8 seneden beri Erdem Kramer kuaforlerinde kalıcı duzleştirme uygulamasını yapan Muharrem Uzun bu işlem hakkında en cok merak edilen soruları cevapladı.
Bu işlemden bize biraz bahsedebilir misiniz?
Kalıcı duzleştirme işlemi sacının dalgasını sevmeyen veya kullanamayan her kadına uygulanabilecek bir yontem. Dalgalı ve kıvırcık sacların bu uygulamayı yaptırması 4 ay sureyle saclarının duz kalması anlamına geliyor.
Nasıl yapılıyor bu işlem?
Once sac yıkanıp durulanıyor ardından sıvı urun boya gibi saca yediliyor. Daha sonra sac kurutuluyor ve ustten kalın fırca ile fon cekiliyor. Sonra esas işlem başlıyor. Tek tek ve ince ince alınan sac tutamları ozel pres ile duzleşiyor.
Bu işlem kac saat suruyor?
Ortalama bir bucuk saatte bitiyor diyebilirim. Ancak bazen bir saatte de bittiği oluyor, bazen 2 saatte de… Bu sacın yoğunluğuna, inceliğine, uzunluğuna ve ne kadar dalgası olduğuna gore değişiyor.
Bu duzleştirme işlemi saca zarar verir mi? Cunku bu uygulamanın en cok duşunduren kısmı sağlık tarafı...
Saca zarar vermez ancak eğer doğru uygulama yapılırsa... Ozel presimin uzerindeki ''kağıt'' onemli koruyucu bir tabaka. Bu kağıdı bir tek ben temin ediyorum. Diğer kuaforlerde presin metali saca değiyor ancak ben bu kağıtları ozel olarak yurtdışından alıyorum. Sac direkt olarak metalle değil kağıtla temas ediyor. Bu yuzden de zararı diğer kuaforlerde yapılanlara gore oldukca az. Sacın inceliğine, kalınlığına presin ısına gore de bu etkenler değişebiliyor. Yaparkenki kuvvet ayarını cok iyi ayarlamak gerekir.
Bu işlemi kimler yaptırabilir?
Sacını kıvırcık kullanmayı seven kadınlar haric bu uygulamayı her kadın yaptırabilir. Sacının dalgasını kullanabilen kişilere yapmıyorum bu işlemi. Ancak onun dışında yıpranmış, kuru, boyalı veya rofleli saca sahip olan herkese bu işlem yapılabilir. Ucları kurumuş catallaşmış saclar bu işlemden sonra daha bakımlı hale geliyor cunku bu uygulamanın icerisinde aynı zamanda bakım kuru olan keratin var. Binlerce muşterimden edindiğim tecrubelerimle bu şekilde konuşabiliyorum
Etkisi ne kadar suruyor?
3 ay benim garantim var. 4 ila 6 ay arasında ise kullanım suresi var. Bunun icerisinde 2 ayda bir yaptıran muşterimiz de var, 1 sene idare eden muşterimiz de… Tercih sizin!
Bu sure ne ile alakalı olarak değişiyor?
Yaz kış ile alakası var biraz. Yazın deniz ve guneş işlemi daha cabuk bozuyor tabii... Ancak en buyuk etken dipten cıkan sacın ne kadar dalgalı olup olmadığı... Orneğin sağlıklı kıvırcık bir sac 3 ayda 4 bucuk santim uzayacak. Dipleri kıvırcık ucları duz kalacağı icin tekrar yaptırmak istemesi yuksek ihtimal.
Sadece diplere yapılıyor mu?
Tum saca uygulamak daha mantıklı. Cunku bu keratin uygulaması olduğu icin aynı zamanda bakım uygulaması da oluyor. Uygulandıktan sonra saclar bebek sacı kadar yumuşak oluyor. 3 - 4 ayda bir uygulanan bir işlem olduğu icin bakımınız da aynı zamanda yapılmış oluyor. Cunku bu bir defrize işlemi değil, karıştırılmasın.
Defrize nedir?
Defrize işlem yapılan yer bir daha bozulmuyor ve aynı yere bir daha başka bir uygulama yapamıyorsunuz. Yaptırırsanız sacınız ekstra kırılır, hatta kopabilir. Bu işlemin defrize ile arasındaki en buyuk farkı bu.
Defrize ile bu uygulama arasındaki başka farklar nelerdir?
Cok buyuk farklar var. Oncelikle bunu bilmek lazım… Rofleli ve boyalı saca asla defrize işlemi yapılamaz. Benim urunumun asıl ozelliği boyalı ve rofleli saclara yapılabiliyor olması. En iyi etkiyi o saclarda gosteriliyor.
İşlem uygulandıktan sonraki prosedurler neler?
Yaptırdıktan sonra 2 gun sacın yıkanmamasını şiddetle tavsiye ediyorum. Daha uzun sure kullanabilmeniz icin buyuk bir etken. Bir de yaptırdıktan sonraki ilk 10 gun sacınıza boya, rofle gibi her hangi bir işlem yaptırmamanız. Ama oncesinde boya yaptırılıp sonrasında bu işlem uygulanabilir.
İnsanların en buyuk korkusu bu işlemin saca cok zarar verdiğini duşunmesi ve sağlığı hakkındaki endişesi. Bunlar hakkında neler soyleyebilirsiniz?
Bahsettiğim ozel tabaka kÂğıt bu zararı onleyen en onemli etkenlerden biri. Bu işlemi yapan kuafor cok… İnanın başka kuafor salonlarında yakın arkadaşlarım da yapıyor bu işlemi… Ancak benim farkım presin uzerindeki bu kÂğıdı ozel olarak kendim alıyor olmam. Başka yerlerde sacınız direk metala değiyor. Benim presimde bu mumkun değil. 30’un uzerinde bulunan keratin markası var. Hepsinin ayrı ozelliği var. Benim ilacım benim presimle iyi gidiyor. Bu işlemi 8 seneden beri yapıyorum ve ince nuanslarını artık cok iyi biliyorum.
Peki, sac cok duz oluyor mu? Pres yapıldığı icin yapış yapış bir goruntu ile karşılaşacak mıyız?
Presimdeki metalle metal birbirine değseydi evet, sacınız yapış yapış olurdu ısıdan dolayı... Ancak benim işlemimde bu mumkun değil. İstediğiniz doğrultuda duzleştiriyorum. Muşterinin isteklerini sorup ona gore işlemi başlatıyorum.
İşlem yapıldıktan sonra sacı ozel şampuanla mı yıkamak gerekir?
Sulfatsız bir şampuan kullanmanız gerekiyor. Sulfat; şampuanın icerisinde bulunan tuz... O yuzden o kadar cok kopurur şampuanlar, bunun nedeni sulfattır. Sulfat bu işlemi biraz hafifletiyor. Bu sizin tercihinize kalmış. Eğer sacınıza yaptırdığınız işlemin daha uzun sure dayanmasını istiyorsanız sulfatsız şampuan kullanın. Ama tabii normal kendi kullandığınız şampuanı da kullanabilirsiniz. Tercih size kalmış.
Urunun icerisinde keratin var dediniz. Bakım icin uygulanan keratin ile aynı mı?
Elbette aynı. Ben bu urunu sacını duzleştirmek istemeyip sadece bakım yaptırmak isteyen muşterilerime de yapıyorum. Pressiz bir şekilde sadece fon cekerek urunu saca yediriyorum. Bir nevi bakım kuru. Aynı urunu bakım olarak da uyguluyorum.
Kaynak