Uzman Psikolog Nuray Sarp'tan tatil donuşu depresyona girmemek icin oneriler...



1- Tatile ''İş Sorumluluğu'' ile cıkmayın

Tatile cıkmadan once uzerinizdeki iş yukumluluklerinin tamamlanmış olması cok buyuk onem taşır. Hatta tahmin ettiğinizden de ote. Bu nedenle yoneticinize tatil surecinde "ben bu işe bakarım, ben onu yaparım" diye taahhutlerde bulunmayın, sorumluluk almayın. Kendinize sınır koyun. Zira tatilde kişinin kendni odullendirmesi onemli. Odullendirmeyip fazla sorumluluk alırsanız hem tatilde dinlenemez hem de dondukten sonra depresyona girebilirsiniz.

2- Hedeflerinizi gozunuzde canlandırın

İleriye yonelik hedeflerinizin olması ve tatilde bu hedefleri sakin kafa ile gozunuzde canlandırmanız, tatil sonrası size ışık tutacak bir unsur. Hal boyle olunca tatilde dertleri, sıkıntıları, canınızı sıkan olayları değil de hedeflerinizi gozunuzun onune getirin, hayalinizde canlandırın. Hayaller ve hedefler aşırıya kacılmadığı, potansiyelinizi cok da aşmadığı surece size yardımcı olacak. Aksi halde tatilde gecmişte yaşadığınız can sıkıcı olayları veya size sıkıntı veren kişileri duşunduğunuzde, donuşte anksiyeteye yol acabilir.

3- Arkadaşlarınızla telefonu kesmeyin

Tatile cıktım diye işyerindeki arkadaşlarınızla iletişimi kesmeyin, sosyal ilişkileri koparmayın. Tatilde arkadaşlık ilişkilerinden uzaklaşmak "hayat cemberi" diye ifade edilen cemberin dışına cıkmak, kişinin kendini sorgulamasına neden olabilir. "Acaba ben bu hayatta ne yapıyorum" diye duşuncelere kapılan kişide anksiyete belirebilir.

4- Olaylardan haberdar olun

Şuphesiz tatilde beyninizin dinlenmesi cok onemli ama bu dunyadan kopacağınız anlamına da gelmesin. Tatilde orneğin her gun bir gazete okumaya dikkat edin. İnternetten ulkedeki ve dunyadaki gelişmeleri takip edin. Olaylardan haberdar olun. Donuşunuz icin de uyum surecinizi kolaylaştıracak bir unsur.

5- Yatak keyfini uzatmayın

Tatil diye gunluk rutin uyku duzenininizin dışına cok da fazla cıkmayın. Uyku duzeni hem tatilde hem de tatil donuşunde son derece onemli bir nokta. Nasıl olsa iş yok diye gece cok gec yatıp sabahları da yataktan kalkışınızı cok uzatmayın, oğleden sonraya sarkıtmayın. Orneğin iş zamanı gune 08:00'de başlıyorsanız en fazla 2 saat gec kalkın.

6- İş yerinizle ilişkinizi bıcak gibi kesmeyin

Tatilde "iş" ve "işyeri" kavramlarını duymak istemiyorsunuz şuphesiz. Ama işyerinizdeki gelişmelerden haberdar olmak sizin tatil donuşu adaptasyonunuzu kolaylaştıracak bir unsur. İşyerinizle ilişkinizi bıcak gibi kesmeyin. Acıbadem Fulya Hastanesi'nden Uzman Psikolog Nuray Sarp, "İşlerin nasıl gittiğini takip etmek tatilde sizi olumsuz etkilemeyecek aksine iş donuşu icin uyum surecinizi kısaltacaktır" diyor.

7- Zinde hissedin

Tatilde vucudunuzun dinlendiğini fark etmeye calışın. Vucudunuzdan geri bildirim alın. Normalde egzersiz ve spor yapıyorsanız, tatilde de bu alışkanlığınızı surdurun. Vucudunuzu tatil diye salıvermeyin. Aksi halde iş donuşu yeniden yoğun calışma temposu sizi beklediği icin dinlenmemiş ve hamlaşmış bir vucutla işe başlamak sıkıntıları beraberinde getirebilir.

8- İctiklerinize dikkat

Tatilde bol bol su tuketimi cok ama cok onemli. Ancak sıvı ihtiyacını gazlı ve kolalı icecekler yerine, mumkun olduğunca su ile karşılamaya ozen gosterin. En az 10 bardak su icin. Alkol tuketiminde ise tatil diye sakın sınırı aşmayın. Hele de vucudunuz alkole uzaksa, fazla tuketilecek alkol altyapıdaki sorunları, bekleyen depresyon eğiliminizi ortaya cıkarabilir. Alkol tuketiminin dikkatli yapılması şart.

9- Sağlıklı beslenin

Sağlıklı bir yaşamın temel şartı sağlıklı ve duzenli beslenmekten gecer. Tatile cıkmış olmanız, ozellikle de her şey dahil otel ve tatil koylerinde acık bufe karşısında abartıya kacmanız anlamına gelmemeli. Ozellikle şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklere dikkat etmeniz şart. Zira yedikleriniz size tatil donuşu kilo olarak yansıyabilir ve bu kez fazla kilolar nedeniyle depresyona girebilir hatta diyetisyenin yolunu tutmak zorunda kalabilirsiniz.

10- Sevdiklerinize daha fazla zaman ayırın

Sevdiğiniz insanlarla her turlu iletişiminiz sizin ic dunyanızda yer bulur hatta fark etmeden yuz ifadelerinize de yansır. Onların bir guluşu, icten bir bakışı iki tarafta da olumlu duygular oluşturur ve aslında fark etmeden duygusal boşluğu da doldurur. Acıbadem Fulya Hastanesi'nden Uzman Psikolog Nuray Sarp, "Modern hayatın yoğun stresinde ve koşuşturmacasında sevdiklerinize yeteri kadar vakit ayıramamak sucluluk hissi de oluşturabilir. Tatilde sevdiklerinize daha fazla zaman ayırmanız sizi huzurlu kılacaktır" diyor.

Kaynak
__________________