Siz de bu aralar uykusuzluktan şikayetci misiniz?



Tum uyku kurallarını harfi harfine uyguladınız; ancak hala ihtiyac duyduğunuz kadar dinlenemiyorsunuz. İşte size bu denli yorgun olmanızın sebepleri:

1.Tum temiz coraplarınız kirli sepetinde
Eğer diğer bircok kadın gibiyseniz, yatağa girdiğinizde el ve ayaklarınızın eşinizinkilerden daha soğuk olduğunu fark etmişsinizdir. Cunku bu bolgelerdeki kan akışını kontrol eden sinirler, kadınlarda daha hassastır. Yatağa temiz coraplarla girerek, ısınmak icin eşinizin ayaklarını kullanmanıza gerek kalmadan rahatlıkla uyuyabilirsiniz.

2.En sevdiğiniz uyku pozisyonu pelvisinizin bukulmesine sebep oluyor
Sabahları ağrılı dizlerle mi uyanıyorsunuz? Sebep, uyku pozisyonunuz olabilir. Uyurken yanlara donduğumuzde, dizlerimiz birbirlerine surtunerek pelvisi tuhaf bir acıda bırakır ve diz ağrılarına sebep olabilir. Uyurken bacaklarınızın arasına kucuk bir yastık yerleştirmeyi deneyin.

3.Bir cukurun icerisinde yatıyorsunuz
Yattığınızda, sırtınız ile yatağın arasına uc parmağınızı sokabiliyorsanız, yatak, vucudunuzu olması gerektiği gibi desteklemiyor demektir. Yatağı 6 ayda bir ters yuz etmekte fayda var. Sıklıkla tutulmuş, uyuşmuş bir şekilde sırt ağrıları ile uyandığınızda ise yatağınızı değiştirme zamanınızın geldiğini anlamalısınız.

4.Yastıklarınıza ayar cekmek gerekiyor
Pofuduk yastıklar, başı onde tutarak boynun bukulmesine sebep olurlar. Bu yuzden kalın yastıklar yerine ince olanları tercih etmek gerekir. Yataktaki pozisyonunuz ayaktaki ile benzer olmalıdır: omurga duz, boyun dik.

5.Televizyon acıkken uyuyorsunuz
Bir talk şovdan gelen sesleri duyarak uyumak hoşunuza gidiyor. Ancak bir anda giren yuksek sesli reklamlar dinlenme vaktinize mudahale ediyor olabilir. Bu rasgele, bitmek bilmeyen sesler topluluğunun uykunuzu bolmesi cok normaldir. Yatağa girmeden once talk şovlarınıza veda etseniz iyi olur.

6.Soğuk, kirli hava soluyorsunuz
Genel olarak nefes almanın en ideal yolu, burundan solumaktır. Burunlarımız, havayı ısıtarak kirleri ve diğer partikulleri filtreler. Ancak ağızdan nefes almak, ozellikle de uyurken horlamaya, boğazın tahriş olmasına, ağız kuruluğuna ve hatta uyku apnesine sebep olabilir. Burun bantları, burnunuzdan nefes alma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı olabilir.



7.Mikroskobik yaratıklar yatak odanızı işgal etti
Odanın icerisinde, guneş ışığında gorulebilen o kucuk partikulleri bilirsiniz. Bunlar geceleri, alerjileri ve astımı tetikleyebilirler. Hava filtreleri, toz ve diğer alerjenlerin etkilerini azaltabilir, nem giderici cihazlar da nemi alarak yardımcı olabilirler. Evinizin bağıl nem oranı yuzde 30 ile 50 arasında olmalıdır. Bir higrometer kullanarak evinizin nem oranını olcebilirsiniz.

8.Evcil hayvanınıza alerjiniz var
Tozda olduğu gibi, evcil hayvanların deri dokuntuleri de alerjileri kızıştırabilir. Ve yapılan araştırmalara gore, kadınların yuzde 17’si, geceleri evcil hayvanları ile ilgilenmeleri icin uyandırılıyorlar. Kucuk arkadaşınıza, kendi yatağına sahip olmanın mutluluğunu oğretin ya da en azından yuzunuzden uzak tutmaya calışın.

9.Vucut termostatınızın dengesi şaşıyor
Duşuk ısılar, uykulu olmamızı sağlarlar ve duşen vucut ısısı, daha hızlı uyumamıza yardımcı olur. Isıyı duşurerek ve odanızı serin tutarak bu sureci hızlandırın. Ancak REM uykusu esnasında, vucut ısınının ve soğutma sisteminin değiştiği bir periyod vardır; cevrenizdeki havanın ısısına daha duyarlı hale gelirsiniz. Bu yuzden ulaşabileceğiniz bir yerde ekstra battaniye bulundurmanızda fayda var.

10.Pijama ve carşaf seciminde hata yapmışsınız
Serin bir odada uyusanız bile, terden sırılsıklam olmuş bir şekilde uyanabilirsiniz. Gece terlemeleri genelde menopoz donemi ile ilişkilendirilir; ancak regl, depresyon, diyabet vs ilacları ile de tetiklenebilir. Doktorunuza danışarak bu semptomların daha ciddi bir durumun habercisi olmadıklarından emin olun. Ve sonra, yanınızda bir fan ile uyuyarak cildinizdeki nemin buharlaşmasını sağlayın ve daima bol, nefes alan pijamalar giyin, carşaflarınızın malzemelerine dikkat edin.

11.Tren tarifeleri değişmiş
Gece 3’te calan tren duduğu gibi duzenli seslere adapte olabiliriz genelde; fakat aşina olmadığımız ve beklenmedik sesler tarafından uyandırılınca sıkıntı cekeriz. Kontrol edemeyeceğimiz bazı sesler vardır – kalorifer kazanından gelen sesler ya da sokak kedilerinin bağırışları gibi. Bu gibi seslerin surekli uykunuzu bolduklerini duşunuyorsanız, beyaz gurultu, dalga ya da hafif muzik sesleri yayan bir ses cihazı kullanmayı duşunun.

12.Farkında olmadan kafein alıyorsunuz
Bazı astım ilaclarında bulunan kimyasallar, kafeinle ilişkilidir ve bu maddeler, uykusuzluk ve stres yaratabilir. Depresyon, tansiyon ve kalp ilacları da benzer etkilere sebep olabilir. Uyanmanıza neyin sebep olduğunu saptayabilmek icin doktorunuzla kullandığınız ilaclar hakkında konuşun.

13.Yalnız uyumayı tercih ederdiniz
Bu, uyku merkezlerindeki hastaların ve eşlerinin sıklıkla şikÂyet ettikleri konulardandır. Partnerinizin uyanmanıza sebep olan donmeleri, horlaması, sarılması ya da diğer alışkanlıkları konusunda neler yapabileceğinizi araştırın.

14.Uyku hormonlarınız sıkıntı yaratıyor
Karanlık, melatonin hormonunun salgılanmasını sağlar; bu hormon, etkili bir doğal uyku yardımcısıdır. Az miktardaki ışık bile, melatonin seviyenizi yalnızca birkac dakika icerisinde duşurebilir. Yatmadan 30 dakika once, ışıkları loşlaştırın ve tum elektronik cihazları kapatın. Opak perdelerle aydan ve sokak lambalarından gelen ışığın odanıza girmesini engelleyin.
Kaynak
__________________