Terapi seanslarımda kadın danışanlarımdan en cok duyduğum şikayet şudur; "Evlendik ve eşim değişti." Acaba erkekler gercekten değişiyorlar mı evlenince, yoksa evlendikten sonra kadınların erkeklerden beklentileri mi artıyor?
Konunun ne kadar hassas olduğu, icinde gecen kelimelerden ve bu kelimelerin anlamlarından belli. Soz konusu kelimeler; kadın, erkek, evlilik ve değişim olunca, dikkatler hemen konunun uzerinde toplanıyor.
Evlendikten sonra pek cok erkeğin değiştiği kesin. Evlenmeden once sevdiği kadına sık sık aşk sozcukleri fısıldayan, onunla baş başa kalmak icin en olmaz fırsatları yaratan, şiirler yazan, mesajlar ceken, buluşma saatlerini iple ceken erkeklere ne oluyor da sevgili "eş" olduktan sonra tum bunlar azalmaya başlıyor.
Sanki erkeklere evlendikten sonra bir rehavet cokuyor. Sevgi ve aşk sozcukleri git gide azalıyor, dokunuşların tılsımı yitirilmeye başlıyor ve artık baş başa kalmak icin değil de, televizyonda mac izlemek icin fırsatlar yaratılıyor.
Belki de anahtar kelimeler "sevgili" ve "eş" kelimeleri. Evlilik oncesinde sevdiğiniz kadına soylediğiniz aşk sozcukleri, o eşiniz olduktan sonra soylenmez mi?
Oysaki kişi yine aynı kişi. Sadece bir rol değişimi soz konusu.
Kadın eş rolune gectiğinde, aşık olunan sevgili erkeğin yureğinde ve beyninde bitiveriyor mu? Erkeklerle bu konuyu masaya yatırıp incelediğimizde kendilerini savunmaları şoyle oluyor; "Butun bir iş gununun ardından, aklımda biran once eve gidip, yemek yedikten sonra ayaklarımı uzatıp televizyonun karşısında pineklemek oluyor. Bunun eşimle hicbir ilgisi yok. Ama o alınıyor ve benim onunla ilgilenmediğimi, artık onu sevmediğimi sanıyor. Cok yanlış bu, cok..." Kadınların bu duşunceye karşın savunmalarına bakarsak; "Ben de calışıyorum. Ben de yoruluyorum. Ben de butun gun koşturuyorum ama aklımda eve gidip televizyon karşısında pineklemek olmuyor. Aklımda eşimle baş başa bir gece gecireceğimizin heyecanı oluyor. Ama o televizyon karşısında kanepede horlayarak uyumayı seciyor. Bu durumda, beni ozlemediğini ve artık gereken onemi vermediğini duşunuyorum..."
Kadın; "Seninle flort ederken boyle değildin" derken,
Erkek; "Sen artık benim karımsın" diyor.
Kadın; "Bana sevgini soyle" derken,
Erkek; "Seni sevmesem seninle evlenir miydim?" diyor.
Kadın; "Bana surprizler yap" derken,
Erkek; "Biz artık evliyiz" diyor
Kadın; "Benimle ilgilen" derken,
Erkek; "Evlendik, beraberiz ya" diyor.
Sanırım erkeğin zihnindeki "evlilik" kelimesi beraberinde "ozensizliği" de getiriyor. Genelde bu kadınlara daha yakıştırılan ve yapıştırılan bir kelimedir. Ozellikle Turk kadınları icin soylenir; "Turk kadını evlenince kendini bırakır, kilo alır, kendisine ozen gostermez vb." diye. Belki de kadınları evlilikte ozensizliğe iten erkekler. Eşleriyle ilgilenmeyince, zaman ayırmayınca ve onlara ozen gostermeyince, kadınlar da bir sure sonra depresyona girip, kendilerinden bile uzaklaşabiliyorlar. "Evlenince erkekler değişiyor mu?" sorusunun yanıtı "evet" olmakla birlikte, evlenince erkekler hem değişiyorlar hem de "değiştiriyorlar".
Ama yine de kadınlar ozguvenlerini kaybetmemeye ve eşlerini olumlu yonde motive etmeye caba gostermeliler diye duşunuyorum. Kendini bırakmak, sorun uzerine sorun getiriyor. En guzeli erkeğe bu gercekliği fark ettirebilmek. Eh, kolay olmayacaktır. Yine de tum kadınlara kolay gelsin diyorum...
Psikolog İklim Oz
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Erkekler Evlenince Değişiyomu???
-
13-09-2019, 17:18:43