarlara gore, bu hızla Avrupa'da eşitsizlik ancak 2065 yılında giderilebilecek!
Global piyasaların lider insan kaynakları danışmanlık firması Mercer, yonetim kurullarında kadınların sayı ve işlev olarak konumunu ortaya koyan bir araştırmaya imza attı. Avrupa Profesyonel Kadınlar Ağı (EuropeanPWN) adına Mercer tarafından yapılan araştırma “Women on Boards-Moving Mountains” (Kurullarda Kadınlar-Dağları Yerinden Oynatmak) adıyla kitaplaştırıldı. Haziran 2007'de gercekleştirilen ve sonucları Nisan 2008'de acıklanan araştırma, ust duzey kadın yoneticilerin yonetim kurullarındaki etkinlikleri hakkında onemli ipucları veriyor.
Kadın yonetim kurulu uyesi oranı: Yuzde 11
Araştırma, Avrupa'nın lider şirketlerindeki 100 kadın ve 100 erkek ust duzey yonetici uzerinden yurutuldu. Kadın ve erkek yonetim kurulu uyelerinin formasyonlarından yonetim kurullarındaki pozisyonlarına kadar iki cinsin yonetim katındaki farklılıklarını ortaya koyan araştırmanın sonucları, tum dunya ile aynı anda Turkiye'de de yayınlandı. Araştırmanın en carpıcı sonucu, Avrupalı şirketlerde yonetim kurullarında kadın uye oranının sadece yuzde 11'de kalmış olması.
Kadın yonetim kurulu başkanı oranı: Yuzde 8
Avrupa Profesyonel Kadınlar Ağı'nın 2006 yılında Egon Zehnder'e yaptırdığı 'Yonetim Kurullarında Kadınlar' araştırmasının devamı niteliğindeki Mercer araştırmasının sonuclarına gore, en ust seviyedeki 100 kadının sadece %11'i yonetim kurullarında gorev yapıyor. Bu oran erkeklerde %35. 2007 Haziran ayında gercekleştirilen ve sonucları acıklanan Mercer araştırmasına gore, Avrupa'nın lider şirketlerinde yonetim kurulu başkanı olarak gorev yapan kadınların oranı sadece %8.
Erkek uyelerin yaş ortalaması daha yuksek
Araştırmada yonetim kurullarında gorev yapan kadın ve erkek ust duzey yoneticilerin profilleriyle ilgili de carpıcı sonuclara ulaşıldı. Buna gore, Avrupalı şirketlerde gorev yapan ust duzey kadın ve erkek yonetim kurulu uyeleri tanınma, yaş ve gecmiş kariyer acısından onemli farklılıklar sergiliyorlar. Erkek kurul uyeleri yuksek oranda tanınan ve toplumun bildiği kimseler ve yaşları da kadın uyelere gore daha ileri seviyede.
Kadın uyeler daha az yurtdışı misyonu ustlenmiş Erkek yonetim kurulu uyelerinin gecmiş kariyerlerinde kadınlara gore bir farklılık da, o pozisyona gelene kadar daha fazla yurtdışı misyonu ustlenmiş olmaları. Erkek ve kadın yonetim kurulu uyeleri gecmişteki yoneticilik kariyerleri acısından karşılaştırıldığında ise, her iki grubun da yonetim kurulu uyesi olana kadar birbirlerine denk yoneticilik pozisyonlarını ustlenmiş oldukları gozleniyor.
İskandinav ulkeleri ortalamanın uzerinde
Avrupa ortalamasının cok uzerinde bulunan ulkelere goz atıldığında kurul uyelerinin %28.8'inin kadın olduğu Norvec, bu oranın %22.8 olduğu İsvec ile İskandinavya ulkeleri bu alanda lider konumda. Kadın uyelerinde de erkekler kadar yonetimde yer almaları icin somut ceşitlilik politikaları uygulayan İskandinav ulkeleri Mercer araştırmasında one cıkıyor. Yelpazenin diğer ucunda ise kadın uye sayısının en duşuk olduğu ulkeler olarak %4.1'le İspanya ve %1.9'la İtalya bulunuyor.
“Bu hızla eşitsizlik ancak 2065'te giderilir!”İş hayatındaki profesyonel kadınlar icin Avrupa'nın 17 buyuk şehrinde, yılda yaklaşık 600 organizasyon duzenleyen Avrupa Profesyonel Kadınlar Ağı (EuropeanPWN'nin) tarafından Mercer'a yaptırılan araştırmayı kitaplaştıran Mirella Visser ve Annalisa Gigante'ın yorumları bu alanda yaşanan eşitsizliğin boyutu hakkında onemli bir fikir veriyor:
“Somut adımlar atılmazsa ve geleceğe donuk kararlar verilmezse kadın kurul uyelerinin mevcut buyume hızıyla sayısal eşitliğin yakalanması 2065 yılını bulabilir. Şirketler ve kadın bireyler, organizasyonlarının gelişmesi icin profesyonel kadınların becerilerini yakalamak ve bunlardan tam olarak yararlanmak icin iş stratejileri geliştirmeliler.”
- ReadBull.net
- Kadınlar Kulübü
- Kadınca
- Yonetim kurullarında kadına yer yok ....
-
13-09-2019, 17:26:10